Menü
Rövid URL

Félsiker - Sziegl Pince Kolostor Domb Kadarka 2016

Sziegl

Octopus korábban már lelkesedett a mikropince egy kékfrankosáért, a 2015-ös pedig Nemzeti borkiválóság lett (akármit is jelentsen ez). Az itt olvasható pincetörténet alapján, már nem is olyan mikro a terület, hiszen a kezdeti apró parcellák 2016-ra 5 hektárra duzzadtak.

Tudtommal ez az öreg, bakművelésű tőkékről származó kadarka csak a pincénél érhető el, a címke szerint 305 palack, a pince február 5-én kelt facebook bejegyzésében csupán 213 palack keresi gazdáját. Félek, mire megjelenik e poszt, már bottal üthetik a nyomát.

Színe akár egy szupersiller, halvány és áttetsző. Illata tanítani való, a fajta egyből felismerhető, annak fűszeresebb arca, mellé finom csipkebogyó, málna és cseresznye. A jó hír, hogy nem öltöztették tölgyzakóba, így nem is akar nagyobbnak látszani, mint ami a fajtából kihozható. A törékeny, légiesen könnyed korty, temérdek friss gyümölcsöt kínál, melyek végig kitartanak, a lecsengés meseszerűen cseresznyés. A tannint hírből sem ismeri, de a savakra azért nem árt felkészülni. Nem mondanám őket túlzónak, de az évjáratnak megfelelően elég elevenek, én viszont ennyit még bőven elviselek. A savak miatt inkább ételkísérőként remekelhet, de tiszta gyümölcsössége révén önmagában is megállja a helyét.

Ez lett volna az első napi jegyzetem, de sajnos két nappal később egy kovászos uborkás, kapros illat vette át az uralmat, mely némileg árnyalja a gyümölcsöket, így úgy érzem nem érdemes a bontott palackot tartogatni, az első nap járjunk a végére.

Értékelés: első nap 12, két nappal később inkább csak 8, az annyi, mint 10 pont.
Ár: 3.000 Ft (Pincénél)
Vételként: a fajta iránt lelkesedőknek kötelező tananyag.
Zárás: DIAM.
Alkoholtartalom: 12,0%.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

dolfi

Tisztelt sweetsole!
Nem értem az ön értékelési folyamatát.
Egy felbontott és megborult bort miért pontoz? Igazságtalan a borásszal szemben!
Viszont ha ez a tapasztalata megértem ha leírja, mert a kevésbé tájékozott fogyasztónak ajánlást adhat.
A Sziegli-ék spontán erjesztéssel, természetes úton készítik a boraikat, a kén kivételével mindenféle kémiai anyagtól mentesen, az én tapsztalatom azt mutatja, hogy az efajta borok kevésbé tarthatóak el felbontás után, de hajlandó vagyok ezt a tényt elfogadni cserébe azért mert nem egy kémiai vegyületet szeretnék elfogyasztani.
S. Levente

sweetsole

@dolfi:
Kedves Levente!
Kérdését következő mondatával meg is válaszolta. A cél a tájékoztatás volt. Mivel egy 2 decis kis üvegbe volt letöltve, nem hiszem, hogy 2 nap alatt ennyire szét kellett volna esnie.

szergo

Teljesen adom az értékelésben írtak első napra vonatkozó részét. Az volt a benyomásunk, hogy a bor 1-1,5 óra után veszít az intenzitásából, addig leesett az állunk, utána beállt kb. arra a 12 pontos tartományra, vagy kicsivel alá.