Menü
Rövid URL

Ha szomjas vagy, igyál vizet - Niklas Jörgensen (winevirtuosity.com)

Nik j%c3%b6rgensen
A Madeira lovagja (fotó: facebook.com)

Az utóbbi években mely borvidék, ország vagy stílus volt a divat változásainak legnagyobb vesztese?

Az erősített borok! Mi történhetett? Régebben szerettük őket, de mára teljesen háttérbe szorultak. Tudom, hogy a mai fogyasztó nagyon figyel az egészségére, és a gondolatától is rosszul lesz annak, hogy a borában 100 gramm cukor van. Közben persze egy csomó mindent megeszik, megiszik, amiben hozzáadott cukor van, de a természetes édesbort, azt eltolja magától. Nagy kár, mert az erősített borok a világ legnagyszerűbb borai közé tartoznak, és sokféle ételhez remekül passzolnak. Sőt, van köztük olyan is, amelyik csontszáraz!

Mi lesz a következő nagydobás?

Nézőpont kérdése. Az átlafogyasztó szemszögéből ez gyakran az ár-érték arány kérdésével függ össze, és már csak ezért is őszintén remélem, hogy el fog jönni a kelet-európai borok ideje. Sok minden történik Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, hogy csak néhány országot említsek, és örülnék, ha sikerülne nemzetközi szinten is áttörést elérniük.

A bennfentesek, a véleményformálók szemszögéből az intelligens borászkodás előretörése lesz a legfontosabb fejlemény. A termőhelyet tisztán kifejező borok, amelyeket nem a pincetechnológia és az újfa határoz meg. Ez már sok borvidéken folyamatban van, de szerintem általánosan el fog terjedni, és ez sok tekintetben alapvetően fogja megváltoztatni, hogy miként közelítünk a borokhoz.

Mit tart az utóbbi évek legbosszantóbb fejleményének a borvilágban?

A könnyen iható, gyorsan leguruló, de drága borok, amelyek a divatérzékeny hipszter szomeliéket célozzák meg. Ezek engem bosszantanak, mert a borfogyasztásban fontos a mértéktartás. Ha szomjas vagy, igyál vizet.

Mi a véleménye a parafadugóról és az alternatív zárási módokról?

Amikor fölbontok egy hagyományos parafadugóval zárt bort és kiderül, hogy fertőzött, akkor azonnal előtör belőlem a szókincsem nyomdaképtelen fele, és a dugó leváltását követelem. A kérdés ennél azonban összetettebb. A korai fogyasztásra szánt borok esetében szeretném, ha gyakrabban találkoznék csavarzárral, vagy más alternatív megoldással, amelyeknél nem a TCA a kockázat, hanem legfeljebb a redukció. A legalább egy évtizedes érlelésre alkalmas boroknál még mindig a parafát pártolom. Végtére is a minőségi parafadugóknál a problémák aránya évről-évre csökken.

Van-e titkos kedvence? (Azaz olyan borvidék, fajta vagy stílus, amely iránti rajongását mások nem osztják.)

Én Svédországban élek, és néha az az érzésem, hogy én vagyok az egyetlen, aki hajlandó pénzt adni a minőségi portugál asztaliborokért. Annyi nagyszerű bor van közöttük, őshonos fajtákból készülnek, és mégis az emberek inkább egy túlárazott, de közönséges francia bort vesznek valamelyik híres régióból.

Az utóbbi néhány évben mi volt a legfontosabb változás a borfogyasztási szokásokban?

A pénz. Szerintem a globális gazdagság a fő oka annak, hogy ennyire sok minőségi bor van manapság. A fogyasztók világszerte megengedhetik maguknak, hogy jobb borokat vegyenek. Alapvetően ennek köszönhető, hogy ilyen elképesztő a választék, és a termelők minőségben és nem olcsóságban versenyeznek egymással.

Borszerető külföldi ismerősének milyen bort vinne ajándékba (maximum 2 bor)?

Attól is függ, hogy hol él a barátom, de mindig kihasználom az alkalmat, hogy egy jó madeirát vigyek. Néhány héttel ezelőtt azonban egy kedves barátomat látogattam meg, aki az egyik legjobb portugál fehérboros pincét vezeti, és neki egy tokaji aszút vittem Bott Judittól. Azt hiszem, hogy a természetes édesborok (mindegy, hogy erősített vagy sem) nem hivatalos nagykövete vagyok!

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

HattoriHanzo

Szeretem a könnyen iható, gyorsan leguruló borokat. Persze nem túlárazottan. Böjt Gergő '14, Heumann Kadar_O pl tökéletes példája, hogy itthon is lehet ebben a műfajban jó dolgokat csinálni.
Ha pedig szomjas vagyok, de mégis borra vágyom, akkor megiszom egy kancsó fröccsöt.