Menü
Rövid URL

Francia vörösborok a Lidlben

Carpenaandbelaircoubet

A Lidl véletlenül sem szeretné összezavarni a fogyasztót, újonnan bevezetett francia borai esetében vörösben két borvidéknél meghúzta a határt (a fehér szekció pedig legfeljebb jelzésértékkel bír). No nem mintha a Rhone-völgy vagy Bordeaux hatalmas kínálatában ne lehetne elveszni, utóbbi chateau-s címkéiből itt is találunk vagy kéttucatnyi különbözőt – és csütörtökön már érkezik is az újabb eresztés.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a kínálat nem minden tagja érhető el folyamatosan, például az eddigi legjobb vételnek tűnő, potom áron kínált Les caves de Pré Cotes du Rhone egy-két hét alatt felszívódott a polcokról, és azóta se híre, se hamva. Ha tehát nagyon ízlik valami, nyomás vissza egy egész kartonért.

A konkurenciára pillantva, a Tesco saját válogatása konzisztensebb benyomást kelt. Az átlagos minőséggel ebben az esetben sincs nagy gond, bár ahogy a lenti minta mutatja, kisebb-nagyobb hibákba azért belefuthatunk. Bordeaux-i felfedező túrára ugyanakkor még sosem válthattunk ilyen olcsón jegyet, és ilyen kilátásért talán az út bukkanóit sem nehéz megbocsátani.

Legjobb vételek:

Les caves du Pré Cotes du Rhone Vieilles Vignes 2012

Ropogós, málnás, áfonyás és szilvás illat és íz, könnyed, lendületes test, illetve ahhoz mért, finoman érdes tannin. Kiváló borvidéki jelleg. Egyszerű, viszont álomszerűen hibamentes és arányos - harmóniáját sok nagynak kikiáltott bor is megirigyelné. A maga nemében tökéletes. Best buy, 9 pont (888 Ft).

Chateau des Perligues, Graves 2012

Primőrösen fiatalos, nem bonyolult, mégis klasszikus bordeaux-i: nem hangoskodik, egyensúlyról és eleganciáról szól. Illatában fakéreg, boróka, diszkréten kávé, étcsokoládé és füst, fiatalosan ibolyás gyümölcsök, áfonya és szeder. Fás és fűszeres, kissé visszafogott, hűvös, de zöldmentes. Egységes, nincs komponens, ami dominálná. Teste közepestől is kisebb (szesz 12%), viszont tipikusan strukturált - ez bizony nem gyümölcslé, hanem vörösbor. Kellemesen lágy, noha nem savszegény; egyensúlyát jellegzetes módon inkább a markáns tannin alakítja. Csontszáraz. Minden alkotóeleme integrált, kellemes élménynek ígérkezik az elkövetkezendő kb. 3 évre. Best buy, 10 pont (1500 Ft).

Chateau Belair-Coubet, Cotes de Bourg 2010

Van egy jégkrémpálcika-nyalogatós beütése, mégsem közönségesen vagy zavaróan hordós, ráadásul ezt lesz ideje beépíteni. Jó bordeaux-ihoz illően az arányok és az egyensúly bajnoka: remek lefutású, egyenletes és illesztésmentes, elegánsabb, jól fogyasztható. Illata melegebb karakterű, nem esik távol a pannon merlot-k és franc-ok világától; fekete cseresznyés, fekete ribizlis és fanyar fakérges, a nyers tölgy fűszerességével, ill. némi csirizzel. Szájban közepes mennyiségű, szép sav, zéró édesség; noha a fa kölcsönöz neki egy halvány édes illúziót. Majd közepes test, határozott, struktúrát adó tannin. Még egy kevés utóíze is van. Fogyasztásra kész, de néhány év a palackban akár előnyére is válhat. Best buy, 11 pont (1800 Ft).

Perliguesandlistran

Egyéb kipróbált borok:

Domaine René Ours Valréas Cotes du Rhone Villages 2012

A Les caves du Pré tételétől egy fokkal koncentráltabb, ugyanakkor rendezetlenebb, nyersebb bor. Primőrös fiatalságában is igazi cotes du rhone. Frissessége, ibolyás-málnás tónusai mellet is buja, meleg karakterű, szilvás és jostás, halvány vadhúsos, borókás árnyalattal. Szájban egészen élénk, csontszáraz és természetesen famentes. A textúra szellős, íze meglepően intenzív, leírhatatlan grenache-gyümölcsösséggel. Tanninja jellegzetes, tolerálhatóan tapadós-rusztikus, savai élénkek, kissé idegennek és pótoltnak hatnak. Talán pár hónapnyi érlelés simít rajta kicsit, várjunk még vele. Az áráért mindenesetre nagyon jó. 8-9 pont (1000 Ft).

