Menü
Rövid URL

Jobbhorog - Folly Arborétum Budai Zöld 2013

Integeto rak
Féloldalas fejlődés - integető rák (fotó: www.animalstown.com)

Furmint, olaszrizling, hárslevelű túladagolásban szenvedőknek talán felcsillan a szeme, ha budai zölddel kínálják. Amit a fajtáról tudni lehet, mérsékelten érdekes, a legmegjegyezhetőbb része, hogy a kéknyelű szexpartnere, és hajdan valóban Buda környékén termett, míg az urbanizáció Badacsonyig nem űzte. A Folly Arborétum és a borászkodás találkozásának történetét sokan feldolgozták, az egyik legalaposabb itt olvasható.

Mivel most akciós (1500 Ft) és a korábbi Folly Arborétum-borokról kellemes emlékeim maradtak, bevállaltam. A 35 éves tőkék és a hordómentesség nálam jó ajánlólevél.

Kulturált, szép illat - ananász, citrusok, nyári rét, zsírkréta. Kóstolva is minden hibától mentes, filigrán, törékeny, tiszta ízű. El tudom hinni, hogy a fajta hű lenyomata. De úgy látszik, hogy a fajtához az emberpróbáló savak is hozzátartoznak. A korty második felétől aktiválódnak és aztán perceken át dolgoznak az emésztő csatornában. Ez a sav nem durva, nem nyers, nem metsző, nem is játékos, vagy finoman vibráló, egyszerűen sok és masszív. És közben a bor maga egyáltalán nem savanyú, éretlenségnek nyoma sincs. A Folly Arborétum budai zöldje nagy szerszámmal jár, mint az integető rák. Jó partner lehetne házasításokban, ennyi savval a legaléltabb olaszrizlinget is életre lehetne delejezni.

8 pont és ebből legalább mínusz kettő a monster sav.

A pince Cédrus névre hallgató “csúcsházasítását” is megkóstoltam (olaszrizling és szürkebarát – 2250 Ft). Kellemes bor, de túl sok fát kapott, ami kiölte belőle az izgalmat, tompította a színeket.

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Szten

Éppen a hétvégén ittam én is, nekem viselhetőek voltak a savak - igazából élénknek és lendületesnek éreztem, de gondom nem volt vele. Maga a tétel ezzel együtt, vagy épp ezért igen pozitív nyomot hagyott bennem. (A pár bejegyzéssel korábban emlegetett 2012-es Szt. Ilona Furmint jobban megmaradt bennem, mint támadó savú bor - bár lehet azért, mert egy 2012-estől nem vártam volna. )

alfoldimerlot

Nekem sok, feleségemnek elviselhetetlenül sok volt ez a sav. De örülök, hogy mi ketten akár kisebbségbe is szorulhatunk ezzel a véleményünkkel, mert egyébként rokonszenves borászat, rokonszenves stílus, és csalódnék, ha a következő néhány évben nem sikerülne valami igazán széppel előállniuk.

Szten

Akikkel együtt ittam (jómagamon kívül 3 másik ember), mind elégedettek voltak a borral - az egyikük annyira, hogy rögtön be is szerzett két másik üveget. :D
Egy Cédrus is pihen nálam, ezek után fokozottan kíváncsi leszek rá.

loading

A 2013-as boroknak van egy erős savas érzetük. A fehéreknek mindenképpen. Olyan borok is nagyon savasak, amelyek korábbi évjáratokban nem voltak azok. Így ha tehetem inkább kerülöm a 2013-as évjáratot. Vagy hetekig, hónapokig fektetem, ha mégis.
Mondom ezt annak úgy, hogy ennek a bornak a 2013-as évjáratot még nem kóstoltam, csak a 2012-st. Az rendben volt. Nem nagy bor, de hétköznapokra teljesen jó.