Menü
Rövid URL

Graham's vs. Tesco Finest portói

Grahamsnatura

Ezzel biztos nem szerzek sok rajongót magamnak, de a ritka alkalmakkor, mikor édes bort fogyasztok, a portói nem kevésbé kedvelt választásom, mint a tokaji. Ne lenne olyan fájó vonzata a testsúly-kontroll terén - egy tipikus LBV, azaz late bottled vintage esetében húsz százalékos szesz-, és száz grammos cukortartalommal számolhatunk literre vetítve, ezek már külön-külön sem nadrágszíj-barát paraméterek -, valószínűleg gyakrabban kerülne elő. De most belefér.

Karácsonyra alapozva két olyan tételbe is sikerült belenyúlnom, ami nem okozott csalódást. A Graham's Natura Reserve Port újdonság a Bortársaság kínálatában, könnyű kitalálni, bió szőlőből készült. Reserve port, azaz alapvetően egy gyümölcsös ruby, jobb alapanyagból és némileg hosszabb érleléssel. Egy kis levegőzés nem árt neki, hogy a gyümölcsök előrébb jöjjenek, bár a brandy végig markánsan érezhető marad illatában és ízében. Meglepően fűszeres, én rozmaringot és vaníliát véltem benne felfedezni, a hátteret pedig jó sűrűre, feketére főzött szilvalekvár adja. Édessége hangsúlyos, amennyire kivehető, egészen jó savai vannak, a tannin kellemes, nem sok, nem kevés. Már-már játékos, nem erőltetett. A legjobb benne, hogy nem ígéret, hanem nyílt, kerek, fogyasztásra kész ital. 12 pont (87/100), 5100 Ft, nem rossz vétel, egy próbát megér.

Hanem a Tesco Finest LBV Port 2011 viszont egészen más kategória. LBV-ként eleve elképesztően olcsó, a normál polci ár (3000 Ft) nagyjából fele a sztenderdnek, ennyiért a legolcsóbb rubykat vesztegetik mifelénk. Ha ez nem lenne elég, igazi sztárévjáratból származik. És ha még ez sem lenne elég, műfajilag is kimagasló - egyszerűen nem is értem, hogy kerülhet ennyibe. Szenzációs vétel. A fekete színből nehéz lenne megmondani, hogy hat éves, de az illaton azért érezni. A csúcson lehet, optimális állapotban. Áradó aromák, kezdődő palackérettséggel, ettől borszerűbb, egyszersmind komplexebb is. A nagy mutatványt ízben adja elő: portóiban ritka egyensúly, eldolgozott élek, simogató teltség. Nem gyakori, hogy édesség, alkohol ilyen szinten integrált legyen egy erősített borban, fineszes, nemes. A Natura elhalványul mellette, de például a Graham's 2011-es LBV-jéről sincsenek ilyen jó emlékeim. Portóinak módfelett elegáns, kiváló bor. Ha eddig még nem mertek kipróbálni hasonlót, akkor ezzel tegyenek egy próbát, ha pedig már rajongók, akkor aligha találnak jobb fogást. 14 pont (90/100). Jellemzően akciós, én 2400 forintért vettem a palackom hónapokkal ezelőtt, csakúgy, mint az utánpótlást múlt hétvégén.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.