Menü
Rövid URL

Elhúzódó útkeresés - Tokaj 2016

Kikelet
Manöken

Akik nálam jobban ismerik Tokajt, majd eldöntik, hogy ez a merítés mennyire reprezentatív, hogy a következtetéseink teljesen légbőlkapottak-e vagy legalább részben megalapozottak. Döntően három kérdés izgatott: sikerült-e 2016-ban érett szőlőt szüretelni, észlelhető-e stiláris fősodor, a furmint vagy a hárslevelű felé billen-e a mérleg. Gyorsan mondom is a válaszokat: igen, de nem mindenkinek; igen, de a savakkal kell valamit kezdeni; a hárslevelű méltó kihívója a furmintnak és talán érdemes lenne a házasítások irányába elmozdulni.

A kóstolt borok: Szarka Pince Juharos Furmint 2016, Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2016, Homonna Furmint-Hárslevelű 2016, Demeter Zoltán Birtokbor Száraz 2016, Gizella Barát Hárslevelű 2016, Kikelet Lónyai Hárslevelű 2016, Montium Barna-Dűlő Furmint 2016 és Szepsy Furmint 2016.

A szokásos módon pontoztunk (1. hely 3 pont, 2. hely 2 pont, 3. hely 1 pont). Nyolcan voltunk és öt bor kapott szavazatot. A vakteszt alapján a sorrend:

  1. Kikelet Lónyai Hárslevelű 2016 - 20 pont
  2. Szepsy Furmint 2016 - 10 pont
  3. Demeter Zoltán Birtokbor Száraz 2016 - 9 pont
  4. Szarka Pince Juharos Furmint 2016 - 6 pont
  5. Gizella Barát Hárslevelű 2016 - 3 pont

Néhány általános észrevétel:

Savak: Öt olyan bor volt, amelynek savait egy Tokaj-semleges fehérfogyasztó már nem tolerálná. Gyakran felhánytorgatom, hogy bár tokajiak esetében a savakról gyakran esik szó, én még soha nem találkoztam olyan tokajival, amelyet a savai tettek emlékezetessé (mármint pozitív értelemben). Most akadt 2 olyan bor (Homonna és Demeter), ahol a sav nem csak tűrhető volt, hanem némi esztétikai élvezetet is okozott.

Illat és aroma: A többség igencsak visszafogott volt. A vakteszt alkalmával nem volt mód arra, hogy a megfelelő hőmérséklet próbálgatásával a maximumot csiholjuk ki a borokból, de a másnapi visszakóstolásnál egyértelművé vált, hogy ez amúgy is kevés sikerrel kecsegtető türelemjáték, az elérhető maximum legfeljebb közepes. Azok a borok, amelyek szagolva, kóstolva élményt adtak: Kikelet (messze a legszebb és legeredetibb), Gizella (tetszetős, de egysíkú) Demeter Zoltán (inkább csak szájban), Homonna (csak szájban).

Súly és ihatóság: A többséget úgy kellett behajtogatni a szánkba. Ihatóság tekintetében két kategóriával a mezőny fölé nőtt Demeter Zoltán birtokfurmintja, amely azonban teljesen elkülönült a mezőnytől (vagy ő megy szembe a forgalommal, vagy mindenki más). A tesztbéli fősodron belül Homonna Attila Furmint-Hárslevelűje kínálta a legjobb egyensúlyt.

Árazás: A politikailag korrekt megközelítés szerint, ha el tudják adni, akkor jól lőtték be az árat. És nekem úgy tűnik, hogy el tudják adni (bár azt azért döbbenten láttam, hogy a szegedi Prima Nova áruház polcain ismert tokaji pincék 2011-es, 2012-es száraz borait árulják, sőt, a Béres Naparany esetében 2009 az aktuális évjárat.) A most kóstolt borok a 15-20 eurós sávban helyezkednek el, ami az én megítélésem szerint inkább osztrák árszabás, mint olasz vagy spanyol. A tesztben résztvevők reakcióiból olvasva senki nem rohant volna, hogy bármelyik borból egy kartont betárazzon magának.

A továbbiakban a saját kóstolási jegyzeteim olvashatóak:

Homonna
Orra bukik

Homonna Tokaji Furmint-Hárslevelű 2016

Különös szerzet. Az illat halvány és bizonytalan, TCA-ra emlékeztető, enyhe dohosság környékezi. A bor azonban sziklaszilárd, a nyitás pillanatától a harmadik napon az utolsó kortyokig stabilan ugyanazt hozta. Kóstolva csupa élet, nagy, zamatos korty, jó arányokkal, szép struktúrával, almás-körtés díszítő jegyekkel. Érleltebbnek hat és harmonikusabb, mint a többi bor a sorban. A legjobban integrált édesség (ha van egyáltalán benne maradékcukor). Nagysága ellenére is jól iható. Kár az illatért, mert egyébként ez a bor lehetne a fősodor mintaadója.

