Menü
Rövid URL

Jól árasított pinot páros

Pinot p%c3%a1ros

Fajtajelleg, elegancia, hibamentesség. Ráadásul olcsón. Jól esik ilyen szavakat papírra vetni magyar pinot noirok kapcsán. Egyik bor sem akar többnek látszani, mint aminek szánták, árazásuk több mint baráti. Nem kell ünnepi alkalom, hogy kibonthassuk őket, ugyanakkor egy sima hétköznap estét is ünneppé varázsolhatnak. Nem lötyög rajtuk a tölgyzakó.

Losonci Bálint Pinot Noir 2015

Évek óta stabil alap pinot, három éve bioművelés, apró bogyójú, madárkás fürtű svájci klónok termése, hordómentes. Némi földességgel indít, ami vidám gyümölcsösségbe csap át. Csipkebogyó, málna, cseresznye, meggy, ribizli. Mi kell még? Hogy a gyümölcsök visszaköszönjenek a kortyban? Megteszik. Játékos, kadarkásan törékeny, szinte tanninmentes, de enyhén savhangsúlyos. Mondhatni divatos, de véleményem szerint valahol az érettség alsó határát súrolja. Ennek ellenére tökéletes élménybor a mindennapokra, szívesen innám bármikor.

Pont: 10/20 (84/100).
Ár: 2490 Ft (Borfalu Bortéka)/2850 Ft (Bortársaság)
Vételként: best buy, újra megvenném.
Zárásmód: csavarzár.
Alkoholtartalom: 12,5%.
Fogyasztandó: jövő nyárig, nincsenek jó tapasztalataim a Losonci borok érésével.

Kősziklás Borászat Pinot Noir 2015

A pincészet nem először bizonyít, több jó bort tettek le a közelmúltban az asztalra megengedő áron. Itt egy újabb remekmű. Ha volt is hordóban (sejtésem szerint igen), az nem ül rá az anyagra, mintaszerű. Szálazható illatában több a megfejtésre váró rejtelem. Megnyerően fűszeres, kapros, csipkebogyós, fanyar pirosbogyós gyümölcsökkel. Szájban légiesen könnyed, határozott, de jól integrált savak húzzák a zamatos kortyot, fanyarkás meggyel, csipkebogyóval és szilvával kitöltött ízekkel búcsúzik. Minél többet szöszöltem vele, annál jobban tetszett, másnapra sem vesztett vonzerejéből.

Pont: 11/20 (86/100).
Ár: 2390 Ft (Borfalu Bortéka)
Vételként: best buy, újra megvenném és bátran oda merném tenni a fent linkelt kétszer ennyibe kerülő évfolyamtársai mellé.
Zárásmód: csavarzár.
Alkoholtartalom: 13,5%.
Fogyasztandó: most, esetleg a következő 1-2 évben, de nem látom értelmét érlelni.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Hapci

Éppen most (szombaton) vettünk mindkettőből, a Kősziklást ki is nyitottam.
Ez amolyan diszkont-Bott: hasonló jelleg és legalább kétharmad élvezet, fele áron.
Nekem egy pindurit már túl silleres, de nagyon finom.

Jemelja

A Borfaluban egy-másfél éve még kapható volt a 2012-es Kősziklás Pinot, az is hibátlan volt. Öröm látni, hogy a 2015-ös is rendben van és az ára sem emelkedett a korábbi évjárathoz képest.