Menü
Rövid URL

Hamupipőke bálba megy - Folly Arborétum Boróka 2016

Bor%c3%b3ka
Kellemesen klasszikus

A nagy magyar fehér kérdéskörön sok éven át pörögtem, és mint annyi más esetben, nyugvópontra itt sem a válasz megtalálása juttatott, hanem én koptam el, fáradtam bele. Most, hogy már nem keresem, lennének jelöltjeim, de ha keresném, a Folly Arborétumhoz az utolsók között nyúlnék. Nem mintha rosszak lennének a boraik, egyszerűen belesimulnak az igényesebb magyar átlagba.

Így aztán nyerítve hőköltem hátra, amikor a Flavor.hu tekintélyes zsűrije a legjobb magyar házasítást keresve, a Borókába botlott. Igaz, hogy a negyven tesztelt bor közül csak a második lett, de mivel a szintén Folly Cédrus az ötödik, valahogy ez csípődött be leginkább (nyilván a Béres Naparany sem kis meglepetés, csak azt még nem sikerült kerítenem). Az alig kétezer forintos Boróka mögött olyan borok végeztek, mint a Gizella Pince Szil-völgy, a Kaláka Pince Tökösmál, a Sauska Tokaj Cuvée 105, a St. Andrea Pincészet Mária vagy Szepsy István Nyúlászója (a Sauska kivételével 2015-ösek).

Két palack elfogyasztása után azt mondom, hogy nem tudom. Távol álljon tőlem, hogy lebecsüljem a vaktesztek meglepetés-generáló képességét, ugyanakkor a Borókában nincs semmi „nagy-szerű” – ettől persze még lehet remek bor. (Nagy-szerűnek és remeknek pl. a Szent-Donát 2016-os dűlős borait mondanám, amelyekben a gótikus dráma és a barokkos teatralitás találkozik Dolby Surroundos HD-ben). A Boróka csak szelíden szép. (Az első palack konkrétan úgy fogyott el, hogy a jegyzőkönyv vezetéséről is megfeledkeztem.)

Olaszrizling, muskotály és szürkebarát. Nem parfümös, nem tolakodó, sőt inkább csak közepesen intenzív illat, de kulturált és megnyerő. Hidegen tompa, az őszibarackos, ananászos, mangós jegyek csak magasabb hőmérsékleten bújnak elő. Testes, olajos, tömör szerkezet, sima felszín, szépen kitöltött korty az érett gyümölcs édességével (engem nem zavarna némi maradékcukor, de itt az édesség csak illúzió, a bor teljesen száraz). A jobb 2016-os borokat jellemző lendületes, de nem karcos savak. A lecsengés enyhe fanyarsága és szárazsága jólesően ellenpontozza a korty érett gyümölcsösségét. Szép egész.

Összességében aláírom a Flavor.hu tesztjében értékelő Domián Emese szavait: “Fűszeres, gazdag, izgalmas illat. Szép szerkezet, jó savak. Elegáns. Gyönyörű!” Ez is egy olyan bor, ami megérdemelné, hogy az árától, a birtok presztízsétől elvonatkoztatva kóstoljuk, és elidőzzünk a finom részleteknél. Ugyanakkor jól iható és csípős, fűszeres távol-keleti ételek mellett pedig egyenesen szárnyaló bor.

13 pont és 1990 forintért jó vétel.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

WineUnderground

Köszönöm a tippet, mivel már többen ajánlották ezt a bort, ki kell próbálnom. Szerencsére a Flavor.hu tesztjén több kedvező árazású bor is jól szerepelt, én rögtön utána beszereztem a 2014-es Csernyik Nyitányt, ami szintén nagyon meggyőző bor.

rostast

A Folly fikázását végképp nem értem. Ahogy persze az irányított bortesztelést, fizetett véleményt sem. Ezért hagyatkozom a saját orromra, ízlelőbimbóimra. Az ilyen véleményeket elolvasom. És iszom tovább az ízlésemet, pl. A Follyt.