Menü
Rövid URL

Jó szekszárdi újbor: Dúzsi Marci 2017

Duzsimarci2017
Fotó: bortarsasag.hu

Pofás címke, és a bor is megugorja a szintet. Amit elvár az ember egy vörös primőrtől: vidám, intenzív, habkönnyű és félelmetesen jól csúszik. Műfajon belül is egyszerűbb darab, mégis, ha valamire, hát erre igazán illik a lédús jelző. Mintha friss gyümölcsbe harapna az ember. Bozsoléként a szokásosnál talán vegetálisabb (zöldfűszeres) az illat és lendületesebb a sav. 1450 forintos árával (Bortársaság) az olcsóbbak közé tartozik a műfajban, megéri az árát. Pontilag: ha az élvezhetőséget nézem, a 9 még alulértékelésnek is tűnhet.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Az új Fürtike, Rosé és Marci címkék egész pofásak. Csak remélni tudom, hogy - ha még idénre sem sikerült (nemsokára 2018. van, jó napot kívánok!) - jövőre megadatik ezeket csavarzárral ellátni.

Delca

El se hiszem, hogy a politika után már itt is megvetette a lábát az "az adott év van" jellegű érvelés. A dugós zárással nincs baj, ha nem rossz minőségű a dugó. Bizonyos csavarzáraknál kevésbé hajlamos a levegőzésre, nem okoz redukciót, és ami még fontos - természetes. Furcsállom, hogy pont azok a borászatok, akik hajlamosak minden döntésük alátámasztására a természetességet felhozni, a csavarzár esetén sosem hozzák fel a sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot. Nincs bajom a csavarzárral, elképesztő jó csavarzáras borokat szoktam inni, de ha elnézzük Ráspinak, hogy a természetesség jegyében nem használ fajélesztőt, és ezzel vállal némi rizikót, akkor illik Dúzsiéknak is elnézni, hogy ők meg a dugóhoz ragaszkodnak, ezzel egy kis kockázatot vállalva. Amúgy is, a morgás helyett sokkal fontosabb lenne meghonosítani a palackcserét minél több boltban, illetve létrehozni egy állami szervet, mely biztosítja az itthon forgalomba hozott dugók minőségét - mint pl. Ausztriában.

octopus

@Delca: érdekelne, honnan vetted, hogy parafa alatt nincs redukció - merthogy van, én speciel olyan véleményről is olvastam, mely szerint nem is kisebb léptékű a dolog, mint csavarzár esetén -, elég csak az elmúlt jónéhány év Szepsy boraira gondolni (gyógyfürdő ezerrel). Parafából pedig nem létezik olyan, ami egyenletes légáteresztést tud nyújtani (na jó, a ledarált technikai dugó, a DIAM), így még a TCA-t félretéve is baj van vele.