Menü
Rövid URL

Gyermeke felfalja a forradalmat - Csopaki Kódex 2016

14

A Csopaki Kör esetében biztosan lenne értelme föltenni a kérdést: melyik volt előbb, az eredetvédelem vagy a jó bor? Az okosan kitalált rendszer húzta föl a borokat vagy a kiváló borokból adódott a rendszer? Mire én rájuk találtam, a kérdés már eldönthetetlen volt. Most azonban, amikor a Csopaki Kódex az AOC-révbe ért, a mi csekély értelmünkben fölmerült az a kérdés, hogy vajon a borok nem szaladnak-e el a termékleírástól.

Csopak szintet lépett, az eredetvédelemben legalábbis biztosan: AOC, magyarul OEM, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor lett. Szerencsére a borok sem rosszak, noha 2016 küzdelmes év volt. De miért fontos az OEM? Ennek hiányában az Európai Unióban
semmilyen földrajzi megjelölést - régió, falu, dűlő – nem lehet a címkén feltüntetni. Az AOC leírásnak tartalmaznia kell a megjelölés pontos határait, az ott termeszthető minél szűkebb fajtakört, a bortípust és a minőséget. Csopak esetében ez teljes részletességgel így fest, Kovács Tamás (Szent Donát) fogyasztóbarát tömörítésében pedig így:

„Csopak jelenleg az ország legkisebb OEM-je, alig 200 hektárral, melyen 5 falu osztozik. Egyetlen terméket jelöl, ami egy száraz olaszrizling, melybe 15 százalékig furmint is házasítható. A furmint az olaszrizling savpárja, melyet a századelején előszeretettel házasítottak a klasszikus csopakiba a savai miatt. Az öregek nem voltak ostobák, ezt a régi hagyományt védi az új törvény. A csopakinak két minőségi kategóriája van: a hegybor és dűlőbor. Az előbbi lehet több dűlő házasítása is és kicsit megengedőbb a szőlőművelés tekintetében is. Szigorúak a terhelési és alkohol paraméterek. A must fokának mesterséges javítása egyik kategóriában sem engedélyezett. A dűlősnél savazni és pektinezni sem lehet.”

98 e%cc%81a

A korábbi évjáratok és a most kóstolt borok alapján én az alábbi részt húznám alá a dűlős borok OEM leírásából:

Illat: összetett, de neutrálisnak mondható, florális, nedves-köves aromavilág.
Íz: összetett, de neutrálisnak mondható, florális, nedves-köves ízvilág, rétegzett, hosszú lecsengésű zamatok. Harmonikus száraz fehérbor, melyben a savak és az alkohol egyensúlyra találnak.

A borok túlnyomó többsége valóban ilyen, és ez hétfős társaságunknak nagyon is tetszett. De volt két olyan bor, ami ettől elütött, ezekért pedig egyenesen rajongtunk. Erről azonban majd a poszt végén.

A dűlőseket vakon, a hegyborokat látva kóstoltuk. (Hozzánk nem jutott el az összes Kódex-védjegyet kapott bor, a teljes lista itt olvasható.)

St donat hegybor
Minőségre dűlős

Jásdi Csopaki Olaszrizling 2016

Nincs számottevő hibája, nincs kiugró erénye. Fröccsbornál egyértelműen több. Az illat visszafogott, de kellemes, citrusos, körtés jegyekkel. Kóstolva savhangsúlyos, de nem híg. 8-9 pont

Jásdi 3 Dűlős Olaszrizling 2016

Az előzőnél tartalmasabb, több ízzel, nyomokban őszibarackos jegyekkel. Ugyanakkor kevésbé van egyben - mintha lenne benne egy határozottan éretlen komponens is, ami még keresi a helyét. Ez is savhangsúlyos. Idővel talán kirúgja magát, és kiderül, hogy miért drágább, mint az alapbor. 8-9 pont

Szent Donát Hegybor 2016

Kategóriatévesztőnek hatott a hegyborok között, sűrűbb, komolyabb, hosszabb. Klasszikus Kódex-boros fel- és kiállás: visszafogott aromatika, jó szerkezet, szolid hordós jegyek, kiváló egyensúly, stabil fajtajelleg. Messzire juthat. 12-13 pont

Guden Vitéz Olaszrizling 2016

Két nap alatt eljutott az értékelhetetlentől a szép ígéretig. Nyitáskor pokolian kénes volt, de 36 órával később ezt nagyrészt levetkőzte. Jó arányú, szép ívű, zamatos korty, érintésnyi mandulás fanyarsággal a végén. Fajtajelleges, vegetális, virágos illat némi vaníliával, őszibarackos íz, krémes, szaftos korty. Friss és eleven. Jó bor lesz, de egy átlagfogyasztónak nagy csalódást okozna jelenlegi állapotában. 10-11 pont

Hamvas feh%c3%a9r
Francia hordó

Hamvas Pince Nagykút Olaszrizling 2016 (fehér címkés)

Ebből a borból kettőt kaptunk, pontosabban ugyanaz a név, ugyanaz a címke, ám az egyik fehér, a másik fekete. Utólag próbáltuk visszakóstolással belőni, hogy mi lehet a különbség, és abban maradtunk, hogy a különbözőség egyértelmű, még ha a családi vonásokat nem is írja felül.

