Menü
Rövid URL

Ingyen van - Tesco Finest Chenin Blanc 2015

Adi baden
Adi Badenhorst (fotó: http://images.wine.co.za)

Mi ez? Ajándék az aktuális sztárország sztárborászától, azaz chenin blanc Dél-Afrikából Adi Badenhorsttól. "Az előrelépés a szőlőművelésben, az új borvidékek fejlődése és az ifjú borász tehetségek felbukkanása együttesen azt eredményezte, hogy per pillanat Dél-Afrika a legdinamikusabb borország a világon”, állítja Tim Atkin MW.

Honnan? Swartland. A legismertebb dél-afrikai borvidék, Stellenbosch északi szomszédja, ami északi féltekére fordítva délt jelent. Ránézésre Spanyolország, Jumilla. Nekem legalábbis Jamie Goode fotóalbumáról ez ugrott be.

Kitől? Adi Badenhorst, egy borász dinasztia leszármazottja, eredeti és megnyerő figura.

Mennyiért? 949 forint

Megéri? Nem ismerek nagyobb best buy-t.

Milyen? A chenin blanc-ról sokszor elhangzott már, hogy a létező fajták közül ez hasonlít leginkább a furmintra. A loire-iak esetében ezt alá is írom, sőt, ennek a bornak az előző évjáratára is valamennyire igaznak volt mondható. Ám ez jóval illatosabb, gyümölcsösebb, nyíltabb, tetszetősebb. 2015 állítólag az elmúlt 20 év legnagyobb évjárata Dél-Afrikában, 2014-ben eső csúszott a szüretbe. Hasonlítási alapért azonban így sem kell messzire mennünk: én simán elhinném, hogy egy molett zöldveltelini.

Az illat erőteljes és vonzó: alapvetően virágos, mézes, másodsorban körtés, sárgadinnyés, ananászos és mindezt köves, fehérborsos jegyek teszik érdekessé. Kóstolva sima felszín, jó közepes test, élénk, kerek sav, minimális maradékcukor és alig érzékelhető cseresség jellemzi. A lecsengés kimondottan hosszú. Szöges ellentéte az arctalan újvilági dömpingboroknak.

Miért? Elsősorban mert öröm inni, szagolni, kortyolgatni. Másodsorban mert öröm tanulni. Harmadsorban mert bagóért adják.

Kinek? Bárkinek, aki nem szégyelli, hogy hiperben vásárol bort.

Pontban? 12-13

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Sub

A ceglédi Tesco-ban épp a minap vettem a Tesco Finest Marlborough Pinot Noir 2013-ból igencsak jóárasítva egy ezresért(!). 3700 Ft volt az eredeti ára, így orbitális besztbáj ez is.

Illetve láttam, hogy a posztban taglalt bor veres párja (Syrah) is megjelent 2015-ből. Az is 950 Ft és ha valóban remek évjárat volt akkor arra is érdemes lehet rápróbálni.