Menü
Rövid URL

Juhfark rulez - Kreinbacher Selection 2015

Kreinbacher jf
Egységes arculat (fotó: bortarsasag.hu)

Nálunk a felsőkategóriás Kreinbachereket teljesen leárnyékolják az alsókategóriás Kreinbacherek. Saját archívumunkban a veterán Syrah-t leszámítva jó szavakat csak St. Ilonák kaptak az elmúlt években. Én legutóbb egy 2015-ös Öreg Tőkékkel próbálkoztam, szerény sikerrel. Viszont egyre jobban hajlok arra, hogy Matt Kramernek és társainak igaza volt: a juhfark a legizgalmasabb fehér fajtánk. Így amikor láttam, hogy a Kreinbacher Juhfark Selection a forgalmazót lírai vallomásra késztette - „Illatából csak úgy dől Somló! (...) Az egyik legnagyobb juhfark élményünk” -, nem tudtam ellenállni a csábításnak.

Kreinbacher Somlói Juhfark Selection 2015

A 2015-ös Györgykovács Furminttal párhuzamosan kóstoltam. Ebben a kontextusban először túlságosan hordósnak tűnt, aztán soha többet. Egy nap alatt kinyílt, összeállt, és minden elfogultságom ellenére be kellett látnom, hogy ez a bor egy fejjel a Györgykovács fölé magasodik.

Az illat intenzív és komplex. A leggyakrabban visszatérő jegyek: szerecsendió, méz, birs, vasas kútvíz, mandarin és zöld gönci barack. Az idő múlásával a gyümölcsösség fokozódott és felzárkózott a pikáns, fanyar jegyek mellé. Kóstolva szépen kitöltött korty, ízben gazdag, intenzív. A sav magas, és két regiszteren játszik: egyrészt lendületet ad, másrészt finoman vibrál. Feltételezem, hogy a hordó segített az éleket lecsiszolni. A gyümölcsös, fűszeres jegyekhez a korty második felében fanyar, mandulás kesernye társul. Izgalmas, nagyon jó tartású, okosan elkészített bor. Jó szívvel delegálnám egy nemzetközi tesztbe is.

15 pont és 4350 Ft

Kreinbacher hl
Egységes arculat (fotó: bortarsasag.hu)

Kreinbacher Somlói Hárslevelű Selection 2015

A Juhfark után muszáj volt a másik két válogatást is kipróbálnom. A Hárslevelű talán egy árnyalattal elmarad eredetiségben és izgalomban a Juhfarktól, de szépségben felzárkózik hozzá. Az árát is figyelembe véve, itt érdemes kezdeni az ismerkedést a 2015-ös Kreinbacher válogatásokkal. Egyúttal újabb bizonyíték arra, hogy a hárslevelű nem a furmint kisöccse.

A Juhfarknál könnyebben érthető, a bontástól az utolsó cseppig vonzó bor. Az illat ásványos, virágos, gyümölcsös. Gyümölcsben az egzotikus félhangok világa: mandarin, mangó, ananász egy kis rebarbarával megbolondítva. Nehéz betelni vele. Kóstolva húsos, telt, zamatos vibráló savakkal, remek egyensúllyal. Komplex és hosszú. Öröm volt inni.

14 pont és 3250 Ft. Best buy.

Kreinbacher Somlói Furmint Selection 2015

Ez a bor nyitva volt, amikor a 2016-os tokajiakat kóstoltam/kóstoltuk, és szerintem egyértelműen precízebb és iskolázottabb volt bármelyiknél. A Kreinbacherek között azonban ez a leggyengébb, az egyensúly és a szerkezet kifogástalan, ám díszítőjegyeiben keveset kínál és az is főleg a pörkölt tölgy érdeme.

Az illat szinte csak hordó: szerecsendió, pörkölt mogyoró, halványan puskapor. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy túlhajtott, ne adj' isten vaníliás, parasztbarrik jellege lenne. Kóstolva igazi szerkezetbor, mintha saját jogon nem is lenne íze - némi pörkölt mogyoró, citrusos sav. Az egyensúly kiváló, a textúra sima. A lecsengés enyhén cseres. Jó ivású, kulturált furmint. (Nagyon stabil - a bontást követő harmadik napon az utolsó féldeci egy éjszakát zárás nélkül töltött, és meg sem rezzent.)

12 pont és 3650 Ft

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

hetfejutannin

Megmondom az őszintét, fenntartásokkal kezeltem AM ajánlását, a BT ajánlását aztán meg pláne. De, ha már ketten mondják... hát rápróbáltam.

Az a helyzet, hogy be "kell" álljak a sorba: a juhfark válogatás egy parádésan nagy bor! Sós karamella, finom hömpölygés a szájban, vibráló savak - mindeközben nem nehezíti el a szájat, nem untat vagy fáraszt.

Megéri, minden forintját.