Menü
Rövid URL

Hajótöröttek egy lakhatatlan szigeten - pannon pinot

Pinot k%c3%b3rs%c3%a1g
Veszélyes zátonyok

Nyitott vagyok az újdonságokra, de a magyar pinot noirokkal ezennel befejeztem a kísérletezést. Igazából én voltam balga, figyelnem kellett volna az apróbetűre. A Pannonhalmi esetében részletesen le van írva a kereskedő honlapján, hogy mire számítson az ember, csak olvasni kell a sorok között: enyhén túlérett szőlő, 14-14,5 alkohol, léelvétel, nem képzelhető el Pinot Noir újhordó nélkül, nem Burgundiát igyekszünk utánozni (idézetek Liptai Zsolt borásztól). Én sem azt mondom, hogy utánozni kell Burgundiát, de aki ivott életében egyszer egy komolyabb burgundit, az ahhoz fogja mérni a fajtát, rejtelmet, megfejtésre váró csodát keres.

Fogyasztás előtt mindkét bort egy órán át dekantáltuk, azaz volt idejük kinyílni.

Pannonhalmi Apátsági Pince Pinot Noir 2015

Sötét bordó, átláthatatlan. Első gondolatom a pohárba szagolva az volt, hogy egy közönséges hordószökevény, semmi szofisztikáltság: kókusz, vanília, pörkölési aromák, melyek teljesen elfedik a gyümölcsöket. Minimálisan egy kis málna és cseresznye, de ahogy melegszik egy kis alkoholédesség is vegyül a képbe. A test viszonylag könnyed és némileg több gyümölcsöt kínál, de a hordó az ízképre is rányomja bélyegét. Az egyensúly is billen, sav-tannin vonalon rendben van ugyan, de a 14,5-es szesz megbillenti. Ha nem látnám a címkén, hogy pinot noir, soha nem jönnék rá - közönséges, egysíkú, unalmas. Mint vörösbor 10 pont (84), mint pinot értelmezhetetlen. 4450 Ft

Értem, hogy piaci kényszer van, az előző évjárat kifutott, valamit kínálni kell a fogyasztóknak, de ez most tanul járni. Fogalmam sincs, hogy idővel milyen irányba indul el. Lehet, hogy képes lesz integrálni a hordót, a magas szesz integrálását viszont kétlem. A TCA nem fenyegeti: csavarzáras, ezért tőlem jár a piros pont. Akinek van kedve, várja ki, hogy a bábból pillangó lesz vagy büdösbogár.

Gál Tibor Sík-hegy Pinot Noir Superior 2013

Itt nem kapunk támpontot a weboldalról, de a mérsékeltebb szesz, az alap pinot és a 2006-os Síkhegy emléke bizakodóvá tett. Aztán gyorsan lelohadt a kedv, már a színe sem emlékeztet pinot-ra. A hordó ugyan visszafogottabb, de sok felfedezni valót nem kínál az illat: érettebb sötétbogyósok, kis ibolya, lappangó dohosság. A tannin keményen rúgkapál, az alkohol hiába alacsonyabb, így is befűt. Jelenleg semmilyen elemében nem emlékeztet pinot-ra, értetlenül állok a dolgok előtt. Lehet, hogy ideje lenne leragadni az alapoknál. 9 pont (82), 5250 Ft.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én most adtam utoljára kóstolás nélkül magyar pinot-ért ennyi pénzt. A költségeket ugyan negyedeltük, de mivel az ötlet tőlem származott, a szégyent egyedül én álltam. Mennyivel jobban jártunk volna két hasonló árú kadarkával! Lehet, hogy a kadarka az igazi pannon pinot?

[sweetsole]

12 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

WineUnderground

A pannonhalmi leírásánál nem is kell a sorok között olvasni, nem árultak zsákbamacskát. Kérdés, hogy ez kinek hozza meg a kedvét egy nem fajtajelleges, egyéves, túlárazott vörösborhoz.

Azért keressétek még a jó magyar pinót, mert minket érdekelne. Kétségkívül ritka madár errefelé. Nekem pl. a Váli Péter stílus tetszik.

octopus

@emoss: kíváncsi lennék, miért nem. Ugye éppen a fiatal boroknak érdemes több levegőt adni, és minél öregebb egy tétel, annál kevesebbet.

Borfoldrajz

Gál Tibor borában nem először csalódom. A 13-as alap Pinot-ja katasztrófa. Zöldes és csersavas. Olyan mintha kacson erjesztették volna el.

WineUnderground

@alfoldimerlot: köszi a tippeket! A Pinot Grande-ról már sok jót hallottam, de az ára valóban brutál. Hátha majd szembejön egy kóstolón :)

