Menü
Rövid URL

Határon Túli Magyar Borászatok

Bott frigyes
Bott Frigyes (Muzsla)

Csíki Sándor és Geönczeöl Attila nagyszerű kezdeményezése a Kárpát Medencei Borászok Találkozóját hívatott pótolni. Sőt, az elődnél valamivel nagyobb merítést is kínált: a sétáló kóstolón 6 ország 21 pincészete képviselte magát. Az én beszámolóm a Mesterkurzusra épül, ahol 18 bort mutattak be hármas felosztásban.

Délvidék

Sagmeister Ernő a Délvidék felaprózódott borvidékein (Szerémség – Drávaszög – Muraköz) kalauzolt bennünket végig. A borvidékek Jugoszlávia felbomlásával három országba kerültek. Szlovéniában, Lendván 400 hektár szőlő található, kis apró parcellákban, üledékes, homokos, kavicsos, agyagos talajon. Hagyományos fajták az olaszrizling és a furmint, valamint a filoxéravész előtt a kadarka. Napjainkban a világfajták is hódítanak, gyakoriak az új pinot blanc és chardonnay telepítések. A Drávaszögben 900 hektár szőlő található, fő fajták az olaszrizling, a tramini, a kékfrankos, illetve a világfajták közül a sauvignon blanc és a chardonnay. Talaj és terület tekintetében a Szerémség igen változatos képet mutat, Dél-Csongrádtól Újlakig, Újlaktól a Kárpátok déli csücskéig, a Verseci hegységig. A nyugati részen az olaszrizling, keleten a kadarka és a visszatelepített furmint a fő fajták. Az 1700 hektáros Újlaki borvidéken az olaszrizling aránya 70 százalék, de ez érvényes egész Horvátországra, hiszen ez az ország fő fajtája. Náluk grasevina néven fut, mely szintén könnyen kimondható a nyugati emberek számára. Hátha a fülükbe jut a névváltoztatás ötlete, és a gömböt ahelyett, hogy görgetnék, ők is cipelni kezdik.

K%c5%91 d%c5%b1l%c5%91 %c3%bcr%c3%b6g
Dukay-Sagmeister Kő-dűlő (Ürög)

Rozsmán Borház Szürkebarát 2015 (Muravidék, Szlovénia)
Fűszeres, citrusos, fehérhúsú gyümölcsöket is kínáló, de jellemzően az öreg, rossz hordók falusi boros illatával, mely az ízre is rányomja bélyegét, elfedi az egyébként szép alapanyagot, a húsos, testes fehérhúsú gyümölcsöket. Nem, esik jól a fogyasztása, a lecsengés kesernyésbe fordul. T

Szabó Pincészet Olaszrizling 2015 (Drávaszög, Horvátország)
Horvátország fő fajtája, karancsi megközelítésben. Reduktívan készült, így illata tiszta, citrusokkal, fehérhúsú gyümölcsökkel, melyek megjelennek az ízben is, egy kis mandulával kísérve. A lefutás gyors és nem túl emlékezetes. 7 pont (77)

Pinkert Pince Sauvignon Blanc 2015 (Drávaszög, Horvátország)
A pincészet egy 400 fős kisfaluban, Csúzán található, negyedik generációs szőlőtermesztők, de borászkodásba csak tíz éve kezdtek, jelenleg 15 hektáron gazdálkodnak. Fő fajtájuk az olaszrizling, mely 8 hektáron terem.
Szintén reduktív, illatában citrusok, egres, bodza és fehér virágok, ízben ropogós, friss savak, a fajta gyümölcseivel, remek egyensúllyal. A fajta határozottan felismerhető, itthonról kevés ilyen szép sauvignon blanc emlékem van. Tetszett. 12 pont (87)

Dukay-Sagmeister Borászat Szigeti Kadarka 2013 (Szerémség, Szerbia)
Kedves ismerős, és nem csak én rajongtam érte. A figyelmesek észrevehetik a névváltozást, mely csak csendestárs váltást jelentett, a területek ugyanazok maradtak, három dűlő, 5,5 hektár, furmint, kadarka és pinot noir. Ez a bor a Kű és Dévás dűlők terméséből készült birtokkadarka, minimális ülepítést követően hordóban érett a tél végi fejtésig kén nélkül, de akkor is csak minimális ként kapott.
Nem sokat változott egy év alatt, megbízhatóan hozza a pirosbogyós gyümölcsök, fűszerek és csipkebogyó izgalmas illatvilágát, játékos, könnyed ízvilágát. Remek arányok, könnyedsége ellenére mégis tartalmas, most is hasonlóan lelkesedtem érte. 13 pont (89)

