Menü
Rövid URL

Erős egyéniség - Barcza Nagy-Somlói Juhfark 2015

Barcza
Ez már a somlói újhullám?

Hogy a nászéjszakák bora mítoszt folklorisztikus féknyúznak vagy bornírt baromságnak tekintjük, ízlés kérdése, de hogy a juhfark kitűnik a vinifera-tömegből, ahhoz kétség sem férhet. Az én ízlésemnek, általában túlságosan is. De nem lepett meg, hogy amikor az utolsó Pannon Bormustrára sikerült idecsábítani néhány globális éceszgébert, akkor a számukra újszerű fajták közül a juhfark fogta meg őket a legjobban. (Más kérdés, hogy a kamaszos izgalomhoz a név ízlelgetése is hozzájárult, ami kis félrehallással angolul is értelmes.)

Barcza Bálint valószínűleg kitűnő borász, 2015 valószínűleg kiváló év volt Somlón. Ebből a borból legalábbis erre lehet következtetni. Már nem daróc, még nem hernyóselyem. Ami azt illeti, még nem kóstoltam kulturáltabb juhfarkot. Arany középút a rusztikusság és a modern borkészítés között.

Komoly bor. Nem gyümölcsös szomjoltó. Illatban, aromában egy jobb híján ásványosnak nevezhető mag határozza meg, ami ezúttal nem kőzetet, inkább valami vasszerűséget jelent, földes, olajos árnyalatokkal. Ha van is benne valami gyümölcsös jelleg, azonosítani nem tudnám, viszont a gesztenyeméz az ásványos jegyekhez hasonlóan erős motívum. Tartalmas, gyönyörűen kitöltött korty; ásványos, mézes, sós, olajosan telt, dús. Az arányok kifogástalanok. A sav csak ijesztget, a pöröly soha nem sújt le (na jó, a nyelőcsőben és csatolt részeiben azért jelzi, hogy ki az úr). Közepesen hosszú, szép lecsengés.

13 pont és 3200 forint. Jó vétel.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.