Menü
Rövid URL

Én a tehenekkel vagyok - Meinklang

Angus
A borász legjobb barátja (fotó: en.wikipedia.org/wiki/Angus_cattle)

Werner Michlits nem áll meg félúton sem a pannon örökség, sem a tehén szent járulékainak felkarolásában. Ezen az igényes és informatív videón mindkettőt bebizonyítja: egyrészt rutinosan dinamizál, másrészt szilárdan megveti a lábát a somlói terroirban.

Első találkozásom Michlits boraival annyira lehangoló volt, hogy évekre szájhősnek könyveltem el, aki felkapaszkodott az ökörszarvas szekérre, és elhitette magával, hogy a gyakorlat szentesíti az eredményt. Aztán idén tavasszal a Terroirclub szegedi vendégjátéka alkalmával kóstoltam a szortiment csavarzáras alapját, és annyira tetszett mesterkéletlen magabiztossága, hogy később egy ismerősöm nagyobb bulijába is ezt javasoltam minőségi mennyiségi fehérnek (szerencsénkre, ill. a magyar riválisok balszerencséjére messzemenően bevált). Majd kiderült, hogy ez a veltelini még nem az alap, van lejjebb: a burgenlandweiβ és a burgenlandrot. És Radován a Terroirclubbal kötött különalku keretében importáltatja őket, és neki van igaza.

Meinklang somlo
Meinklang Somlón (fotó: meinklang.at)

Meinklang burgenlandweiβ 2013

Íme a bizonyíték, hogy lehet egy biodinamikus bor is egyszerre megnyerő, könnyen emészthető és olcsó. Vidámpark borban. Elbűvölően illatos és zamatos, szájbarát arányokkal. Fogalmam nem volt, hogy miből készült, és valami irsaiszerűségre gyanakodtam, sejtve persze, hogy az aztán nem lehet. Valójában olaszrizling, zöldveltelini és ottonel muskotály. Logikusnak mondható recept, csak éppen még soha nem találkoztam vele.

Eszményi nyári bor: friss, könnyed, ízes, itatja magát. Okos ember volt, aki kitalálta, és aranykezű a borász, aki elkészítette. A Grüner Veltliner komolyabb, de ezt a felhőtlen derűt nem tudja hozni.

12 pont, 2150 Ft és best buy.

Meinklang burgenlandrot 2012

Nagy a csábítás, hogy elintézzem annyival: a burgenlandweiβ vörösben. De ez csak a helyét jelöli ki, a burgenlandrot nem olyan simulékony, mint a weiβ, és nem is az illat a fő ütőkártyája. Ismerős világ, csak éppen hibátlan megoldásban: én vakon egy überklasszis portugiesernek tippelném (egyébként zweigelt, kékfrankos és szentlőrinc). Igazi pannon bisztróbor: nem túlérett, nem éretlen, frissít, élénk és transzparens. Tiszta ízek, gyümölcsös savak, alacsony alkohol. Az ezüstlakodalmamon ilyet szeretnék a kancsókba.

12 pont, 2150 Ft és best buy.

Meinklang Grüner Veltliner 2013

Ez az egyébként kiváló bor most harapófogóba került: alulról a burgenlandweiβ szorította, felülről a Leth Grüner Veltliner. Mint hedonista védőital a burgenlandweiβ felülmúlja. Mint zöldveltelini a Leth tipikusabb és értékesebb.

Nem olyan csilivili, mint a burgenlandweiβ, de szilárdabb szerkezetű, valamivel teltebb, és hosszabb. Mindazt, amiért az osztrák veltelini világsztár lett, alapszinten itt is élvezhetjük és tanulmányozhatjuk.

12 pont és 2550 Ft.

PS: Tényleg nem tudom, hogy mikor futottam bele utoljára girbegurba osztrák borba.

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

silvousplait

Tüchtig biodinamikus borok 7 euroert, a Somlorol. A honlap a kokemeny, tisztesseges es maradektalanul celtudatos munkatol "buzlik". Negy nap utan en vagyok az elso, aki erre (legalabbis nyilvanosan) reflektal. Kozony ? A hala ki tudja, hova tartozo kategoria, de probaljuk vegiggondolni egyszer, mit hoztak nekunk borfronton a "germanok": Wassmann, Hummel, Weninger, Wille-Baumkauff, Ebner...
(A szokasos tisztelet minden "hazai" kivetelnek.)
Ezen pedig jo lesz elgondolkodni (a honlaprol szarmazik): "A biodinamikus mezőgazdaság az egyetlen termesztési módszer, mely környezetünknek többet ad vissza, mint amennyit elvesz."

silvousplait

Koszonom mindenkinek a valaszokat es a helyesbiteseket ! Elnezest, de nem tudtam, hol keszulnek ezek a borok (a honlapon az osszes tehenkere ra kellett volna kattintanom, a bazaltorgonak pedig megtevesztettek).
@akov: A "kozony" szo kapcsan nyilvan nem rad gondoltam :)
@BZoltan: Valoban nem olcso - Magyarorszagon. Ez baj. Ha athelyezodnenek a sulypontok, es a filleres, cinikus lottyokrol elfeledkezve ennyiert innanak ugy altalaban (kituno es tisztesseges) borokat, maskent festene a kep. (Most nem kizarolag bio/BD borokrol beszelek.)

silvousplait

@akov: No, nagyjabol atfutottam a ket iras hozzaszolasait. Jol szorakoztam a magyar temperamentumon. Azontul pedig ugy latom, lesz itt meg boven mit tanulni (engem is beleertve, natürlich).