beardfish

Lesújtó, de úgy tűnik tényleg tévúton járunk ezzel a fajtával. Évekkel ezelőtt én nem is értettem, miért tartják olyan nagyra a Pinot Noirt, mivel frankhoni burgundi élményem még nem volt, az itthonról kóstolt borokat meg nem lehetett élménynek nevezni. Vagy zöldséges, vagy túlérett, alkoholos, lekváros vagy kesernyés, túlhordózott, kávés, tanninos tételekkel lehetett találkozni - és szinte semmi jóval.
Gál Lajostól volt egy 2002-es nagy villanás, amit anno arany áron adott, de tényleg egy más dimenziót mutatott. Aztán évekig a nagy semmi....
Majd egy nagyon rossznak tartott évjáratból (2010) Bussay doktornak sikerült egy gyönyörűen gyümölcsös, könnyed, de ízgazdag Pinot produkálni, ami rávilágíthatott volna arra, hogy amikor nem sikerült túlérlelni a szőlőt (amit nem is kell), akkor lesz igazán élvezhető bor belőle.
Ezt az iskolát viszi már évek óta Bott Frigyes, na ezek a légies, fanyar-friss gyümölcsösséggel, fűszeres ízekkel, remek savakkal indító tételek mutatják, hogy lenne mit keresni nálunk is a fajtának. Aki nem hiszi, kóstolja meg a 13-ast! Ráadásul szépen érik, minden cseppje élvezet - filigrán és mégis hosszú potenciált sejtet. Én bevásároltam belőle néhány palackkal...
Itthonról még érdemes próbát tenni Losonci Bálint (pld. '14) és Weninger ('13 és régebbi) boraival, szintén a könnyedebb, gyümölcsös-fűszeres, élvezetes savú iskolát képviselik. Az érettebb, teltebb vonalon korábban Szentesi és Légli Géza remekelt, de mostanság nem láttam tőlük a fajtát. És ott van még Etyek (szintén hűvösebb régió), a 13-as Kúria PN figyelemre méltó volt, és -bár ez utóbbit nem kóstoltam- Rókusfaly Pali borát nagyon sokan dícsérték.
A pannonhalmi irány viszont szerintem melléfogás, túlérett, lekváros, túl fás, magasabb alkohollal - és ebből később sem lesz vibráló bor, inkább kávés, nehézkes, elkeserítő (még a 2010-es is ilyen lett). De nincsenek egyedül...

Ebben a közegben tényleg Pannon Puma, akarom mondani Pinot lehetne a Kadarka - de nem sokkal nagyobb az igazán élvezetes merítés. Ismét csak Bott Frigyes, aztán az általad ajánlott St.Andrea, Sagmeister Ernő borai szereztek nagyon nagy élményeket - bármikor szívesen kortyolnám őket, Pinot Noir helyett is :)
Néha befigyelt Balla Géza, Neiner, Márkvárt, Vesztergombi (Remete) egy-egy szép tétele, majd a következő évben már kevésbé voltak meggyőzőek.
Én ennél a fajtánál sem érzem még igazán a megtalált utat, a viszonylag következetes, megbízható minőséget (kivéve a fentebb említett egy-két borásznál).
Akkor most hol van a bibi??

sweetsole

@beardfish: Nincs itt bibi. A Pannonhalmi Apátsági Pincénél így szeretik a pinot noirt, és mivel évről-évre elfogy, akár rajongótábora is lehet.
Amivel érdemes még az általad említetteken kívül próbálkozni, a fentebb @WineUnderground által említette Váli Péter pinot, illetve Bencze Istvánnak is van egy kiváló ár/értékű tétele 13-ból. (A 15-ös is remek lesz mindkét termelőnél.)
Kadarka fronton remek, és verhetetlen áron kínálják: http://www.wineshack.hu/hetenyi-kadarka-2013?keyword=het%C3%A9nyi
Illetve Maurer Oszkárt sem szabad kifelejteni a kadarka panteonból, de az Ő borai a "The Collective" sorozatban jelentős részben külföldön találnak gazdára.

022

Tisztelt Szerző Úr,

egy 1 éves ,épp a polcra rakott Pinot (pannonhalmi) nem biztos ,hogy egyből becsmérelni lenne illendő.... Tény ,hogy nem egyszerű Magyarországról egy jó pinot választani, de épphogy Pannonhalma és Etyek a kimagasló az összes közül. Az ,hogy valaki érdemleges véleményt mondjon valamiről, talán időben vagy többször érdemes lenne megkóstolni.
Nem tudom ,hogy hallotta-e: egy mérés nem mérés. Javasolnám , hogy most bontson egy palackkal és írja le a véleményét újra.
A bortársaság leírása tökéletes a tételhez,
az öné nem igazán helytálló.
Természetesen Burgundiában lehet jobb Pinokat kapni úgy 40-50 €-tól.
Ez a tétel töredék áron kimondottan jó vétel.

sweetsole

@022: Sajnos a második mintavételre nem fog sor kerülni ebből az évjáratból, mivel már a 16-os fut (egyik szerzőtársam szerint hasonló erényeket megvillantva: http://gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/adjuk-vissza-a-pinot-t-burgundianak), én balga pedig első kóstolási "élményem" alapján nem vásároltam még egy palackot, így véleményem nem tudom revideálni.
Viszont szívből örülök, hogy Önnek ízlik, mint fentebb is írtam, biztos megvan e bor stabil fogyasztói bázisa.
Áldott ünnepeket és jó borokban gazdag boldog új esztendőt.

022

Kedves sweetsole,

köszönöm válaszát. Erre valók a borhűtők ill. pincék , arra akartam kilyukadni , hogy nem érdemes fogyasztási legjobb potenciálja előtt borokat nyitogatni, ebben az állapotban elemezni őket. Bosszúság és kidobott pénz az egész.
A borászatoknak is presztízsveszteség túl korán polcra rakni ilyen tételeket. Ha valamit megvesznek idő előtt, akkor eladják. (Kicsit rövidtávú gondolkádás ) Az egy dolog, hogy önt esetlegesen "félrevezeti" de ezáltal a cikk álltal másokat is, ezt nem tartom korrektnek ezért is írtam a cikkjére válaszul. Magyarországon egyébként is a "liliomtiprás" a jellemző borok terén, ne essenek önök is ebbe a hibába. Köszönöm a jókívánságokat, önnek is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok.!