Menü
Rövid URL

Helyszíni szemle: Németh Pince, Badacsony

Nemeth
Fotó: badacsony.com

A mai napig nem sikerült megemésztenem ezt a történetet. Itt van egy aprócska pincészet, néhány olyan tehetséget megvillantó borral, melyek a hazai legendák közé predesztinálnák az aprócska badacsonyi műhelyet – hogy konkrétabb legyek, egy kezemen meg tudom számolni, hány száraz magyar fehérrel találkoztam életemben, melyeket még mai fejjel is nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségűnek tartok (az pontban nálam 16/20, és fölötte), és ezek közül egyet nekik köszönhetünk –, ám ők még csak a piacon sincsenek jelen. Eléldegélnek a turizmusból, meg a törzsvevőkből. Ami valahol rendben is van – azt leszámítva, hogy akár a magyar bor fényét is emelhetnék. Arra pedig nagyon kevesek képesek. Csakis a csúcsminőség, illetve az ezt előállítani képes pincék.

Félreértés ne essék: nem állítom, hogy Némethéknél minden tétel világmegváltó. A borokból áradó, a techno-jelleg leghalványabb árnyéka nélküli tisztaság és precizitás ugyanakkor már önmagában kiemeli őket a hazai termelők tengeréből. De igazán az az egy-két emlékezetes bor az, ami lelkesedésre ragadtat. Márciusi pincelátogatásom során ezeket az utóbbi évjáratok késői szüretelésű olaszrizlingjei szolgáltatták, elsősorban a 2015-ös "Töppedt", de a két "Ambrózia" fantázianevű édes is annyira elbűvölt, hogy még mindig alig tudom elhinni, hogy az általam nem sokra tartott fajtából készültek. Ha egyébként is a Balatonon nyaralnak, tegyenek egy kitérőt Badacsonytomaj felé; mi több, a pince felkeresése önmagában elég indok az utazásra.

Alább a jegyzeteimet találják, melyeket természetesen a helyszíni kóstolás kontextusában célszerű értelmezni. Ebből kifolyólag nem is tartom szerencsésnek pontszámok közlését, ám ezt mégis megteszem, ahol biztosabb vagyok a benyomásaimban.

Juhfark 2016
Szőlős frissesség és juhfarkos aromák (bajban lennék, ha le kellene írnom őket). Aszalt sárgákat is találni az illatban, elég karakteres. A zamat is szép, viszont ízét metsző savak teszik húzóssá. A nagy kérdés, hogy az idő eleget lesz-e képes kerekíteni rajta.

Muscat Ottonel 2016
Szép tiszta, bár eléggé visszafogott illat. Elég karcsú, a sav itt is hangsúlyos. A tisztaság, az aromatika a leginkább tetszetős benne. Kevés készült 2016-ból.

Kéknyelű 2016
Tipikus, tutti-frutti karamelles fajtajelleg jön belőle, ropogós megfogalmazásban. Tartalmas, kellően intenzív is; az a kis maradékcukor nagyon kell bele. Tankönyvi kéknyelű. 12 pont

Rózsakő 2016
Primőr, vibrálóan friss, bár kicsit visszafogott illat. Emelkedettebb az alkoholja, maradékcukrot is tartalmaz, ezúttal mindkettő előnynek tűnik: izmos, gazdag, zamatos. Nem igazán fineszes egy bor, inkább direkt, de egy moseli riesling frissességével bír. 12 pont

Szürkebarát 2016
Szuperfriss, szürkének egészen virágos. Minimális fa. Sav akad itt is, de mégiscsak kerekebb, lágyabb, mint évjárat-társai. Szép aromákkal bír, összességében jó bor. 11 pont

Olaszrizling 2016
15,5%. Fajtajelleges, kesernyés illat. Aromatikailag friss, de olajosan ragadós és alkoholos az íze. Kissé extrém.

Szürkebarát 2015
Benne van az a tipikus aroma, ami annyi badacsonyiban feltűnik. Meg egy kis fa. Kifejezetten lágy, a vége sajnos eléggé leül. Not for me.

