Menü
Rövid URL

Fehéret Szekszárdról – Heimann Viognier 2015

Heimannviognier2015

Kuriózum. Magyar viognier. Talán a szekszárdi fehér sem tömegcikk. Hogy van-e létjogosultsága, ennek is, annak is? Ha képes ezt a színvonalat hozni, akkor nem látom, miért is ne lenne. (Különben akármit, csak még több jellegtelen olaszrizlinget ne, könyörgöm!)

Ami a legjobban megfogott a Heimannban, az az irány. Előre mutat. Nem ismerem az elődöket (ez a bor Alföldi Merlot passziója, lásd itt és itt), így fogalmam sincs róla, beszélhetünk-e változásról, fejlődésről, de nekem az az érzésem, hogy itt példás kísérletezés, útkeresés zajlik. Hogy ebbe a borba egy csomó új elképzelést, ötletet belepasszíroztak.

Condrieu monumentális boraira gondolva inkább tűnik könnyed, ropogós-reduktív fehérnek, mint illatos nagyágyúnak, viszont a másik véglet felől közelítve – egy acéltartályos szürkebaráttal összekóstolva – mégiscsak pikáns, diszkréten kajszis illatú. Hordó a minimumon és a mérsékelt redukció is csupán kiegészítő, itt a frissesség van az előtérben. Érdekes a felépítés: visszafogott alkohol mellett is szelídek a savak, ugyanakkor jó a tartása, feszes. Vonzóan száraz íz, gördülékeny korty, szép textúra – igazán jól fogyasztható, profi, frankó kis bor.

Pont: 11-12 (86-87/100)
Ár: 2490 Ft (Bortársaság)
Árazás: korrekt, megéri az árát. Érdemes kipróbálni.
Zárásmód: csavarzár.
Alkoholtartalom: 12,5%.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.