Menü
Rövid URL

Gyönyörű keserű - Sabar Olaszrizling 2016

Sabar or
Inkább álarca a bornak, mint arca

Bár jó néhány éve ismerem a Sabar-borokat, a névvel máig zavarban vagyok. Megtanultam, hogy ez egy aprócska domb Káptalantóti határában, mégis ahányszor meglátom, önkéntelenül idegenszóként azonosítom, és az ’s’-t ’sz’-ként dekódolom. A 2016-os Olaszrizling kóstolása után a címke is zavarni kezdett: a prózaian komor dizájn mintha teljes tagadása lenne ennek a sziporkázóan eleven és sokszínű bornak.

Ősszel valamilyen akciót hirdettek a Sabarnál, és én rendeltem a 2015-ös Kéknyelűből meg a 2013-as „Mórocz” Olaszrizlingből, amelyet egyéni csúcsként tartanak számon, én azonban még soha nem kóstoltam. A rendelésre válaszként kaptam egy udvarias üzenetet a borászat tulajdonosától, hogy egyúttal küldene a 2016-os boraikból is, mert kíváncsi a véleményemre. Nem rajongok az ilyen helyzetekért, ez pedig különösen kínosnak ígérkezett, mivel 2016 kihívásokkal jócskán megvert évjárat. Mázlim volt, nem kellett udvariaskodnom, sőt, a pénzemmel is szavaztam: az Olaszrizlingből és a Rajnai Rizlingből azonnal rendeltem egy-egy kiskartonnal.

A Rajnai Rizling, ahogy Csite barátom mondaná penge, ami egy pannon rieslingnél nem feltétlenül hátrány, és ha maradt is benne egy halvány zöld árnyalat, a maradékcukorral tökéletes az egyensúly. Az Olaszrizling azonban még szebb, talán a legszebb, amit valaha kóstoltam. A jegyzeteimből visszafejthető belehabarodás óvatosságra intett. Féltem, hogy amikor befut a rendelésem, és fölbontom a második palackot, fájni fog a kijózanodás. Ezért fogadóbizottsággal készültem a viszontlátásra.

A kalibráláshoz a 2016-os Rajnai mellett a következő borokat bontottam: Káli Balázs „Öregtőkék” Olaszrizling 2016, Moulin de Gassac Picpoul de Pinet 2016, Szeremley Rizling 2015, Villa Tolnay Olaszrizling 2015, Leitz 1-2-Dry 2015, Laposa Rizling 2 2016 és Jásdi 3 Dűlős Olaszrizling 2016. A Káli Öregtőkékről és a Moulin de Gassac-ról már írtam, a Szeremley Rizling továbbra is nagy kedvencem, de most feltűnő volt, hogy milyen sokat köszönhet a botritisznek. A Laposa Rizling 2-ről hamarosan írni fogok, egyébként kiváló bor, a Leitz alaprieslingje most kezd formába lendülni, a Villa Tolnay best buy, de inkább eltévedt burgundi, mint tősgyökeres olaszrizling, a Jásdi pedig fájó emlékeztető, hogy miért tartottam 2016-tól. A Sabar Olaszrizling szerencsére ebből a mezőnyből is kiemelkedett.

Ha valamire, akkor Bakó Ambrus 2010-es Olaszrizlingjére emlékeztet. Elképesztően fedetlen, eszköztelen, vonzóan szép illat. Fehér virágok, őszibarack, oregánó és kakukkfű. Kóstolva finom, zamatos, kerek, selymes, lendületes. Fanyar, mint egy majdnem érett barack. Van benne feszültség és energia, de soha nem hat túlfeszítettnek. Izgalmas savak (egy csipetnyi almasav is dolgozik benne). A "jólihatóság" fogalmát új szintre emeli. Oltja a szomjat és közben felébreszti az ízlelőbimbókat. A lecsengésben valahogy a fajtától megszokott mandulán túlra lendül - ilyet soha nem írtam még kóstolási jegyzetként: gyönyörű keserű. Remekmű.

15 pont és 2190 Ft.

Próbáltam rájönni, hogy mi állhat ennek a látványos kiugrásnak a hátterében. A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy borászt váltottak - az új évjárat már Földi Bálint munkája, akit én Bakó Ambrus szárnysegédjeként ismertem. Ezzel nyilván összefüggésben, csökkent a hordók szerepe. Adja az ég, hogy ez az évjárat ne egyszeri csoda legyen, hanem egy fiatal tehetség és egy jó adottságú borászat hosszú közös pályájának első állomása.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

Sztem a teljes 15ös sor és a 14es rajnai is k.rva jók voltak, szal a kiugrás lehet nem is kiugrás, hanem standard.:)

fanyuvofeherlofia

...kínálták és én meg otthagytam a pincénél, mert a '14, '15 vonzásterében éltem csaaahaaak... ;(