Muscat Ottonel 2015
Szép fajtajelleg. Ropogós, sőt, acélos, az illat színe a fehér. Elég karcsú, nem a mélység bora, viszont arányos és kerek. 10 pont

Szürkebarát 2013
Diammal zárva. Az a badacsonyi jegy, ismét. Intenzitása jó, lágyabb, sós íz, nem különösebben komplex. Tankönyvi szürke. 10 pont

Szürkebarát Jubileum 2013
Vonásai a normál kiadást tükrözik, de ez egy nemesebb változat. Fiatalos, friss, intenzív és csipetnyit fás. Jó a tartása, elegáns, csiszolt; a fajtához mérten lágyabb, de nagyon kiegyensúlyozott. 12 pont

Olaszrizling 2015
Töppedt szőlő, utolsó szüret. Olaszrizling eszencia. Annyira tipikus ez a fanyar-kesernyés íz. Off-dry érzet (11g cukor), korrekt sav. Az arányok is jók. A fajta rajongóinak kifejezetten ajánlott, viszont nem az én borom, pedig tényleg jó. 12 pont

Olaszrizling Kései szüret 2013
Halvány oxidáció. Ízre szép, üde és csiszolt. Nyilván a cukor kerekíti, de tényleg nagyon sima. Tetszetős és finom, még nem jelent meg. 12 pont

Rózsakő 2015
Csavarzár. Szép üde és tiszta, kellemesen illatos. 19g cukor. Kerek, csúszós. Édeskés, de nagyon zamatos és elég precíz. Dugógondokkal Némethék is sűrűbben találkoztak az utóbbi időkben, innen a kísérlet a zárással. Diamos változatban is készült, meg is néztük; valamivel jobbnak találtuk a csavarzárasat. 11+

Olaszrizling 2014
Három különböző hordóban/verzióban készült, külön megkóstoltuk mindet. Én az 1 hónapig újfában pihentetett változatot preferáltam. Ez arany színű, aszús illatú (aszalt kajszi és füge), olaszos kesernyével. Moderáltan édes, élénk savú, íze leginkább sós-kesernyés. Tartalmas, erőteljes bor, de elég egzotikus egy szerzet. 29g/l cukor, 52-es extrakt.

Olaszrizling "Mazsolás" 2016
Már palackozva, aszú technológia. Friss és diszkréten fás. Mandula az illatban. Édes, szinte rumot idéző, extravagáns aromával, viszont érlelt jelleg nélkül. 43g/l cukor. Elképesztően egyedi, engem megfogott.

Olaszrizling "Zúzmarás" 2016
Vízfehér. Késői, de egészséges fürtök. Egy reduktív bor frissességét árasztja az illat, meg nem mondanám belőle, hogy édes (vagy késői). Pedig eléggé édes, picit lágy, de felettébb friss aromákkal. Olyan üde és áttetsző, mint Demeter Zoltán késői szüretelésű borai. Finom! Én biztos, hogy minél fiatalabb korában próbálnám meginni (most, idén).

Olaszrizling "Ambrózia" 2015
Megjelenik a badacsonyi jegy. Friss, nagyon friss, ismét Demeter Zoltán borai rémlenek fel. Édes, de egyensúlyos. Elegáns, komoly és szimplán nagyon finom. Élmény. Csúcséttermekben, menő vinotékákban lenne a helye. Persze nem kézzel rajzolt címkével... 14 pont

Olaszrizling "Ambrózia" 2016, minta
133g cukor. Szuperfriss, vonzó ebben az állapotban. Töményen édes íz, ezt ellensúlyozandó friss aromák. Relatíve lágy. Már-már eszencia jelleg, szokatlanul primőrséggel kombinálva. Különleges. Ez is fiatalon lehet igazán jó. 14 pont

Olaszrizling "Finálé" (töppedt) 2015
Na ez valami igazán különleges. Hasonló kvalitású olaszrizlinggel még sosem találkoztam, noha nem egy szokványos darab. Váratlan vibrálás illatban. Virágpor és szőlő aromái, meg a badacsonyi dolog. Szuper sav és élénkség, kegyetlenül finom. A tokaji aszúkkal ellentétben sokkal inkább a törékenység, finesz oldaláról közelíti a nagyságot, és oda is ér. Olyan szinten ott van mindene, hogy arra nem találtam szavakat. Szenzációs, kivételes édes bor. 16 pont

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

radioopacity

Köszönet a cikkért, jóleső olvasni ilyen átfogó kóstolót a Németh Pincéről.
Egyrészt a címke kérdése engem is foglalkoztatott korábban, hogy miért kötik az ebet a karóhoz a rajzolt/kézi felirathoz, de ha már több mint 20 éve így csinálják, én legalábbis el tudom így fogadni. Sőt, lehet most már vétek lenne címkét gyártani...
Kérdésem, hogy ha már magyar etalonok szóba jöttek - és sejteni lehet, hogy az 1997-es rajnaira történt utalás - most véletlenül nem szondáztál rajnait?
Másrészt a 16 pontos utolsó bor egy DZ/Szepsy/Oremus aszúval szemben is megállná a helyét, mint édes bor? (hogy alakul benne a sav-cukor arány, esetleg lehet tudni?)

octopus

@radioopacity: igen, az utalás az 1997-es rajnaira vonatkozott (ami tavaly is gyönyörű volt még); úgy rémlik, hogy 2013 óta már nem készül rajnai a pincénél (sajnos).

