Menü
Rövid URL

Hullócsillag – magyar syrah

Pannonsyrah2017oct

Na és mi a helyzet a magyar syrah-val? Tíz éve még napirenden volt a téma, lelkesedtünk, a lehetőségeket latolgattuk. A történet azóta látszólag zsákutcába ért. A mezőny számottevően nem bővült az elmúlt években, a régi szereplők még léteznek, ritkán hallani róluk. Körülbelül ennyi. Hogy az összes puskaport gyorsan eldurrogtassam: röpke mintavételünk nem hogy a méltatlanul mellőzés tényét nem volt képes alátámasztani, de elég elkeserítő eredményre vezetett. Idei csoporttesztjeink (riesling, sauvignon, rozé, Somló, magyar narancs és pannon pinot) leggyászosabbikán vagyunk túl.

Ebben a pillanatban még abban sem vagyok biztos, hogy létezik-e értelmezhető magyar syrah-arc. A borokon, amiket megkóstoltunk, érzésem szerint halvány a fajta kézjegye (akár az észak-rhone-i etalonhoz, akár az újvilági modellhez méregetünk), és gyakran túl markáns a borászatoké – a Gere nagyon Gere, a Weninger nagyon Weninger, például. Egy iskolát mégis kiemelhetünk a csokorból – a jellegzetes újkori magyar stílust, mely talán az ezredforduló túlextrahált, nehéz vöröseinek ellentételezéseként kadarkás, netán silleres könnyedségig merészkedik. Az ezt képviselő három bor (Szeleshát, N.A.G., Kislaki) érdekes módon palackdizájnban is gyakorlatilag megegyezik (burgundi palack, piros csavarzár és felirat), és kvalitásban, karakterben sem mutat nagy eltéréseket (aki az egyiket szereti, alighanem a másik kettőt is fogja). Személy szerint azt gondolom, hogy ez már a ló túloldala – egy ilyen nem kifejezetten vékony héjú fajta, mint a syrah esetében a lehetőségek kiaknázásának elmulasztása –, mégis, jelen merítésből ezeket találtam, találtuk a legsikeresebbeknek. A szomorú helyzet az, hogy a hármason kívül nem sok egyéb nyújtott egyáltalán értékelhető minőséget. Nem bizonyult jó döntésnek, hogy egy-két jól ismert szereplőt kihagytunk, néhány ismeretlenebb tételt favorizálandó (az aktuális Kreinbacher vagy Bock aligha lep meg minket, de még a valószínűleg felhánytorgatásra kerülő tölgyíz ellenére is a mezőny fölé nőttek volna).

Kettőnk (Sweetsole és Octopus) jegyzetei alapján a következpőképpen néz ki az összesítés:

Jó bor
10,5 - N.A.G. Föld és Ég Syrah 2016
10,5 - Szeleshát Syrah 2015
10,25 - Kislaki (Légli Géza) Lakitető Syrah 2015
Elmegy:
9 - Petrányi Syrah 2015
8 - Jandl Shiraz 2013
Hibás/gyenge:
T - Gere Syrah 2015
T - Gál Tibor Syrah 2013
T - Weninger Syrah 2013
? - Feiszt Incognito Syrah 2015

Amit boldogan tudunk ajánlani, merthogy mi is újra kiadnánk érte pénzt – avagy ahol a minőséggel az árazás is kedvezően egybecseng –, az a Kislaki, esetleg alkalomadtán a Szeleshát. Ám ha kifejezetten syrah-s élményre vágyunk, érdemesebb máshol szétnézni – a beugró szint ellenére is jobb fajtahűséget kínál például az Aldis villányi, de nem kizárt, hogy legjobban az őshazát választva járunk.

Petrányi Syrah 2015, Csopak

Sötét, fűszeres bor, van benne anyag. A hordó édesfűszere némileg újvilági shirazos hangulatot kölcsönöz neki, a csipkedő alkohol csak rásegít erre, de alapvetően jó úton jár. A levegőzés mindenesetre javára válik, gyümölcsökben (áfonya, fekete ribizli) nem szenved hiányt. Sweetsole nem inná szívesen, én is jobban szeretném, ha kevésbé lenne populáris, de szerintem nem reménytelen – kíváncsi lennék a későbbi évjáratokra. 3450 Ft (Borfalu Bortéka), nem olcsó.
S: 9 pont
O: 9 pont