Roc Saint Jean Cotes du Rhone 2011

Pillangóból hernyóvá, negyedóra alatt. Közreműködik: a Brett Brothers. Nyitás után rápróbálva korrekt, nyolcpontos, egyszerűbb kiadású, de felismerhető rhone-i vörösnek tűnik. 15 perc a pohárban, és rá sem ismerni: a gyümölcsök eltűntek, helyüket gyógyszer, fémesség, és ázott kutya veszi át (egy másik CdR mellett szemlélve drasztikus az elváltozás). Brett-toleránsok talán csak régi vágásúnak találják, szerintem borhiba és lefolyó. - (1000 Ft)

Chateau Carpena, Cotes de Bourg 2009

Kisstílű préselt dugó zárja, az illatába rondító oxidációért is ez lehet a felelős. Nincs rendben orrban, és a hibának hála, nem sok jellegzetességet mutat. Milyen kár érte, kóstolva vonzóan kerek és bársonyos, remek egyensúlyú. Önmagában kevésbé zavaró az illatbeli hiba, más bor után kóstolva viszont égbekiáltó. Még bőven iható, ajánlásra viszont már nem futja. - (1300 Ft).

Cdr

Chateau Coustaut, Graves 2008

Janus-arcú bor: illatába zavaró mértékű animalitás és füst vegyül, felépítésében viszont nagyboros erényeket villant. Majd kiugrik a pohárból, füstös, füstölt sonkás, kissé csatornás - szerencsére némi fekete ribizlit és kávét is érezni. Kóstolva teljesen száraz, bársonyos, szinte simogatóan kerek. Elegáns, hűvös, alacsony alkohol-érzetű. Valami egészen erőlködésmentes és finom szövésű a textúra, a kidolgozottság egyenesen egy jó burgundit idéz. Könnyed közepes súly mellett egyenletesen tölti ki a szájat. Micsoda szerkezetbeli finomság egy alsó kategóriás bortól! Az állatok nélkül megcsípné a 12 pontot is, így inkább 9-10 (1800 Ft).

Chateau Listran, Médoc, Cru Bourgeois 2008

A tradicionális bordeaux-i archetípusa. Ennek megfelelően erényeit ne a gyümölcsösségben és a koncentrációban keressük, inkább karakter és egyensúly terén jeleskedik. Érett, közel a palackbukéhoz. Cabernet-s, hűvös, kimért illatában zsálya és gyógynövények, füsttel keveredő fekete ribizli kompót, grafit és nagy adag sós svéd medvecukor. Mélységet nem kínál ízében sem, viszont klasszikus, elegáns, karcsú médoci szabásáért könnyű megkedvelni. Teste közepestől kisebb, ám tanninos struktúrával bír. Sok, de hibátlan a tannin. Az alkohol alacsony (12%), íze száraz-fanyar, sav pont jó, nem feltűnő. Erőlködésmentes, jól fogyasztható. Ne tartogassuk. 11 pont (2300 Ft).

Chateau Lafond, Canon Fronsac 2011

Nem az a típus, ami fiatalon is szép, jelenleg nem sok élvezetet kínál. Az alapokon ugyanakkor túlmutat, némi érlelés után valószínűleg nem okoz majd csalódást. Illata nem túl jellegzetes, kesernyésen fűszeres, fakérges, fiatalos, de visszafogott gyümölcsösséggel. Kóstolva már bordeaux-iasabb, csontszáraz, jó savú, lendületes, nem alkoholos. A hordó semmiképpen nem túlzó. Nagyon tanninos, ez kicsit keserűvé is teszi - a szerkezet uralja, begubózott állapotban van. Legalább egy évre tegyük félre. 9 pont, ez idővel magasabbra kúszhat (2300 Ft).

5 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Hapci

Érdemes lenne egy ilyen sort hazai kontextusba helyezni néhány hasonló árkategóriájú, iható magyar bordói blend beillesztésével, különösen, ha direkt link mutat rá a 444444444444 gagyiportálról...

csiszerlaszlo

@koccintos: hála Istennek azért nem csak a BT borválasztékából lehet manapság válogatni. Abban nem vagyok biztos, hogy nagyon érdemes magyar borászatok bordói blendjét keresni, hiszen náluk a bordói blend eleve magasabb (ár)kategóriába van belőve...viszont szerencsére ma már 2000 Ft alatt nem kell nagyítóval keresni a több, mint korrekt magyar vörösöket. KG 365 küvéje amúgy rendben van, ahogy a Figula III-ra sem lehet szerintem különösebb panasz.

Matt

A Chateau des Perligues, Graves 2012 nem túlbonyolított de tényleg jó, ezen az áron főleg.

Örültem volna amúgy ha több fehéret is hoznak :)