Kollár Pincészet Kékfrankos 2013 (M) (Drávaszög, Horvátország)
Kollár Kinga szintén a 400 fős Csúzáról, egy félszáraz kékfrankos hordómintával érkezett.
Villány közelsége nem jelenik meg a borban, a hordóláz elkerülte a borvidéket, illetve a horvátok nem vevők a hordóval való maszkolásra. A sokadik töltésű kishordó jegyei szépen keretezik az érett feketemeggyes, szilvás, gyümölcsöket, krémes test, érezhető maradékcukorral, szilva, szeder és csokoládés ízekkel. Aki nem riad vissza a maradékcukortól vörösborban, annak minden bizonnyal etalon darab lenne, nálam 11 pont (85).

Maurer Pincészet Corvina 2013 (Szerémség, Szerbia)
Maurer Oszkár egy külföldi utazás miatt sajnos nem tudott részt venni a rendezvényen, de pincészetét vélhetőleg senkinek nem kell már bemutatni. Régi magyar fajták, ősrégi kadarka ültetvények, hagyományszeretet.
Cabernet sauvignon és merlot házasítása, sötétbogyós gyümölcsökkel, szederrel, szilvával, elegáns fahasználattal. Szép arányok, enyhén szárító tanninok, ízes gyümölcsök a lecsengésben, összességében hiba és izgalommentes. 11 pont (86)

Bott frigyes sz%c5%91l%c5%91
Bott Frigyes szőlők (Muzsla)

Felvidék és Kárpátalja

A Geönczeöl Attila vezette szakasz a Garammente, Kürt, Ipolynyék és Bereg borvidékekre kalauzolt boraival.

Drozdík József és Attila Zöldveltelini 2015 (Garammente, Felvidék-Szlovákia)
3,5 hektáros párkányi kispince, de a bor 25 kilométerrel északabbról, a Garam mentéről, egy a hetvenes évek végén a nagyapa által telepített meszes altalajú ültetvényről származik. Egész fürtös, kíméletes préselés, reduktív feldolgozás.
Tiszta illat, szőlővel, fehér ribiszkével, fehérborssal, ropogós savak, citrusok, egres, fehérhúsú gyümölcsök, érintésnyi maradékcukor. Könnyed és élvezetes. 11 pont (85)

Zsigmond Pincészet Rajnai rizling 2015 (Ipolynyék, Felvidék-Szlovákia)
Harmadik generációs borászat, reduktív feldolgozás.
Friss, fajtajelleges illat, citrusok, kajszibarack és zöldalma, könnyed test, barackos gyümölcsök, jó arányok, minden a helyén, hibamentes, de nem túl emlékezetes. 10 pont (84)

Strekov 1075 Olaszrizling 2009 „narancsbor” (Kürt, Felvidék-Szlovákia)
A kürti autentisták (Strekov 1075, Kasnyik Pince, Mátyás Pince) egyik tagja, akik chartájuk szerint öko-szemlélettel művelik területeik, beavatkozás mentesen készítik boraikat. Sütő Zsolt ezzel a borral a régi idők technológiáját próbálja megidézni, 21 napos héjon áztatást követően a bor hordóban érett, szűrés és derítés nélkül, 35 mg/l összkénnel palackozva.
Tipikus narancsboros jegyek, vérnarancs, narancsolaj, karácsonyi fűszerek, trópusi gyümölcsök szálazhatatlan elegye. Hömpölygős, krémes test, melyet megfelelő savak támogatnak, intenzív cseresség mellett. A minimális kénhasználat és kor ellenére meglepően élettel teli. Nyitottaknak, kísérletező kedvűeknek 12 pont (88).

