Menü
Rövid URL

Fehéret Siklósról, valaki? - Wassmann Olaszrizling 2013

Az én radaromon még soha nem volt egyszerre ennyi kiemelkedő olaszrizling. A forgalom főleg a 2013-as csopakiaknak köszönhető (Petrányi, Szent Donát, Söptei), de ott van még a gyümölcsbomba Trombitás és a klasszikus Györgykovács. Octopus-tól tudom, hogy az aktuális Orsolya is megéri az árát.

01011603
Ralf Wassman (fotó: weingut-wassmann.de)

Miután a mentális kékfrankos-atlaszt már átrajzoltam, kezdem elhinni, hogy Villány/Siklós fehérben sem esélytelen. Előbb Rácz Tamás Miklós chardonnay-jára, most pedig a Wassmann Olaszrizlingre csodálkoztam rá.

A Wassmann Pince kipipál minden rubrikát, ami az én szememben egy borászatot ígéretessé tehet. Sajnos a minimalista korszerűség munkaigényes, a termőterület szerény, így prémium Wassmann-bort inni drága mulatság. Szerencsére az árazás nemcsak a cabernet-k esetében igazodik a borvidéki átlaghoz, hanem a hagyományos fajtáknál is, vagyis a portugieser és az olaszrizling megfizethető ablak a Wassmann-stílusra.

2009.10.06. olasz1
30 éves (fotó: weingut-wassmann.de)

A siklósi Városhegy-dűlőben található ültetvény idén 30 éves. A bor spontán erjedt, fát nem látott, két és fél hónapot töltött finom seprőn, és mindössze 53 mg/l ként kapott.

Illatos, élénk, rétegzett - csúcsra járatja az olaszrizling képességeit. Az illat virágos, zöldfűszeres, mézes. Kóstolva kedves és elegáns, florális, gyümölcsös jegyekkel. A korty lédúsan gyümölcsös, sűrű szövésű. Remek, vibráló savak élénkítik és húzzák ki a lecsengést. Kerek egész.

14 pont - 2900 Ft, best buy és az egyik legjobb olaszrizling, amit valaha kóstoltam.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

loading

Szerintem hibás a kérdés. 1999/2000. előtt elég szép fehér borokat lehetett találni Siklósról, Máriagyűdről. Igaz a vörösboros hullám elfedte az egészet.