Az utolsó bor, ami mint közben megtudtam, Finálé névre lett keresztelve végül, 190g/l cukrot tartalmaz, ha minden igaz, de más paramétert nem ismerek. Aszú ilyen fiatalon nem kerül ki, így aztán végképp más stílusokat mérnénk össze az említett esetben, arról nem is beszélve, hogy például egy DZ aszú és DZ aszú között sem kis különbség van, évjárat függvényében (pl a szenzációs 2008-as 305 g/l cukrot tartalmaz, ami aszúnak sem tipikus). Vagy például a legutóbbi Szepsy aszú (talán a 2008-as?) nekem nem is tetszett egy bemutatón kóstolva. Talán úgy fogalmaznék, hogy szerintem az említett pincék aszúi közül nem eggyel felvenné a versenyt. Egy ilyen hedonista összevetésre magam is kíváncsi lennék, de ehhez már szponzort kellene keresni.

bazaltrajongo

Üdvözlet Mindenkinek!

Idén termőre fordul a Németh Pince saját telepítésű rajnai rizlingje, szóval 3 év szünet után újra ott lesz a pince választékában :)

bazaltrajongo

@radioopacity: Nagyon sok okból (úgy gondolom) nem volna értelme aszúkkal összevetni a 2015-ös Badacsonyi Finálét. Még Badacsonyi Aszúkkal sem (tudom, nem lehet úgy hívni, de attól még az). Korábban Octopus írt a pince Aszúiról, és korántsem értékelte őket ennyire. Az aszúk tudnak sok mindent, amit ez a bor távolról sem. Ellenben ez tud valamit, amit talán egyetlen aszú sem. Ha már feltétlen hasonlítani kell, akkor inkább töppedt szőlős késői szüretekhez kellene hasonlítani, hiszen ez a bor is többé-kevésbé az.

Ez a bor a sok cukor mellett - vagy ellenére - is jelentős mértékben a jó értelemben vett légiességről szól.

Az aromák sem igazán késői szüretesek, sokkal inkább normál szüretelésű, egyszerűen szuperérett szőlő jutna eszembe róla. Friss gyümölcsök, virágpor (ez persze Botrytis-re is utalhatna, de ebben az alapanyagban láthatóan nem volt), mindez nagyon üde, könnyed, ugyanakkor intenzív "megfogalmazásban".

Az alapanyag fürtválogatás volt, a viszonylag korán betöppedt fürtöket kiválogatták, a többi akkor még a tőkéken maradt. Ennél fogva még a késői szüretelésű borokkal is nehéz összehasonlítani.

Bizonyosan jóval alacsonyabb a savtartalma, mint egy aszúé, ugyanakkor teljesen más is a savszerkezete, sőt, az egész bor szerkezete is.

bazaltrajongo

Azóta megkérdeztem Németh Istvánt. 3 alkalommal is szedtek töppedt fürtöket a borhoz, de a nagyobb része október végi szüret. Ekkor kevéske aszúszem is került bele (természetesen ne tokaji aszúszemhez hasonlóra gondoljunk, ezek kevésbé Botrytis-esek, sokkal inkább töppedtek), viszont az aszúszem nagyobb része az Ambróziát gazdagította.

Szóval lényegében válogatott késői szüretről, ha úgy tetszik, válogatott szüretről van szó (Auslese).

radioopacity

@octopus: erre az összehasonlításra sokan lennének vevők! Másrészt a Szepsy 2008 nem tetszett? Nekem a legszebb édesboros emlékeim között van. Javasolnám (ha van rá lehetőség), hogy tegyél újabb próbát vele. DZ 2008 aszút nekem nem sikerült aszúként értékelni, egészen más liga - inkább eszencia. (szerintem.)
@bazaltrajongo: köszönöm a kimerítő válasz(ok)at! Nekem csak a 2010-es rajnaihoz volt szerencsém, ezek szerint az még vásárolt szőlő volt?
A szóban forgó bor stílusa ezek szerint hasonlíthat pl.:DZ kései szüreteihez (légiesség vs. hedonista cukorfok), ugyanakkor egyéb hasonlóság miatt Auslese is lehetne? Árinformációval esetleg rendelkezel? (pár hét múlva tervben van egy út a pincéhez:) )

bazaltrajongo

@radioopacity: igen a 2010-es rajnai még a Kutatóintézet szőlőjéből volt. Technológiailag Auslese a bor, ha jól látom.
A pincénél már kapható a Finálé 8 000 Ft/0,375l