Nagyon semleges illat. A fekete címkésnél kevésbé súlyos, elegánsabb. Élő, izgalmas, testes, sűrű, gyümölcsös korty. Tökéletesen érett szőlőből készült. Az illat viszonylag komplex, gyümölcsteás, zellerszáras és visszafogottan fás (nem pörkölési) jegyeket mutat. A lecsengésben némi bizonytalanság érezhető. Jó bor, ami még pályája legelején tart. 12-13 pont

Hamvas Pince Nagykút Olaszrizling 2016 (fekete címkés)

Utólag sikerült kinyomozni, hogy mindkét Hamvas-bor a Nagykút-dűlőből származik, ám a fehér címkés 220 literes francia hordóban érlelődött, a fekete pedig 300 literes zempléni kocsánytalan tölgy hordóban. Mindkettőt finom seprőn tartották májusig.

Nagyon semleges illat. Krémes, vaníliás, testes bor, magasnak ható alkohollal, édesebb jelleggel, nagyon hosszú lecsengéssel. A fa minden szinten határozottan érezhető. Az üres pohárból, a citrusok mellett, dohány illat árad. 12 pont

Hamvas fekete
Zempléni tölgy

Szent Donát Slikker Olaszrizling 2016

Intenzív és karakteres. Kilóg a sorból. Mintha föltekerték volna a hangerőt. Az illat mandulás, virágporos, vasas kútvizes, kovaköves. Sós, izgalmas, vibráló korty. Remek savak, nincs hordóval leszabályozva. Egyéniség. Olyan, mint egy kiváló somlói. Óriási életerő. Hét nyelven beszélő savak. Egy terroirmonster. 15 pont

Szent Donát Szent Donát-parcella Olaszrizling 2016

Istenien finom, elképesztően koncentrált. Takács Lajos legjobb borait idézi. Létezik, hogy töppedt szemek is kerültek bele? Az illat teafüves, szénás, gesztenyemézes, virágos, sós, vasas. A korty szinte rágható, sűrű, koncentrált, mint egy késői szüret, semmi hordót nem érezni, mégis enyhén cseres. A lecsengésben sárgabarack lekvár és héj vibráló zellerszárral. A kesernye mint principium. Ez is egy terroirmonster, de kerekebb, barátságosabb, mint a Slikker. Nagy bor. 15-16 pont

Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2016

A tavalyi homorítás után arra számítottam, hogy idén is ez lesz a teszt győztese. Tévedtem. Az illat nagyon semleges. Még ül rajta a fa, de ez mintha francia hordó lenne. Kóstolva nagyon egyben van. Személyleírást adni róla viszont rémálom - szinte semmit nem lehet róla mondani. Sós korty, vibráló savak, tökéletes egyensúly. Melegebben egy kis őszibarackos felvillanás. Egészséges bor, ami talán még fel sem állt a startvonalhoz. 14 pont

Guden Slikker Olaszrizling 2016

Utólag nyomoztam ki, hogy a Guden a Jásdi Pince borászának és két barátjának magánszáma, másfél hektáros kisbirtok Paloznakon. A két dűlős Guden közül ez az ígéretesebb. Bár ebből sem sok látszik a fa alatt, az illatban teafüves, virágos, őszibarackos jegyek is felsejlenek. Hűvös karakter, nyúlánk, szaftos, elegáns korty. A lecsengés közepesen hosszú, némi csersavval. 12 pont

Guden Kertmög Olaszrizling 2016

Nagyon visszafogott illat - szerecsendió, grafit, zellerszár. Minden szinten erős fahatás, kissé szappanos textúra. Tartalmas, enyhén édeskés korty jó egyensúllyal. A lecsengést is a hordó uralja, érezhető csersavval. Annyira embrionális, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja, lesz-e belőle cserebogár. 11 pont

Fekete %c3%b6tsoros
Hiába szép a címke

Két hibás palackba is belefutottunk; a Fekete Ötsorost a TCA vitte el, a Petrányi Szitahegy viszont rejtély maradt; hiába böngésztem át az Ausztrál Borászati Kutatóintézet igencsak részletes kalauzát, nem találtam semmit, ami megmagyarázná a traubiszódás aromát, az erjedt gyümölcslére emlékeztető, lapos kortyot.

A teszt eredménye

A szokásos módon pontoztunk (1. hely 3 pont, 2. hely 2 pont, 3. hely 1 pont). Heten voltunk és öt bor kapott szavazatot.