Orosz Ruszlán Saperavi 2014 (Bereg, Kárpátalja-Ukrajna)
Kárpátalja Ukrajna legkisebb megyéje, régen 2000 hektár, napjainkban 500 hektár szőlővel, melyek jelentős része új telepítés annak ellenére, hogy az Ukrán államtól semmiféle támogatást nem kapnak. A filoxéra járvány előtt a tokaji fajták voltak túlsúlyban. A saperavi egy grúz fajta, nevének jelentése festék.
Ennek megfelelően szinte feketébe hajló mag, virágos, fűszeres, sötétbogyós gyümölcsökben tobzódó illat, mely nekem halványan a turánt juttatta eszembe, bár annál kevésbé hivalkodó. Testes, érett sötétbogyósokkal, pici csersavval, kis alkoholédességgel, de bántó szesz nélkül. Érdekes. 11 pont (86)

Geönczeöl Pince Laurentum 2015 (Garammente, Felvidék-Szlovákia)
Szent lőrinc, melynek 70 százaléka egy Muzsla melletti 40 éves ültetvényről, 30 százaléka pedig egy ipolyszalkai andezites, tufás területről származik.
Illata meglepően könnyed bort sejtet, fűszerek, málna, cseresznye és áfonya keverednek. A test is légiesen könnyed (legalábbis az általam eddig kóstolt szent lőrincekhez képest), a tannin éppen csak érezhető. Friss és feszes bor, remek pirosbogyós gyümölcsökkel. Nem szoktam lelkesedni a fajtáért, de ez most kimondottan tetszett. 12 pont (88)

Bott Frigyes Kékfrankos 2015 (Garammente, Felvidék-Szlovákia)
Remélhetőleg Bott Frigyest sem kell senkinek bemutatni, aki nem találkozott még a boraival, az bizonyára a holdon töltötte az elmúlt évtizedet. Bott Frigyes fehérben a hárslevelűben, vörösben a kékfrankosban látja a legtöbb lehetőséget, nem csak saját borvidékén, hanem az egész Pannon régióban, Burgenlandot és a hazánkat körülölelő valamennyi borvidéket beleértve.
Kezdetben visszafogott illat, de szépen nyílik, alaposan megpörgetve meggy, cseresznye és szilva köszön vissza, mesterien adagolt hordó kíséretében, mely nem nyomja el a gyümölcsös jegyeket. Nagyon primőrös hangulat, kissé még nyers, a tannin enyhén tapad, de arányaiban nem lehet belekötni, a főszerep pedig a gyümölcsöké. A hamarosan várható megjelenést követően adjunk még neki időt a palackban. Jelenleg 13 pont (89), mely egy kis palackéréssel kúszhat még bőven feljebb.

Balla %c3%b3p%c3%a1losi d%c5%b1l%c5%91
Balla Géza Ópálosi-dűlő (Ópálos)

Erdély és Partium

A borvidékeket Balla Géza mutatta be nagyvonalakban. A legnagyobb elszakított országrész, így a legnagyobb elszakított szőlőterületek is ide tartoznak. A fenti elnevezés a román borvidéki besorolást veszi alapul, amely egy kalap alá veszi a korábbi Ménesi, Érmelléki és Körösvidéki borvidékeket. Jellemzően a fehér fajtákat részesítik előnyben, fő fajta a királyleányka. A régió legfontosabb szereplője a Zsidvei borászati kombinát, amely a királyleányka mellett sajnos a világfajtákat részesíti előnyben. Szerencsére egyre több 10-20 hektáros minőségi termelő jelenik meg a piacon, akik főleg a régi hagyományos fajtákkal foglalkoznak. Érmelléken jelenleg egy bakator klónkísérlet zajlik a fajta feltámasztásának érdekében. Mások a magyarádi mustos fehér, ménesi kadarka és fekete leányka fajtákkal kísérleteznek. Az északi részeken még a bemutató idején is zajlott a szüret, így sajnos csak három pincészet képviseltette magát, ők viszont remek borokat hoztak.

Balla Géza Sauvignon Blanc 2016 (Ménes, Arad-Hegyalja)
Balla Géza 120 hektáron gazdálkodik, melyből jelenleg 85 hektár terem, a többi friss telepítés. A fehér szőlők aránya 80 százalék, mely arány a borvidékre is jellemző.
Idei primőr bor, reduktív eljárással készítve. Kirobbanó illatában bodza, egres, vágott fű, citrusok és szőlő keverednek, kicsattanóan friss, szinte pezseg a nyelven. Hozza a fajtára jellemző jegyeket, a lecsengésben felbukkanó kesernye picit ront az élvezeti értéken, de Balla Géza szerint ez a jegy a ménesi terroir jellegéből fakad. 10 pont (84)

