Menü
Rövid URL

Húsvéti álomborozás

K%c3%b6nny%c5%b1kissor

Húsvétkor és karácsonykor a szülői ház hazahúzza a külföldre szakadt munkavállalókat, ilyenkor összeülünk és igyekszünk az alkalomhoz méltó borokkal ünnepelni. Amolyan egyszer élünk alapon ezúttal igencsak szabadjára engedtük a költségvetést, de nem fizettünk rá. A Dél-Afrika iránti rajongás magvait Octopus hintette el, és hittérítő tevékenysége esetemben termékeny talajra talált. Némi előkóstolás persze megelőzte a nagyobb volumenű saját beszerzéseket, de hibát eddig egyetlen borban sem leltem. Nagy csalódás most sem ért, és azt hiszem, sikerült a rajongók körét bővíteni. A fehérborokat és a három pinot-t vakon kóstoltuk.

Bencze Családi Birtok Pinot Noir Brut Nature Gemini 2013

Frissítő kezdésnek, hogy felpörgessük az ízlelőbimbókat. Feladatát tökéletesen ellátta, szép felhabzás, apró buborékok, kellemes epres, kenyérhéjas, élesztős illat. Elegáns szerkezet, frissítő savak, majd az epres, cseresznyés vonal visszatér ízben is. Remek állapotban van, nagyon tetszett, a hazai pezsgők közt előkelő helyen szerepelne. 12 pont (5550 Ft)

Gallay Blanc 2013

Pinot blanc és zenit házasítása, fele-fele arányban, 100% új fa, mely számomra csipetnyit sok, uralja az illatot, vanília és pörkölési aromák, de akad mellette körte és trópusi gyümölcs is. Harapható beltaratalom, a krémes gyümölcsös testet a feszes savak nem hagyják ellustulni egy pillanatra sem. Rendhagyó stílusú, összességében remek hazai bor, de a dél-afrikai fehérek után visszakóstolva bántóan fás. Ideje bőven van, kérdés, hogy mennyire lesz képes integrálni. 13 pont (5990 Ft)

A.A.Badenhorst Family White 2014

48% Chenin Blanc, 10% Roussanne, 10% Grenache Blanc, 10% Verdehlo, 7% Palomino, 4% Marsanne, 3% Chardonnay, 3% Grenache Gris, 3% Clairette Blanche, 2% Viognier. A hordó itt is érezhető, de sokkal elegánsabb, mint a Gallay esetében. Kis vanília, minimálisan pörkölési aromák, vajas felhangok kísérik a citrusokat és fehérhúsú gyümölcsöket, melyek vezetik az illatot. Ugyan meg sem közelíti a Testalonga illatbeli összetettségét, de ízben és tisztaságban simán fölénő. Káprázatos egyensúly, pont annyi sav vezeti a kortyot, ami frissé varázsolja a krémes szerkezetét, miközben gazdagon barackos és trópusi gyümölcsös, de a hordó minimális pörkölési jegyekkel ízben is visszaköszön. Profi bor, mesteri hangszerelésben. 14-15 pont (23,95 € vagy 22,6 €)

DeMorgenzon Maestro White 2014

26% roussanne, 25% chardonnay, 19% grenache blanc, 17% chenin blanc, 13% viognier. Nagyon hasonlít az előzőhöz, ott van a hordó, de csak keretez, virágok és fehérhúsú gyümölcsök. A korty krémesebb, de ugyanolyan jó savak vezetik, hibátlan egyensúly, észrevétlen nyeli el a 14-es alkoholt. A lecsengés intenzív, fehérhúsú gyümölcsökben bővelkedő. Nehéz a Badenhorst és e között választani, de talán ez minimálisan gazdagabb, gyümölcsösebb. Mindkettő úgy vibrál, hogy közben nagyon gazdag, minden cseppjük öröm. Rhone-i fehérborok ugranak be, de ott soha nem éreztem ilyen szép savszerkezeteket. Hirtelen nem tudnék magyar bort melléjük tenni. 15 pont (22,5 €) Octopus itt írt róla.