  1. Szent Donát Szent Donát-parcella Olaszrizling 2016 – 18 pont
  2. Szent Donát Slikker Olaszrizling 2016 – 13 pont
  3. Hamvas Pince Nagykút Olaszrizling 2016 (fehér címkés) – 5 pont
  4. Hamvas Pince Nagykút Olaszrizling 2016 (fekete címkés) – 4 pont
  5. Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2016 – 2 pont
St donat parcella
Mi történhetett?

A Szent Donát-anomália

Mint az eredményből látható, hatalmas volt a Szent Donátok fölénye. Mivel a borokat Kovács Tamás gyűjtötte össze és küldte el, belém is nyilallt, hogy most aztán magyarázhatom a bizonyítványt. Dehát a 2015-ösöknél is ez volt a logisztika, és ott sem az én jó vagy rossz indulatomon múlott az eredmény.

Ennél sokkal fontosabb lenne tudni, hogy 2016-ban mit csináltak másként a Szent Donátnál, mert az eredmény lehengerlő. Kovács Tamás kísérő levelében ezt írta:

Az utolsó borunkhoz ["Szent Donát-parcella"] annyi kiegészítést írnék, hogy az a régen "Kisrizling" mikrotételként futott borunk folytatása. A szőlő a bakműveléses kis parcellánkból származik, mely az évek alatt elérte azt a méretet (3 ezer tőke), mely stabilan hoz már egy 1-2 ezer palackot. A 2016-os jégverés emlékére tavasszal állítunk egy Szent Donát szobrot ennél a parcellánál (jégverés elleni védőszent). A bor a jövőben ezért a szentről elnevezett parcella válogatás lesz.

Még egy apró kiegészítés a saját borainkhoz: a 2016-os évjárat viszontagságai miatt mind a Slikker, mind a Szent Donát olyan kicsi tétel lett, hogy szűrés nélkül palackoztuk. Nekem személyes véleményem, hogy a szűrés az egy olyan napjainkra megszokott, sokszor felesleges ipari/technológia lépés, mely a minőség és a borban rejlő fejlődési potenciál komoly feláldozásával jár. A jégverés és az utáni történő többlépcsős fürtválogatás miatt kevés, de nagyon jó minőségű alapanyagot szüreteltünk. Véteknek éreztem ilyen kis tételeket szűrővel nyúzni. Az 1000-1000 palackok úgyis gondos kezekbe kerülnek.

Ember legyen a talpán, aki ebből meg tudja mondani, hogy a minőségi ugrásban mi volt a döntő tényező. Nekem a szűrés elhagyása tűnt a legvalószínűbb jelöltnek, csakhogy utánanéztem, és a 2015-ös is szűretlen volt.

A titok megfejtése nem csak azért lenne fontos, mert a "Szent Donát-parcella" erős jelölt a legjobb magyar fehérbor címére, hanem azért is, mert ezek szerint a Csopaki Kódex-borok szintet léphetnének. Tegyük föl, hogy a Szent Donát stábja tudja a titkot, és azt nagyvonalúan hajlandóak meg is osztani körtársaikkal. Ekkor még mindig igencsak komoly dilemma lenne, hogy kövessék-e a receptet, hiszen az, amit évek következetes munkájával kieszeltek és felépítettek, a vágyott tipicitás kirepülne az ablakon. Az a pikáns helyzet állt elő, hogy az évjárat legjobb Kódex-borai kilógnak a sorból és az egész eredetvédelemből - ezek a borok nem kezes bárányok, hanem pattanásig feszült idegrendszerű vadak.

A millió dolláros kérdés, hogy a körtársak szemében a Szent Donát elárulta a közös projektet vagy kulcsot talált a minőségi forradalomhoz. Nekem meggyőződésem, hogy az utóbbiról van szó, ugyanakkor meglepne, ha az eredetvédelem által szentesített ideológián sikerülne egyetlen nagy levegővel túllépni.

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

merulo_szaturnusz

A Hamvas Pince borairól eddig nem hallottam/olvastam sehol, interneten sem. Tudtok segíteni, hogyan lehet Tőlük kóstolni/ vásárolni?

Köszönöm

hegyljai

A Hamvas Pincével még én sem találkoztam. Úgy látom Csopakon komoly munka folyik, tehát venni fogok néhány palackot.

alfoldimerlot

@merulo_szaturnusz: Hamvaséknak, első körben, sajnos én sem tudtam a nyomára bukkanni.

mikloshamvas

Kedves Érdeklődők! A Hamvas pince boraival kapcsolatban az alábbi telefonszámon lehet érdeklődni harminc/4902895
Üdvözlettel Hamvas Miklós

NagyBendoAndras

A Szent Donát Szent Donát parcella olaszrizling 2016 hol vásárolható meg? Próbáltam keresni a pince honlapján feltüntetett boltok valasztekaban de nem találtam. Tudnátok segíteni?