Menü
Rövid URL

Furmint Február 2018

Bartateraszok2016

Ugyan még csak tartálymintaként volt kóstolható, de a tavalyi show-t sokunk számára ellopta a mádi pince dűlős furmintja. Az akkor még csak acéltartályt látott tételre a termelői hagyománynak megfelelően hordós érlelés várt, ami a lelkendező visszajelzéseknek köszönhetően végül elmaradt. A történetben feltétlenül említésre szorul a főborász személyének változása is, 2016-ban már Újvári Vivien kezei alatt készült minden, tehát ez is - úgy érzem, szeretni fogom az új Barta-borokat. A szóban forgó furmint fiatalos harsányságát már elvesztette, de tisztasága, precizitása továbbra is lenyűgöző. Mindenekelőtt elegáns, a maradékcukor pedig szép kerekséget kölcsönöz neki. Komoly darab, drága is (13 000 Ft környéke, ha nem tévedek), de nem sok eladó van belőle.

Montiumbarna2016

A Montium két furmintja az évjáratnak megfelelően feszes vonalvezetéssel bír. Nagy különbség nem választja el a birtokbort a Barna dűlőtől, sem karakterben, sem mélységben. Utóbbi persze testesebb, ha ennek buján gazdag 2015-ös kiadására gondolok (ami mellesleg a legjobb száraz magyar fehér volt, amit tavaly kóstoltam), akkor ez némileg neutrálisnak hat (ezen a ponton legalább is), bár szép körtés fajtajelleget mutat. Elegáns bor mind a kettő.

Trifectabomboly2016

Soha nem hallottam még a tokaji Trifectáról. Csak a felső polcot célozzák, a stílus hedonisztikus, ezzel együtt is kifejezetten egyedi. A három bemutatott furmint közül a Bomboly a legolcsóbb, és ez tetszett a legjobban is. Kedves, kerek, bámulatos ízmélységgel. Néminemű hasonlóságot mutat a szintén erőteljes Balassa borokkal, mégis nagyon más. Nagy karakter, szerettem.

Sauskabirs2015

Tavaly volt szerencsém a Birsalmáshoz, egy csopakitól nadapiig mindenféle presztízs tételt felvonultató vakkóstolón mutatta meg, hogy milyen az, mikor nem csak az ára miatt csúcs egy bor, hanem tényleg abban a ligában játszik. Majd' minden jelentéktelennek tűnt mellette. Nem változott sokat, modern és fás, de egyszersmind izgalmas is, és valami pazarul gazdag.

Royalsv2016

Váratlan felfedezés. A dűlős Royal Tokaji érdekes ötvözete a modern és hagyományos iskolának, igazán karakteres. Meglepően kerek és bársonyos, az évjáratot nem látván biztosra vettem, hogy 2015-ös (és nem pedig a savas 2016 szülötte). Az ízaroma hossza valami kivételes, csak tart és tart. Még nem jelent meg, 4-5000 forint között várható az ára.

Knwnef2015

Az én Tokajon kívüli választásom Egerre esik (bár a St. Donát Márga is tetszett Csopakról, ha nem is egy túl komplex bor, illetve ezúttal egy olyan somlóiba is sikerült belefutni, amit nem utasítanék el élből, ez a Barnabás pincéből származik). A KNW-ből még a 2014-es évjárat is szép és jó, de a 2015 az igazi. A legburgundibb furmint-arc, nem is emlékeztet semmilyen más hazaira. Kifinomult, izgalmas és komoly.

Arpadhegyszerencs2017

Kuriózum az Árpád-Hegy pincétől. Szerencsi terület bora tisztán lepalackozva; nem biztos, hogy könnyen hozzá tudunk jutni hasonlóhoz. Neutrális hordóban érett, csupa szőlős primer aroma, de micsoda zamatgazdagsággal és vibrálással bír! Acélos és játékos is egyszerre. Nagy reményeket fűzök hozzá, a tokaji élvonalba várom.

Gizellaszil2016

Jelenleg kissé tolakodó illatában a marcipános hordó, de micsoda gyümölcsbomba ez a Szil-völgy! Az általam kóstolt egyik legkomplexebb, leggazdagabb száraz volt a rendezvényen. Mindamellett megkapóan friss és életteli, elegáns, illetve játékosságnak sincs híján. Érzésem szerint nem szabadna még piacra kerülnie.

Dereszlafurmint2016

Számomra az alapfurmintok etalonját évek óta a Dereszla készíti. Kristálytiszta, precíz, hibátlan, és könnyedség ide vagy oda, meglepően zamatos.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.