Menü
Rövid URL

Györgykovács Nagy-Somlói Hárslevelű 2013

Somlo.gyorgykovacs 0072
Györgykovács Imre (fotó: bortarsasag.hu)

Mi ez? A 2010-es Olaszrizling óta minden évjáratban végigkóstolom a számomra elérhető teljes sort (furmint, hárslevelű, olaszrizling, tramini). Most először találtam a hárslevelűt a legerősebbnek. Nálam az évjárat legjobb Györgykovácsa automatikusan az évjárat egyik legjobb borát jelenti.

Honnan? Somló, eredetvédelmileg Nagy-Somló.

Kitől? Egy élő legendától. ("Nála a legfőbb eszköz az eszköztelenség, még a terméskorlátozásra sem kell külön figyelmet fordítania. Van a szőlő, amit gondoz nap mint nap, reggeltől estig, és abból készül a bor. Egyszerű, mint az egyszeregy.")

Mennyiért? 3950 Ft

Megéri? Mindig. (Lehetne hosszútávú befektetés is, de minek?)

Milyen? Erőteljes, sokrétű illat. Körte, széna, méz, leégett gyufa, szójaszósz és egy kis kukorica. Nyári rét. Kóstolva finom, gazdag, telt, olajos. Koncentrált teherbíró savakkal, izgalmas sóssággal. A kortyban trópusi gyümölcsök, a végén virágok és méhviasz. Helyenként kissé sorjás, de ez csak autentikusabbá teszi. A 2013-asok között ez a legaromagazdagabb, és ez mutatja a legszebb egyensúlyt. Finom és természetes.

Miért? Egy Györgykovács nekem mindig több, mint egy jó bor (akkor is, ha nem annyira jó). Mintha ő legalább egy szűrővel kevesebbel dolgozna, mint mások. Több a részlet, kevesebb a púder. Korábban egyszer azt írtam, hogy kóstolás közben rendszeresen megfordul a fejemben, hogy külföldön ilyen borok már nem készülnek (vagy csak nem hagyják el a borvidéket). El lehet róla hinni, hogy a minimalista ősreceptet követi, amiben nincs lehetőség korrekcióra. A bortól ellátni a szőlőig, a szőlőtől a nyári Somlóig. Ezt persze semmivel nem tudnám alátámasztani.

Kinek? Akinek ízetlen a bolti paradicsom.

Pontban? 14

(PS: Pénteken Egymás hegyén - Somló a Gellértben 2016)

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

valopapa

Nemrég ittam (egy kostolósorban) a 2013-as furmintot az öregtől. Az nem bűvölt el, kevesebb volt, mint amit megszoktam, vártam... eléggé alulmaradt a sorban is.
Erre a '13-as hárslevelűre akkor muszáj leszek rányitni!