Menü
Rövid URL

Jó lenne eltanulni - Leth Grüner Veltliner Klassik

Leth loess
Lethék lösze (fotó: hogsheadwine.wordpress.com)

Azoknak, akiket megriaszt a rajnaiak brutális gyorsulása, sajnos, még mindig nem az olaszrizling az eszményi védőital, hanem a hasonlóan szelíd egyensúlyt kínáló zöldveltelini. És bár a Villa Tolnay Tavasza remek próbálkozás (bomba áron), azért a legjobb osztrákok mellett nem áll meg. Márpedig a Falstaff tavalyi Grand Prix-győztese, a Leth Grüner Veltliner Klassik biztosan befér a legjobbak közé. Ráadásul 10 euró alatti árával alkalmi vétel, főleg, ha itthon adják ennyiért.

Általában öngyilkos küldetésnek tartom osztrák borok importálását Magyarországra, függetlenül attól, hogy én nagy rajongójuk vagyok. Ez az eset azonban kivétel lehet: a kinti 8.50-hez képest, az itthoni 9.90 abszolút versenyképes; se szeri, se száma az ebben az árkategóriában kis esztétikai hibával induló magyar fehéreknek. Márpedig ennek a veltelininek nincs hibája.

Ez nem a díjnyertes, hanem az utódja, és nem nyert Grand Prix-t, csak 5 csillagot. Kárpótlásként 2013 jóval acélosabb évjárat, mint a melegebb és tompább 2012. Wagramból eddig csak Bernhard Ott veltelinijeit ismertem, de azokat kóstolva mindig az járt a fejemben, hogy szép vagy, szép vagy, de egy wachaui kétszer szebb nálad. Most egyáltalán nem éreztem így. Inkább azon csodálkoztam, hogy mennyire várom a következő kortyot.

Színe alig, szénsav az észlelésküszöbön, aztán percek alatt alatta. Kapásból megnyerő, nem kér időt. Tavaszt hoz a kánikulába; az illat üde, virágos, fűszerekkel és gyümölccsel (fehérbors, szőlővirág, őszibarack, borsmenta, áfonya). Kóstolva kerek, friss, ízes, szaftos. A jólihatóság iskolapéldája. Áttetszően tiszta. A végén mandulás fanyarság. Élő és elegáns. Sehol nem sok, sehol nem kevés. Ezt a stílust, a nem arctalan profizmust nagyon jó lenne eltanulni az osztrákoktól.

2990 Ft, 13 pont és best buy.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.