Kárásztelki Pezsgőpincészet VINCA Fehér Pinot Noir 2014 (Észak-Erdély, Kőrösvidék)
Egy új pezsgőpincészet, 2011-ben telepített 22 hektáros területtel. A pezsgők várhatóan jövő tavasszal fognak debütálni.
Visszafogott, neutrális illat, fehérhúsú gyümölcsökkel, könnyed légies test, citrusos savak, érintésnyi maradékcukor, kis mandulával a lecsengésben. 11 pont (85)

Nachbil Grand Pa 2015 (Partium, Érmellék)
A Brutler családi Nachbil néven futó pincészete 23 hektáron gazdálkodik Krasznabélteken, melyen fele-fele arányban osztoznak a fehér és a kékszőlő fajták. A borok az egykor Gróf Károlyi Sándor tulajdonában álló 300 éves pincében készülnek.
60-100 éves olaszrizling és királyleányka házasítása, kissé fülledt illattal nyit, majd virágos, vajas, rozmaringos irányt vesz. Krémes test, fehérhúsú gyümölcsökkel, mandulás kesernyével, rövid lefutással. Nem találtam az egységet és a harmóniát a borban. 8 pont (81)

Balla Géza Rozé Cuvée 2016 (Ménes, Arad-Hegyalja)
60 százalék fekete leányka, 40 százalék pinot noir házasítása. Az idei évtől egy könnyedebb provence-i stílusú rozé is készül a pincénél, de a korábbi silleresebb vonal is megmarad.
Lazac szín, kirobbanó epres gyümölcsösség, de semmi tutti frutti. Könnyed, elegáns és játékos, sziporkázó savakkal, remek gyümölcsösséggel, az első bornál is felbukkanó pici kesernyével. 9 pont (82)

Nachbil sz%c5%91l%c5%91k
Nachbil szőlők (Krasznabéltek)

Nachbil Fekete Leányka 2015 (Partium, Érmellék)
Kezdetben földes jelleg, melyet pillanatok alatt feledtetnek a sötétbogyós gyümölcsök, elegáns hordófűszerek és egy kis ibolyás virágosság. Könnyed bor, vitális savakkal, remek gyümölcsösséggel, a most divatos légiesebb borok világát képviselve. 12 pont (87)

Balla Géza Fekete Leányka Sziklabor 2012 (Ménes, Arad-Hegyalja)
Ugyanaz a fajta, de egy fokkal testesebb előadásban, lényegesen több hordóval, mely csokoládés, kávés jegyeket csempész illatába, mely mögött a gyümölcsök megbújnak kissé. Érezhetően érettebb alapanyag, testes, húsos korty, enyhén szárító tanninnal, szép gyümölcsös lecsengéssel. Komoly anyag, de számomra kicsit sok a hordó. 12 pont (88)

A sétáló kóstoló elviselhető látogatói létszámmal zajlott, a Pesti Vigadó remek helyszínválasztásnak bizonyult. Jövőre, remélhetőleg, újra találkozunk.

[Valamennyi fotó a pincék facebook oldaláról származik.]

[sweetsole]

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

PPetrvs

Részben off: nem tudom, hogy a MűvAlkesz szerkesztőinek mennyi befolyása van a nyomtatott kalauzban megjelenő borászatok értékelésnek kialakításban, de az, hogy Bott Frigyesék három csillagra (vagy szőlőfürt, bocsánat) lettek értékelve, szerintem botrányos (már tavaly is az volt, szvsz). A kalauzban jelzett borok BF-nél 13-15 pont között vannak (némelyik nálam még többet is érne, de ez most mellékes), akárcsak a 4 csillagos Homonnánál, vagy - Istenkáromlás! - az 5 csillagos DZ-nál (ok, ott a főbor/szamorodni 16-os). Számos döbbenetes ellentmondást lehetne még sorolni egyébként a pincészetek értékelésénél (tudom, nehéz műfaj ez az értékelősdi, de bakker, azért van egy-két nagyon nevetséges). Szerintem BF a borok minősége és az elmúlt években kifejtett hatás (incl. fogyasztók és szakma) kapcsán sokkal nyomatékosabban kellene megjelenjen egy ilyen kiadványban, ami sok - boros szcénát alig vagy csak felületesen ismerő - embernek hiteles(nek tartott) tájékozódási pont,