Menü
Rövid URL

Felhők fölött - Tiefenbrunner Feldmarschall von Fenner 2012

Feldmarschall 2014 085224

A müller thurgau egykoron Németország legelterjedtebb szőlőfajtája volt, de nimbusza mára úgy megkopott, hogy nevét gyakran fel sem tűntetik a palackokon. De mit tud a fajta értő kezek között, egy zseniális területről?

A Tiefenbrunner család ötödik generációja az évszázados borászati hagyományokat követve készít bort a festő szépségű Alto Adige-ben (azaz Dél-Tirolban). (A régióról akov kiváló összefoglalót írt, érdemes elolvasni.)

A 25 hektáros birtok ültetvényei 250–1000 méteres tengerszint feletti magasságban találhatóak. A Feldmarschall von Fenner a birtok legmagasabban elhelyezkedő ültetvényéről származik, ahol akkor is süt a nap, amikor a völgyet felhők árnyékolják. A talaj agyagos, mészkővel tarkított, a speciális mikroklímát a magas napsütéses órák és az északi szelektől védő hegygerinc együttesen biztosítják. A tőkéket 1971-ben telepítették 8500 tőke/ha sűrűséggel, a hozam ennek ellenére csak 50-60 hl/ha. 4-6 órás áztatást követően, a must állandó 20°C-os hőmérsékleten erjed, majd 7 hónapot tölt finomseprőn, 30 százalék nagyhordóban, 70 százalék acéltartályban. Ezt követően a két rész két hónapra betontartályba kerül, majd a megjelenés előtt 1 évet érik palackban.

Tiefenbrunner

Hidegen kezdjük, s ahogy melegszik, úgy tárja fel rétegeit, kovakő, meszes ásványosság, fehérbors, rozmaring, fehér virágok, citrusok, lime, egres és mangó, egyre sokrétűbbé válik, de egy pillanatra sem merül fel, hogy ez egy töményebb bor lehet. Kóstolva kiderül, hogy tényleg pengeéles. Valósággal vibrál, könnyed és légies, a korty már-már vékonynak hat, az igazi mutatvány lenyelést követően tárul elénk, valósággal robban, sziporkázik. Trópusi gyümölcsök, egres, citrusok, komoly hosszúságú lecsengés, minerális tónusokkal, fűszerekkel. A minimális maradékcukor ellenére csontszáraznak hat, precíz egyensúly, összetettség, lendület és harmónia jellemzi. Teljesen kortalan, hedonizmus felsőfokon. Kíváncsi lennék, hogy éréssel milyen újabb aromákat és rétegeket épít föl. Alkalomadtán megvenném újra. 15 pont (92)

A fajta iránt érdeklődők jól árasított hazai példányokról itt és itt olvashatnak.

[sweetsole]

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.