Menü
Rövid URL

Furmint best buy: Chateau Dereszla 2015

Dereszlafurmint2015

De jó is volt ez az idei Furmint Február! Nem gondoltam volna, hogy ennyi mindenbe belefutok, ami igazán tetszeni fog (ti. már nem felhőtlen a viszonyom a furminttal, noha még mindig a legtehetségesebb fehér fajtánknak tartom). Ott volt az a bájos és módfelett finom Vincze Tomi. Az intenzív, modern és elegáns Budaházy-Fekete Rány, ismét csak egy olyan birtoktól, ami új volt számomra. A szándékosan német rieslingesre vett Mézes Mály az Árpád-hegy Pincétől, amihez foghatóan játékos tokajival még nem sokszor találkoztam. Aztán a 2015-ös MÁD, amit abból a bazi nagy palackból öntögettek, és ami erre az évjáratra egész Tokaj egyik legletisztultabb borává nőtte ki magát. No meg a Hétszőlő 2016-os biobora (még minta), ami akár a fajta definíciója is lehetne.

És ott volt a Dereszla olcsó, jelentéktelen kis alapfurmintja is, amiről egy híres ember a rendezvényt követően nem túl hízelgően nyilatkozott a pletykafórumon. Én meg valósággal felkaptam a fejem, mikor két sajtszagú, kézműves produktum között kitöltötték a poharamba. Zöldalmás, precíz, k* finom, jegyeztem le kis noteszomba, és tettem mellé egy csillagot. Hogy beszerzendő. Láttam is azelőtt a Lidlben, viccesen olcsón.

Talán még most is kapni, bár hozzátenném, hogy "normál" áron (cca. 1350 Ft) is kiérdemelné a best buy minősítést. Mintaszerű belépő furmint, makulátlanul kivitelevze, kiváló egyensúllyal. Furmintnak felettéb üde, szőlővirágos (és igen, zöldalmás), kristálytiszta, mondhatni osztrákosan precíz - az eszményi alapokat én éppen így képzelem el. Könnyed, nagyon is, viszont zamatos és intenzív, még a diszkrét, kerekítő édesség is jól illeszkedik ízébe, pedig én nem vagyok a maradékcukor barátja. Hogy jól csúszik lefelé, az nem kifejezés.

Értékelés: osztályelső alap fehér. 10 pont (85/100)
Ár: 1000 Ft (Lidl), kb. 1350 máshol. Nem összekeverendő a valamivel drágább Dereszla Dry-jal.
Vétel: best buy, ennyiért is, annyiért is. Ezen az áron valószínűleg nem sok kihívója akad, bármelyik borvidékünkről, bármilyen fajtából.

11 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

akov

Ezt én is kóstoltam, nem ez az, amelyik 110% sauvignon blanc? Tiszta macskapisi, zöld, csalán, stb. Szerintem ez nem furmint. Nem az alapanyagot vitatom, de ha ilyennek képzeljük el a száraz furmint alapbort, akkor termesszünk helyette sauvignon blanc-t és hívjuk furmintnak. :D

Hapci

Jelzem, hogy a leírt paraméterekkel kapható Danubiana sauvignon b. - chardonnay házasítás.
Fele ennyiért.
Az Aldiban.
Mi azzal főzünk, de virsli mellé, bebacni is 1. osztályú.

fanyuvofeherlofia

Ismét meg kell jegyeznem: a Lidl eltérő borpalettáját, vidéken (értsd: BAZ,Heves) még csak nyomát sem láttam... (Sem ennek sem a Szeleshát K2 -nek - igaz ott szerepel a: "Ha jól emlékszem")

fer888

fanyuvofeherlofia Hevesben ahová járok én sem láttam még K2-t, (ahogy ezt a Dereszlát sem,de azt nem is kerestem.) de most a heti akciósban benne is van. Érdemes a héten megint ránézni, mert ami abban megjelenik általában szokott is lenni.

fanyuvofeherlofia

Köszi mindenkinek, a K2 befutott tegnap BAZ-be (nagy lendülettel a kosaramba is), de az "eltérő borpaletta" kijelentésemet fenntartom, tegnap is tapasztaltam, igaz most csak BAZ-en belül. Octopus a K2 posztján megnyugtatott 21.-én, amit szintén köszönök! :)

fanyuvofeherlofia

Szegedi cimborám most hívott: Ő 699-ért kapott utolsó palackot... K-Mo.-on ennyit találtunk... :S