N.A.G. Föld és Ég Syrah 2016, Mátra

"Mint bor jó, mint syrah, kevésbé" – ragadja meg a lényeget Sweetsole. Inkább hajaz kadarkára, mint syrah-ra, a szín világos, az illat ribizlis, kissé zöld is (koviubi). Szellős, sőt, törékeny kóstolva, sem a tannin, sem a sav nem markáns – így könnyű is a kerekséget elérni, mondhatnánk. A hosszúságot már nehezebb. Kellemes, jól csúszik, de nemigen több egy remek ivóbornál. Szívesen is innánk, bár nem akkor, amikor syrah-ra vágyunk. 3950 forintért (Bortársaság) kissé drága.
S: 11 pont
O: 10 pont

Weninger Syrah 2013, Sopron

Állatos, mint állat. Az uniformizáló, vasas minimálkénes jegy után vakon sem nehéz kitalálni, melyik versenyző lehet. A csatornás nyitány után diszharmonikus folytatás, húzós savval, reszelős tanninnal. Levegőn állva poloska-, és talán egéríz is társul a mutatványhoz. Kőkemény toleranciateszt. Bizarr, büntető tétel. 3950 Ft (Bortársaság).
T

Jandl Shiraz 2013, Sopron

Ha valaki még emlékszik a 2007-es elődre, akkor biztosan megérti, miért vártam nagyon ezt a bort. A vakszakaszban egyáltalán nem nyűgözött le minket. Már most fáradónak tűnt az illat, a színe sem éppen fiatalos. Van alakja, tanninja, teste, de fájóan zárkózott, szinte üresnek hat. Széljegyzet: a megbontott palack két nap után érdekes módon fiatalodni látszott, előkerült a különleges, őszibarackos soproni karakter is (ami egykoron, még a biós korszak előtt a Weningereknek is sajátja volt, a Ráspikra ma is jellemző), alapvetően syrah-nak is stimmelt – de a visszafogottságot ekkorra sem vetkőzte le. Pontban úgy egy egységnyit emelkedett. Cca. 5000 Ft (Budai Borvár), nem jó vétel.
S: 8 pont
O: 8 pont

Pannonsyrahs2017oct 02

Szeleshát Syrah 2015, Szekszárd

Újabb kadarka-wannabe. Világos, aromáiban hecsedlis, hibiszkuszos, cseresznyés, ízben karcsú, játékos és kellemesen élénk savú. Modern, szép tiszta és jó gyümölcsös. Elég élvezetes, stílusa is van, ám kissé rövid és a fajtajelleggel is hadilábon áll. Vételnek elmegy, 2950 Ft (Bortársaság).
S: 10 pont
O: 11 pont

Gál Tibor Syrah 2013

Dohos. A határon, de akkor is. A szaküzletbe visszavittem, az eladóval együtt megnéztük, és ott kitöltve egy pohárba egyet kellett értsek vele, hogy nem nevezhető egyértelműen penészes szagúnak. Ha ragaszkodok hozzá, kicserélték volna a palackot, de inkább hazahoztam, újra megnézni. Nincs rendben. Ezt egyébként nem először játssza el velem Gál-bor (egyéb egriek mellett, a sztoriról lásd itt és itt), és azt hiszem, hogy ez még rosszabb, mintha ordítóan hibás volna. Úgy egyébként is nyers, kusza bornak tűnik. 9500 Ft (Bortársaság), nem is tudom, miért kockáztattuk meg.
T

Gere Syrah 2015, Villány

Nosztalgikus bor. Hordóattack, az extrakció is túltolt, tiszta 2000-es évek. Marcipán, puncs, fájó ráadásként egy jó adag illó. Sűrű, de ezt nehéz értékelni, mikor ilyen nyers, rúg és harap. Faragatlan, bántó és nem éppen hibamentes. 5350 Ft (Bortársaság).
T

Kislaki (Légli Géza) Lakitető Syrah 2015, Balatonboglár

"Fiatalos és gyümölcsös, összességében egész jó ebben a sorban" – összegez Sweetsole. Ez is a világos, cseresznyés-hibiszkuszos vonalon mozog. Jó az intenzitása, a tannin egy kicsit ugyan tapad, de még ezzel együtt játékos az összhatás. Üdítő faktor, vibrálás kipipálva, egyedül a fajtajelleg lehetne határozottabb. 2190 forintos árával (pincearon.hu) messze a sor legjobb vétele, kifejezetten ajánlott.
S: 10 pont
O: 10-11 pont

Feiszt Incognito Syrah 2015, Szekszárd

Ennél egyértelműbb nem lehet dugósság, nyitáskor a dugó penetráns, dohos szagot áraszt. Az üzletben (Budai Borvár) másnap meglepetés ér: nincsen palackcsere. A hibáról nem ők tehetnek. Amit fel tudnak ajánlani, hogy vehetek egy újabb palackot féláron. Nem akarok. Többet ide betérni sem. Nem tudtuk meg, milyen lehet a bor.