Keermont Terrasse White Blend 2014

Az előző évjárat szintén járt octopus poharában, én a karácsonyi akcióban szereztem be, röhejes 19 euróért. 65% chenin blanc, 17% sauvignon blanc, 13% chardonnay, 5% viognier. Az előző kettő ugyan magasra tette a lécet, de itt határozottan szintet lépünk. Hiába a chenin-hangsúly, nem viszi el egy irányba. Tiszta, fehér virágos, csonthéjas gyümölcsökkel és fűszerekkel, a hordó itt simul a legjobban a háttérbe. Egyszerre mély és friss, nagytestű, de van benne kellő lendület, gazdagon hömpölyög a száj minden szegletét kitölti. Egyszerűen nem lehet belekötni, nálam eddig az év száraz fehérbora, egyöntetűen húzta be mindenkinél az első helyet. 16 pont (23,95 €)

Neh%c3%a9zbomb%c3%a1z%c3%b3k
Címke alapján nem a Keermontot venném le a polcról.

Testalonga El Bandito Cortez 2016

E termelőről még nem esett szó hasábjainkon, és egy kicsit ki is lóg a felfelé ívelő sorból, talán mert Craig Hawkins a beavatkozásmentes borkészítés fenegyereke. Tiszta chenin blanc, mely illatra sokat kínál, de ízre kevesebbet ad. Egészfürtös préselés, de mégis van egy narancsboros beütése, kimondottan szép trópusi gyümölcsös, citrusos, barackos, körtés jegyekhez, zöldalmás, és lelombozó cideres hangok is társulnak. Ízben sincs meg az a tiszta precizitás, a savszerkezet ugyan klasszis, nagyon frissen tartja a szájat, de az előző borok után ez sokkal könnyedebb, és viszonylag gyors lecsengésű, kevésbé szofisztikált. Amellett, hogy megosztotta a társaságot, én is többet vártam tőle, hisz a fehér sor legdrágábbja volt. Pontozni nehéz, nyitottság függvényében 9-13 pont. Csak kísérletező kedvűeknek ajánlott. (Akciósan 32,9 €) (Szinte a teljes szortiment beszerezhető a határ túloldaláról.)

Grál Borpince Kadarka 2015

Sajnos az első palack dugós volt, a második viszont hibamentesen hozta azt a könnyedséget, amit a legjobb kadarkák tudnak. Pirosbogyós gyümölcskavalkád, fűszerek, csipkebogyó mind illatban, mind ízben, a szerkezet hibátlan, légiesen könnyed, lédúsan gyümölcsös. Aki ebbe a borba nem lesz szerelmes, annak kőből van a szíve. 12 pont (Kifutott, anno pincétől 4500 Ft)

A.A.Badenhorst Family Red 2014

56% syrah, 17% grenache, 17% cinsault, 10% tinta barocca. Tiszta és áradó. A hordó ebben még annyira sem hagy nyomot, mint a fehérekben, a gyümölcsök puritán éneke szól a pohárból, szeder, áfonya, bors, menta egy kis édes felhang kíséretében. Szájban kimondottan friss, a savak besimultak, de kellően tartanak, a tannin itt is csak érintésnyi. Gyümölcsben sincs hiány, de lecsengése némileg rövidebb, Simán 14 pont, idehaza sok termelőnél lehetne tananyag. (22,6 €)

Claus Preisinger Pinot Noir 2013 Burgenland

Könnyed, légies, már-már Új-Zélandi magasságokat villant áradó friss gyümölcsössége, melyeket a hordó nem csap agyon, csak szépen keretez. A szerkezet hibamentes, arányai tökéletesek, a csersav lágyan simogat, miközben savai észrevétlen tartják feszesen. Tisztán hagyja a szájat, csak a gyümölcsök hosszú játékos búcsúja marad emlékbe. Nagyon szerethető, hibamentes, tipikusan az a bor, amiből lecsúszik egyszerre egy palack, miközben bőven van mélysége is. 14 pont (Ez az évjárat már kifutott, az aktuális 31,5 €)

Timo Mayer Dr Mayer Pinor Noir 2012 Yarra Valley

Tavaly nyáron maradandó élményt okozott a minimális beavatkozással dolgozó termelő egy bora, most áron alul teljesített. A 2,2 hektáros birtok nagy részén pinot noir terem, melyet chardonnay, cabernet sauvignon és syrah egészít ki. A pinot két változatban készül, "Close planted" és "Dr Mayer" néven, az utobbinál az MV6 klónok teljes termése kocsánnyal együtt erjed, a kishordós érlelést követően szüretlenül palackozzák. A viasz kapszula alatt DIAM dugó.

