Menü
Rövid URL

Ízléssel populáris - Káli Balázs Öregtőkék 2016

K%c3%a1li bal%c3%a1zs
A címkéhez jópofa történet kötődik

A véletlen egybeesések - főleg különleges alesetük, a tükörfordítás - nálam azonnal kiakasztják a szkeptométert. Ennél a bornál is háromszor kellett megnéznem, mire elhittem és megjegyeztem, hogy Káli Balázs tényleg abban a medencében dolgozik.

Bár az „öregtőkék” mindig komolyságot és hozzáillő árcédulát sugall, ez a bor vidám és olcsó. A stílust legtömörebben az iskolázott reduktív szerkezettel tudnám leírni, a forgalmazó oldalán található leírás szerint ez azonban teljesen félrevezető, minthogy a bor nagyhordós érlelést kapott, sőt, spontán erjedt. Lényeg a lényeg: ez egy megnyerő, de nem túlhajtottan populáris olaszrizling - szó nincs arról, hogy fajtán, borvidéken átgázolva rohanna a középsőpolcos alcopopba, de hasonlóan távol áll a szikár, szigorú talajszelvény illusztrációktól.

Végig arra számítottam, hogy a sokszorosan terhelt évjárat valahol majd visszaharap, de tévedtem. Az Öregtőkék szépen elkészített, precíz bor, amit nagyon könnyű szeretni. A kóstolási jegyzetem azzal kezdődik, hogy "kellemes, de nem kellemetlenül", a későbbiekben aztán az "ízléssel populáris" szókapcsolatnál horgonyoztam le.

Az illat citrusos, zöldalmás, szerecsendiós, egy kis tutti-fruttis áthallással. Kóstolva friss és elegáns, határozottan gyümölcsös, kellően telt. Olykor megfordult a fejemben, hogy lehet benne egy késhegynyi maradékcukor, de nem, ez csak az érett gyümölcs aromája, amit szépen ellenpontoz a lecsengés mandulás fanyarsága. Nagyon nehéz elképzelnem, hogy erre a borra valaki haragudni tudna.

12-13 pont és 1990 forintért csont nélkül best buy. (A címke sztorija itt olvasható.)

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.