18 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

Most pénteken kóstoltam Taklerék '16-os syrahját és teljesen padlót fogtam tőle. Szuper szaftos, ömlenek a gyümölcsök illatban és ízben is, max. közepes test, alkohol-hordó érintésnyi csak amennyi kell, fergeteges volt, tegyetek egy próbát ha másért nem legalább az ízlelőbimbóitok miatt. (BT - 2500Ft)

Bockkal kapcsolatban elfogult vagyok sosem tagadtam. Akár az említett '12-es de '11, '09 stb. erősen lemosta volna ezeket a pancsokat. Az aktuális '14-et kizárólag az év miatt de biztosan nem venném.

Gál "Titike" syrahja 10ezerért...?! Vajon mire gondolhatott a költő...?!

A Budai Borvár van a Mammutban a mozgólépcsővel rögtön szemben? 2x voltam bent de kb. 5ezer alatt nem láttam bort (nem értelmes bort hanem semmilyet) úgyhogy én azóta nem voltam.

Delca

Feiszték megérnek egy misét, a Syrahjuk szerintem alkoholhangsúlyos, de a Cabernet-iket érdemes kipróbálni.

bajnar

A syrah nem mondható éppen vastag héjúnak se, inkább csak közepes (innen a botritisz-érzékenysége is), ehhez ráadásul nagyobb bogyóméret, azaz eltérő héj-hús arány párosul. A talaj vízháztartása, a napsütés, UV-sugárzás mind befolyásolják, milyen minőségű tanninnal lehet operálni. Innen nézve a syrah nagyjából egy telivér zweigeltnek megfeleltethető a mi klímánkon. Éppen ezért nem értem annak a hármasfogatnak a kipécézését (a NAG-ot kóstoltam, szerintem egy kivételesen intelligens magyar vörösbor, bár az évjáratban nem vagyok biztos, az asszem 15-ös volt) vagy most akkor a forradalom felfalja saját gyermekeit?

WineUnderground

Nem értem az említett kereskedő hozzáállását a dugósság témához... Ezzel elveszíti egy vásárlóját és a partner borászatának a renoméját is rombolja. Csak jeleznie kellene a termelőnek, aki az esetek többségében szó nélkül biztosítja rajta keresztül a cserepalackot.

pintia

Borhiba: Weninger Syrah '06, bontás után a szemet is szúrja, vissza az üzletbe - Veritas - ahol közlik, hogy felsőbb döntés értelmében nem vehetnek vissza vagy cserélhetnek ki hibás tételeket, hiszen az nem az ő saruk.... öröm az ürömben, h igyen adtak 1-2 bármilyen megvásárolt palack mellé 1 Weninger Merlot '01-est, ami elképesztő formában volt, vissza is jártam, amíg el nem fogyott egy kartonnyi otthon....jól mutatja, hogy FW mennyire szétcseszte a szortimentjét az átállással.

bncszilagyi

Kedves egyre kevésbé művelt alkoholisták,

A pinot noir-os cikk után megfogadtam, hogy soha többet nem olvasom ezt az oldalt. Aztán valamiért megint idetévedtem. Gondoltam, hogy reagálok rá, aztán gondoltam, hogy minek... Ez a cikk viszont további ihletet adott! Az hogy valaki nem tud kultúráltan megnyilatkozni olyan borokról, ami egyszerűen nem az ő stílusa (lásd: Pannonhalmi PN), az szimplán csak bunkóság, de biztosan sokaknak imponál. Az hogy valaki nem ért bizonyos borokat (lásd: Bott PN, Weninger Syrah, Gál Syrah) az már inkább szegénységi bizonyítvány, a felkészültség, tájékozottság hiánya. (Ha pedig nem esik le neki, hogy hibás palackot kóstol, akkor ez még inkább igaz) Erre pedig azt tudom mondani, hogy ha valaki nem szereti a komolyzenét, akkor ne járjon hangversenyre. Az ilyen szakmai, boros blogoláshoz bizony a szakmaiság is hozzá tartozik, mármint normális esetben. És az itt egyre konzekvensebben hiányzik, vagy talán csak a világ haladta meg ezt az önbíráskodó formátumot. Minden esetre, nem lehet sértődött óvodásként borokról írni, vagy akkor másról kell írni. Úgyhogy én minden jót kívánnék a további kiakadásokhoz, amíg ez valakit még érdekel. Nyilvánvalóan az én hibám, hogy ezt valaha is komolyan vettem!

