Menü
Rövid URL

Ilyen furmintokat innék – Vincze Tomi Hosszúhegy 2015

Vinczetomi
Forrás: facebook.com/vinczetomiborok

A furmint február legkellemesebb felfedezése. Nekem új volt a név: Vincze Tomi, Sárospatak színeiben. Szemtelenül jó bort készít ilyen fiatalon, mondhatni rövid szakmai múlttal. A 2016-os minta még harapósnak bizonyult, de a 2015-ös – az első forgalomba került évjárat – dalolt a poharamban. Nem sok készült, legott vételezésbe is kezdtem.

Hogy milyen? Mindenekelőtt finom, már a rendezvényen is ez fogott meg. Áttetsző, vibráló és játékos. Acéltartályos. A Bardon Meszeshez, vagy talán Demeter Zoltán birtokborához áll közel stílusilag, és az évjárat kerekségét is magabiztosan hozza. Valami nehezen megfogható extrát tud az illat, talán fehérborsos, és leginkább virágos. Egy kevés maradékcukor teszi felettébb gördülékennyé, a CO2-vel kiegészülve vészesen jól csúszik a végeredmény.

Értékelés: példás, letisztult középfurmint egy moseli riesling vagy egy jó habzó vedelhetőségével. Igazi örömbor. 12 pont (88/100)
Ár: asszem 2500 pénz volt.
Vételként: best buy. Érdemes levadászni, próbálkozzanak itt.
Alkoholtartalom: 13%.
Zárás: Műanyagdugó + viasz (utóbbi remélem nem bukkan fel az újabb évjáratokon, bosszantó és ésszerűtlen praktika).

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

hegyljai

Ezt a bort nem kóstoltam. Sajnos tavaly kétszer találkoztam a cég boraival nyilvános bemutatókon, de egyik bor sem volt "tiszta". Ez alatt erjedési és hordó problémákat értek.

tevemaci

Kedves hegyljai!
Vincze Tomi nem egy cég.
A 15ös furmint minden kóstolón be lett mutatva(nem véletlenül), volt, hogy csak az.
Meglepett a reakciója, így kérem, amennyiben komolyan gondolja, jelentkezzen, és engedje meg, hogy újra megkóstoltathassam a borokat. Bízom benne, hogy személyesen konkretizálni tudja, mit ért erjedési es hordó problémák alatt, mert ez igy elég ködös.
Köszönettel, VT