Menü
Rövid URL

Igazi olíva

Koroneikiandhualdo

Nem vagyok egy olajszakértő, de a boros elmélyedés ezt is hozta magával: érdekelnek a különféle olajok. Sok-sok évvel ezelőtt, mikor magával rántott a dolog, én mindössze egyetlen üzletet ismertem, ahol igazán akadt felfedeznivaló: a Culinarist. A kínálat ma sem szegényes az üzletben, de időközben nem akármilyen vetélytárs tűnt fel a színen.

A konkurencia ráadásul kifejezetten az olívaolajra épít. Olyan, akár a legjobb borkereskedések: minden, ami bekerül a kínálatba, személyes és tudatos válogatás eredménye. Ami a helyszínen zajlik, és nem pedig a legközelebbi nagykerben. Tömegtermelt (és kétes módszerekkel előállított) olajokat itt ne is keressünk.

Casasdelhuado
Fotó: casasdehualdo.com

Azóta készültem felkeresni a pomázi üzletet, mióta Szomjas Gödény megmutatta a náluk vásárolt érdekességeket. Egyik jobban tetszett, mint a másik, karakteresek voltak mind, ráadásul csábító áron. Végül tavaly év végén jött össze a kiruccanás, és egy élménnyel lettem gazdagabb. A kis üzletben mesélnek, magyaráznak, és nem utolsósorban kóstoltatnak. Itt senki nem két perc alatt végez. Az volt az érzésem, hogy a betévedők nem is elsősorban vásárolni érkeztek, inkább tanulni és eszmecserélni.

A hosszúra nyúlt kérdezgetés és kóstolgatás után két palacknál kötöttem ki. Az igazi nagy fogás az Artajo Koroneiki egyliteres PET palackban – bár a műanyagtól én is idegenkedtem elsőre, de meggyőztek, hogy annyi időn belül, míg az olajat célszerű felhasználni (egy év, ez nem bor, frissen jó), nem jelent különbséget az üveghez képest. Ellenben ugyanazon az áron kétszer annyit kapunk. A spanyolországi Navarrából származik (Rioja szomszédságából), 100%-ban koroneiki fajtából készül. A zöldebb iskolába tartozik (amit szeretek sauvignon blanc-osnak hívni), de ezen belül olyan virágos és illatos, amivel még soha nem találkoztam. Kicsit csípős, és döbbenetesen tiszta – a nagyáruházi olajokban én mindig erjedt, noha nem feltétlen zavaró dolgokat érzek (talán mert megszoktam?), na annak itt feltűnő módon nincs nyoma sem. Az íze is mélyebb, tartósabb, mint az egyszerű olajoké. Kiváló, nem vagyok benne biztos, hogy olívaolaj lehet ettől lényegesen jobb. Highly recommended.

Casas del Hualdo Cornicabra DOP: szintén spanyol, de a Kasztília-La Mancha körzetből, hiperszuper és csúcsminőség iránt elkötelezett termelőtől. A hely sem csúnya (lásd fotó fent). Szintén egyetlen, méghozzá helyi fajtából készül (cornicabra). Jó választás a címke feliratának barnás-vöröses színe, az aromavilág erre rímel – csípős olaj, tehát korai szüret, én speciel mégsem zöld illatúnak érzem. Barna fűszerek és jód, ez jut eszembe róla. Még koncentráltabb és tartósabb ízű, egészen karakteres. 2900 forint a sztenderd (0,5l) üveg, ismét kiváló vétel.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.