Menü
Rövid URL

Funky - Ráspi Kékfrankos 2015

R%c3%a1spi k%c3%a9k 15

Nem csak a palackforma változott, az ár is feltűnően emelkedett, de mindez csak nézőpont kérdése. Mi van, ha eddig volt olcsó és ez az ár áll közelebb a realitáshoz? Hajlamos vagyok efelé hajlani, érzem benne a nagyságot, de nem vagyok vele maradéktalanául elégedett.

Olyan, mint a mester borainak többsége. Tetszetős, de nem tökéletes, funky ül tort az illatán. A hordó tipikusan Ráspis, a bőrösség is megbocsátható lenne, az csak izgalmat csempész a dologba, az emelkedett illó már kevésbé nyer bűnbocsánatot, árnyalja, fedi az egyébként tetszetős gyümölcsöket. Szájban lényegesen teltebb, mint a korábbi évjáratok alapkékfrankosai, elegáns keretek közé foglalt tájkép egy bálról, ahol a feszesebb savak perdülnek táncra a kissé rusztikus tanninnal, de egy pillanatra sem válik nehézkessé, finoman fűszeres és meggyes. Megosztó bor, társaságunkat is megosztotta. Kár az illatbéli bizonytalanságért.

Pontban: 11 pont.
Ár: 3.570 Ft (Borfalu, Bortársaság)
Vételként: Aki kedveli a fertőrákosi druida borainak stílusát, nem fog csalódni.
Zárás: parafa.
Alkoholtartalom: 12,0%.

13 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

dihemej

@szergo / @sweetsole:
ti ezt hogy számoljátok ki, hogy ez a bor épp 85, 86 avagy 87 pontos?
számoltok részpontszámokat és összesítitek, esetleg érzésre, vagy vmi egyéb módszerrel?

Lucas_Corso

Nem tudom, hogy jól értem-e, hogy a brettes hordó és a magas illó dacára ez egy ajánlásra érdemes bor. Amikor hasonló tüneteket mutat egy-egy villányi termelő némely tétele, ott nem nagyon hallok druidákról, megosztó stílusról, funkyról stb., simán csak csapnivalónak szokás minősíteni az ilyen tételeket. Ez biztos, hogy így oké?

sweetsole

@Lucas_Corso: Brettről itt nincs szó, a hordó nem csapja agyon, nincs túlzó alkohol, nem túlextrahált, vannak savai és gyümölcsei. Egyedüli hibája az enyhén emlkedett illó. Aki szereti a Ráspi borokat, annak ez a bor ajánlható. Ha viszont mentegetni kell egy bort, az már régen rossz, így ide is belinkelhetném, hogy a pontozás marhaság.

spetzi

"Elfogadom, ha valaki hibásnak tartja, én találtam benne egyediséget és élvezeti értéket. Nyitottság függvényében... "

kertipad

Kiváló, összetett, elemezhető bor, moderált alkohollal, minden kortyot élvezettel ittam. Ennyiért nem tudok most jobb kékfrankost. Szellőztetni szükséges.

dihemej

@sweetsole:
köszi a választ!

azt tudom, hogyan lehet több különböző módon pontozni, ezért is írtam néhány példát ("számoltok részpontszámokat és összesítitek, esetleg érzésre, vagy vmi egyéb módszerrel?")

de arra lettem kiváncsi, hogy konkrétan mondjuk ti hogyan számoljátok ki, hogy ez a bor épp 85, 86 avagy 87 pontos-e

az világos, hogy tizes pontozásról át lehet számolni 100-asra, de a 100-as adott tartományán belül (pl. 82-85) hogy döntöd el, melyik pontszámot adod?
érzésre vagy vmi definitebb módon?

octopus

@dihemej: én speciel összbenyomásban/összpontszámban gondolkozok, és úgy biztosra veszem, hogy az ismeretségi köröm, sőt, valószínűleg a többség is (reflektálva a részpontszámos felvetésedre). Bizonyos komplexitási szintekhez (továbbá karakterhez, kidolgozottsághoz stb) kötök minőségi lépcsőket, ezek manifesztálódnak pontszámokként. A képletnek a hibamentesség is részét képezi, és éppen emiatt ez a Ráspi bor nálam nem is menne át a rostán. Ilyen alapanyagból sokkal jobb bort is lehetne készíteni.

Hapci

@Octopus:
Hát, igen. Én nem emlékszem a közelmúltból olyan Ráspira (a megfizethetők közül), ami ne lett volna intenzíven technokolos, illetve néha ecetes. Sopronban maradva, sajna a biodinamizálódás óta a Weningerek is többnyire betegek, bár ott inkább a ló a jellemző tünet, meg néha valamiféle háziboros kuszaság is felüti a fejét.
Bontogassa alattuk a rétegeket, akinek türelme-pénze van ehhez...

octopus

@Hapci: sajnos megegyeznek a tapasztalataink, Weningerekkel jó ideje nem is próbálkozom már. Viszont került elém Ráspi a régi időkből (2003-as és 2004-es biztosan), és nem csak hogy álltak, de az ominózus technokolnak sem volt nyoma bennük. Nem tudom pontosan, hol és mikor siklott ki a dolog, de bárcsak olyan borokat ihatnánk ma is...