Egy kicsit téglásabb, halványabb szín, kezdetben földes, avaros illat jellemzi, majd jönnek a fajtára jellemző gyümölcsök, de nem olyan hivalkodón, mint másik két társában. Közel sem olyan behízelgő, felüti a fejét egy kis naturál jelleg, és a régi Buttlerekre jellemző katicásság is bevillan. Sajnos ízben sem adja könnyen magát, sokkal szögletesebb, a sav mintha teljesen külön úton járna, közel sincs besimulva. Lehet, hogy hosszabb pályára hivatott, de élményben jelenleg kevesebbet kínál két fajtatársánál. 13 pont (A 2013-as évjárat £41.0)

Craggy Range Te Muna Pinot Noir 2012 Martinborough

Tipikus Új-Zélandi, azzal a kitétellel, hogy a francia fa királyi köntösbe öltözteti. Hihetetlen intenzitással robban ki a pohárból, mindent tud, amit a szigetek legjobb pinot noirjai, gyümölcshangsúlyos, könnyen adja magát és nagyon szerethető. Nem lehet belekötni egy ponton sem, ízben is áradóan gyümölcsös, arányos, hiba- és varratmentes. Szinte mindenkinek ez tetszett a legjobban. 14 pont (31,5 €)

10 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Lucas_Corso

Régóta fel akarom vetni a kérdést, mert normális választ a szakirodalomban sem találok: tudjuk esetleg, hogy a dél-afrikai borászatban ezek a sokszor túlgondoltnak tűnő házasítások hogyan, miért jöttek létre?

octopus

@Lucas_Corso: valójában létezik irodalma, cape white blendként keress rá. Az elgondolás a talán legjelentősebb dél-afrikai úttörőnek, Eben Sadie-nak tulajdonítható, és nagyjából abból indul ki, hogy a klasszikus meleg klímás borvidékek borai házasítások, a fajtaborok inkább marginálisabb klímákon sikeresek (riesling a Rajna mentén, chardonnay és pinot noir Burgundiában stb.). A dél-afrikai borreform kazánját, Swartlandot (Eben borvidéke) például egyértelműen a Dél-Rhone inspirálja, gyakorlatilag a fehér chateauneuf-du-pape-ok jelentik a mintát a fehéreikhez . Ehhez jön örökségként a chenin blanc.

Saját, bizonyára elfogult véleményem, hogy ámulatba ejtően jól tudják összeházasítani a jellemző fajtáikat, a végeredmény nagyon is alátámasztja az elképzelés létjogosultságát.

Az alábbi írással el tudsz indulni a témában, de Eben Sadie-interjúkat is érdemes tanulmányozni:

http://winemag.co.za/tim-james-cape-white-blends-whats-in-a-name/

sweetsole

@Lucas_Corso:
Dél-Afrikában sokkal több fajtabor készül, mint házasítás. A házasítások inkább ezen pincék filozófiáját tükrözik.
Badenhorst: 28 hektárról készít 5 féle bort, az alap Secateurs sorozatban egy tiszta chenin blanc, egy rozé és egy vörös házasítás, a Family sorozatban a fenti fehér és vörös házasítás, az öregebb tőkék terméséből. Egyes évjáratokban egy tiszta grenache.
Keermont: 27 hektár ebből 9,5 hektár fehér, melyen 6 fajta osztozik. Készül egy kis palackszámos dűlős chenin blanc és a fenti házasítás. Mivel a telepítések többsége 2007-2009 közötti, tudatos brand építésnek tűnik. http://www.keermont.co.za/wines.html#svs
DeMorgenzon: 55 hektár, kicsit összetettebb a dolog, 3 borcsalád, Reserve sorozat három fajta bor, egy pezsgő, Maestro sorozat egy fehér és egy vörös házasítás, DMZ sorozat 6 fajtabor, egy rozé, egy fehér és egy vörös házasítás.
Testalonga: csak fajtaborok.

syntaxerror

@sweetsole Köszi, ez érthető mostmár, csak szerintem sose szagoltam katicát életemben, ezért nem tudom ez milyen lehet. Van más mód megtudni, mint fogni néhány bogarat és zaklatni majd szagolgatni?

sweetsole

@labruska:
Köszi az ajánlást. Bár nem vagyok kimondott chardonnay rajongó, de lehet, hogy teszek vele egy próbát.