Menü
Rövid URL

Globalizált bennszülött - San Giovanni della Sala 2015

Castello della sala
Modern beütés - a Castello della Sala borászat (fotó: www.antinori.it)

Mi ez? A dallamos név, a hasas palack, az ízléses címke mögött egy középkategóriás Antinori-bor rejlik. De ne becsüljük le! Az olasz fehérek sokkal jobbak, mint legtöbben gondolnánk. A fő összetevők: grechetto és procanico, a kiegészítők: pinot blanc és viognier.

Honnan? A Toszkánával szomszédos Umbriából. Orvieto történelmi borvidék, fő talaja a tufa, fő fajtája a procanico. Minthogy azonban a procanico egy szerényebb képességű fajta (trebbiano változat), a DOC előírások szerint a karakteresebb grechettónak kell többségben lennie.

Kitől? Antinori, Castello della Sala.

Mennyiért? 4450 Ft

Megéri? Talán.

Milyen? Grechetto és procanico először került a számba, és sejtelmem sincs, hogy milyen fajtajelleg társítható hozzájuk. Viszont a pinot blanc és a viognier észlelését – utólagos bölcsességgel rásegítve – meg tudnám magyarázni: az egyik a fehérhúsú barack, a másik a sárgadinnye. Az illat nem különösebben intenzív vagy kifejező, de tetszetős és minden bizonytalanságtól mentes. Hidegen a korty lendületes és ízben visszafogott, ám ha hagyjuk kissé melegedni, szépen kikerekedik, és előkerül a fehérhúsú barack, meg a sárgadinnye. A többhónapos seprőntartás tetten érhető a textúrában, illetve a lecsengés fanyarságában, enyhe cserességében. Profi munka, de nem emlékezetes.

Miért? Az ár nyilván szűr, de nemcsak a változatosság miatt gyönyörködtet.

Kinek? Ideális vendégváró bor: nagyon szűk lehet azoknak a halmaza, akiknek egy ilyen bor nem tetszik; amatőrök is megtalálják benne a szépséget, a profikat sem untatja. Ebből a szempontból fölzárkózott a Telmo Rodriguez-féle Basához (verdejo) és a Leth alap-veltelinihez.

Pontban? 12

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.