Menü
Rövid URL

Gigondasi felső kör: Domaine la Bouissiere 2013

Bouissieregigondas2013

Ez speciálisnak ígérkezett. Hegyi gigondas. Nem mintha másnak ne lennének szőlői a Dentelles de Montmirail lankáin – bár ez azért távolról sem általános –, de nem sokan büszkélkedhetnek 350-500 méteres magasságban díszlő ültetvényekkel. Akárhol kutakodunk, a termelő neve is rendre a legjobbak között tűnik föl.

Beváltotta a reményeimet. Úgy ötven százalékban. Az illat egészen elragadó – ugyan az érettség a dél-rhone-i skálának is a lekvárosabb végéhez közelít, mégis inkább titokzatos, mint popularista (a főbb színek: szederlekvár, eper, ánizs és egzotikus fűszerek). A varázs eddig tart, megkóstolva szögletes, nyers, ez az ívet és a hosszt is megtöri. Markáns, reszelős tannin teszi rusztikussá, kesernyés az ízvilág. Nem egy modern bor, mintha kifejezetten érlelésre készült volna; jelenleg jobb szagolgatni, mint kortyolgatni, de még így is élvezhető. Felettébb kíváncsi lennék egy érettebb palackra.

Pont: 12/20 (88/100), nem adom lentébb. De jóval több is lehetne.
Ár: 18,5 euró + szállítás (lespassionnesduvin.com, már a 2014-es fut).
Vételként: nem egy nagy fogás, ugyanakkor a műfaj (gigondas, cdp) nem olcsó, és annak ez egy érdekes színfoltja. Rhone-i elmélyedéshez oké, árérték után nézelődve felejtős.
Zárásmód: parafa.
Alkoholtartalom: 14,5%.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.