Menü
Rövid URL

Feltűnő jelenség - Famiglie Pasqua ’R&J’ PassioneSentimento Veneto IGT Bianco 2016

Passione
Retinazsibbasztás

A globális felmelegedés még nem jutott el arra a szintre, hogy az angolok bedobják a Macbeth Cuvée-t vagy a Titus Andronicus Bloodbath-ot, de az olaszoknak köszönhetően Rómeó és Júlia már három színben kapható. Veronaiként a Pasqua családnak elfogadható ürügye van arra, hogy lenyúlja a világ leghíresebb lávsztoriját, de a kisajátítás és/vagy kulisszahasogatás mértékétől megriadva a címkére inkább a Passione/sentiMento szóvicc-szerűséget rakták (az appassimento a borvidéken hagyományos „szalmabor” eljárás neve).

Ez a címke aztán tényleg leugrik a polcról. A hivatalos magyarázat szerint az alapot a Júlia veronai házának falára írt szerelmes üzenetekből összeállt graffiti fotója adja. A fogyasztó agyát tehát három oldalról éri atomvillanás: Rómeó és Júlia, szóvicc és graffiti. Ezek után meglepetés, hogy a bor sem rossz.

Appassimento
Szikkasztó kamra (fotó: doitbetter.info/the-history-of-amarone-in-a-film-by-masi)

A PassioneSentimento egy technológiai Fradi-leves: van benne tálcán szárítás, amelynek hatására a bogyók elveszítik tömegük kb. egynegyedét, 12 óra héjon áztatás, erjesztés acéltartályban, majd fahordós érlelés is, igaz, csak néhány hónapig és csak a bor egy részének. Az eredmény érdekes, de nem bizarr vagy disszonáns. A 2015-ös évjáratra a Decanterben 91 pontot adtak.

Az illat talán sauvignon blanc-ra emlékeztett a leginkább: élénk, friss, füves, csalános, némi aszalt sárgabarackos beütéssel. Olykor egy kis festékszag is felsejlik. Kóstolva elég testes, a szárazság határát feszegető maradékcukorral, de az igencsak életerős savaknak és a nem kevés fanyarságnak köszönhetően az összbenyomás friss marad. Nagyobb mélységei nincsenek, a felszín ellenben annál színesebb. Ne hagyjuk fölmelegedni, mert akkor a tetszetős gyümölcsösség mögött felbukkan egy gumis mellékíz. A borászat honlapjáról tudható, hogy a PassioneSentimento világsiker, könnyű megérteni, hogy miért. Ideális bisztró- vagy bulibor.

12 pont és 2750 forintért jó vétel.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.