Hapci

[Bár a szerzők egyike - nevesítem, Octopus - nem kedvencem, de nem értem az előttem szólót.]

Igazából arra lennék leginkább kíváncsi, hogy F. Weninger biodinamizált lelki életének nagymérvű harmóniáján túllépve, a kesflóját miként befolyásolja a borainak - khmmm - erősen megosztó beltartalma. Nagy kedvenceim voltak a 2000-es évek eleji borai, mostanában viszont egyre nehezebb akár étteremben (1 deci) is megkockáztatni, hogy pénzt költsek rá.
Az meg nagy baj, hogy az abszolút értelemben elég gyenguci Kislaki syrah itt a honi élmezőnyben végzett. Vakkóstolón nehezen nyomna le egy diszkontos, ezer forintos francia tételt...

hetfejutannin

@bncszilagyi: A megszólalásodból tippelve te pedig sértődött borász lehetsz, aki a szokásos simogatást és hallelúját várta... minden esetre: Isten hozott a valóságban!

Érdemes megismerkedni vele, hosszú távon sokat segít a lelki egészséged megőrzése érdekében.

koryfamoso

A Bock 2014-es Syrah-ra nagyon kíváncsi lettem volna, hogy milyen értékelést kap itt.
Volt szerencsém a 2013-as évjárattal együtt kóstolni. Nem éri el a 2013-as szintjét, de nekem nagyon tetszett, fajtajelleges, talán két-három év kell még neki, hogy csúcsra érjen.

zsoltizmo

Nekünk is volt egy Syrah -Siraz kóstolönk a napokban, hasonló végeredménnyel, lesújtó. A legutolsó nagyon élvezhető Syrah amit itthonról ittam, az a Garamváriék Syrah-ja volt, kétezervalahányból, az nagyon kellemes benyomást tett rám. Azáta? Túlárazott, nem igazán értékelhető felhozatal....Nemrég voltam a Veritasban a Chapoutier kóstoláson, na az ő Hermitas syrah-ja, hát egy teljesen más fejezet. Persze a 16000 Ft-os ára sem mellékes.....

beardfish

Itthoni Syrahról az utolsó jó emlékem a N.A.G. Barnatanya ('13-12-11).
Azóta az is Föld és Ég lett, bár inkább az "Ég és Föld" lenne a találóbb, ha az élménybeli különbséget jellemezni kellene a névvel. Az újabb évjáratok ugyanis nagyon távol állnak a korábbi karakteres, gazdag ízű anyagoktól (persze árban az ég felé lépkednek...).
És talán volt még korábbról egy-két Kreinbacher Syrah, és egy Heimann Stílusgyakorlat '09, ami más-más felfogásban, de mégis emlékezetest nyújtott a fajtából.

Egyébként meg ami vacak, az vacak, ami hibás, az hibás - és ezen nincs mit szépíteni. Elég drágák ma már a borok ahhoz, hogy bármit előzetes kóstolás vagy informálódás nélkül levegyen valaki a polcról. És nagyon sok a gyenge, mégis túlárazott produktum. Fel kellene már nyitni a hazai termelők szemét, hogy nem lehet bármire vaskos árcédulát biggyeszteni, nem lehet egy-egy korábbi évjárat sikerére beárazni az újabb (és sokszor jóval gyengébben sikerült) tételeket, mert a fogyasztó néhány pofára esés után gyorsan keres más beszerzési forrást, akár külföldről. Talán érdemes lenne ezt is végiggondolni a vagdalkozás előtt...
Nekem sokszor adnak támpontot az itteni értékelések, vélemények, hogy elkerüljek egy-egy gyengébben sikerült produkciót - és az ezzel járó bosszankodást. Úgyhogy inkább köszönet jár érte!

Én maradok az igényes rockzenénél - amit nem kell magyarázni, elég csak élvezni :-)
Az "igazi borértők" meg igyák meg az itt lehúzott borokat - és inkább örüljenek, legalább több marad nekik!

kereklaszlo

A Syrah kritikusoknak ajánlom a tavalyi év "Egri Borvidéki Borverseny Legjobb Vörös Bora"-t ami egy 2012-es Syrah.Igaz nem a legnagyobb nevek közül.

balazsmaria

a Weningert kóstoltam. felejthetetlen bor: a jegyzet olvasása után azonnal megvan újra. kétszer vittem vissza, mikorra megegyeztünk a bolttal, hogy ez ilyen. brett és egerek.
csinálok én is bort, van egy fajtám, amit akárkinek mutatok, nem lát benne semmi szépet. de én látom. néha az az érzésem, hogy Weninger sem képes a saját kölykét objektívan nézni.