11 pont és 5500 Ft

Gizella
A Decanter új kedvence

Gizella Barát Hárslevelű 2016

A brit Decanter beválasztotta 2017 legizgalmasabb borai közé 93 pontos értékeléssel. A mezőny egyetlen bora, amelyben megjelenik a kukoricásság. De nem ez a meghatározó. Illatban - a Kikelet mellett - ez a legintenzívebb, és kimondottan tetszetős: meleg karakter, barackos Nesteát idéző, magasabb érettséget és alkoholt sugalló jegyek. Kóstolva is az ízesebb, gyümölcsösebb, súlyosabb borok közé tartozik. Az édes tónusnak sok, enyhén savanyúba hajló sav feszül neki. Lehet, hogy ezt idővel majd kinövi, de most egyszerűen nem enged a felszín mögé kerülni: olyan, mint egy neonszínű kartondoboz.

11 pont és 4550 Ft

Szarka Juharos Furmint 2016

Ennek a bornak a 2015-ös kiadása a legutóbbi Top 100 kiadvány szerint Magyarország legjobb száraz fehérbora. A 2016-os a sápadtnál is halványabb. Ha a vizsgafeladat színtelen, szagtalan, ízetlen bort készítése lenne, ezt azonnal elfogadnák doktori disszertációnak. Maga a megtestesült aszkézis. Pőre savgerinc. Gyümölcsért, maradékcukorért kiált. El tudom képzelni, hogy a terület, a fajta, az évjárat és a hordó hű lenyomata, de ez nem vígasztal.

8 pont és 4800 Ft

Barakonyi
Dugó általi halál

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2016

A sor manökenje. Lehengerlően szép és intenzív illat: rebarbara, fekete ribizli, körte és egres. Nagyon tiszta, friss, izgalmas, ízes korty, de tagadhatatlanul hasít a sav. Nem könnyű lenyelni. Így is nagy fölénnyel nyerte meg a vakszakaszt. Másnap 2 korty után pontosan éreztem, hogy a gyomromban éppen hol jár.

12 pont és 5000 Ft

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2016

Durva TCA. Amint hozzájutok a cserepalackhoz, pótolom a leírást.

A második palack: A fősodorba illeszkedő, tipikusnak nevezhető tokaji száraz. Az illat nagyon halvány, legjobb pillanataiban virágos, mézes, meszes, szőlős jegyeket mutat. A fa minden szinten érezhető, de nem uralkodik. Öblös korty, szaftos, tiszta, gyümölcsös. Jó egyensúly, közepesen hosszú lecsengés. A tesztben az élmezőnyben végzett volna.

11-12 pont és 5500 Ft

Szepsy Furmint 2016

Az orrnak nem sok örömet kínál. Főleg gyógyvíz és fa. Kóstolva izgalmasabb képlet: zöldbarackos jelleg, sós mellékzönge, struktúra és sav tekintetében összetettebb, mint a Homonnát leszámítva bármelyik másik. Sajnos a lecsengésben a masszív sav percekkel később is hullámokban jön vissza, hogy a fogzománcunkat megostromolja. Van benne erő és fantázia, nincs benne szépség és elegancia. Valamiért úgy sejtem, hogy hosszú életű lesz.

10 pont és 7000 Ft

Montium
Színtelen

Montium Barna-Dűlő Furmint 2016

A 2015-ös házi kedvenc volt. Ez nem lesz az. Nagyon semleges illat, melegebben egy alma-körte kompót jellegnél állapodik meg. Csipetnyi maradékcukor próbálná enyhíteni a savak nyomását, esélytelenül. Zöldes fanyarság, könyörtelen almasav-attak, a lecsengésben kellemetlen kesernye. Kemény, csupa felszín bor, árnyalatok nélkül.

8 pont és 4250 Ft

Dz fu 16
Renegát vagy pionír?

Demeter Zoltán Birtokbor Száraz 2016

11,5 százalék alkohol! Rajnai rizling furmintból. Az illat legfeljebb közepes intenzitású - fehérvirágok, lime, körte, alma. De már beleszagolva lehet érezni, hogy ezt más fából faragták: nyugodtabb, tisztább, közel enged magához. Kóstolva arányos, kiegyensúlyozott, teljesen mentes a többi bor agresszivitásától. Jól adagolt maradékcukor, frissítő savak. Hosszú és elegáns. Szinte az egyetlen bor volt, aminél nem nyúltam minden korty után a kármentőhöz. Számomra a sor legjobbja, de ahhoz egy Alkonyi László kaliberű teoretikus sok éves munkája kellene, hogy ezt el lehessen adni Tokaj új arcaként.

12-13 pont és 4450 Ft

A három napig elhúzódó kóstolás végére úgy éreztem, hogy nem maradt egyetlen szilárd pont, amire alapozhatnék. Az illatban, díszítő jegyeiben legszebb Kikeletet a tipikusnak mondható, fájdalmasan hasító savak rántják vissza. Az illatban értékelhetetlen Homonna hozta a fősodor legszebb, legmeggyőzőbb egyensúlyát, erejét, zamatosságát. A fősodron teljesen kívülálló Demeter Birtokbort ittam a legszívesebben, de ezt per pillanat csak szép anomáliaként tudom értékelni.

19 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

furmintfan

Az biztos, hogy a savtoleranciánk tekintetében nagy különbség van, mert sok borból, amit a savai miatt kedvelsz, nekem már hiányzik egy kis lendület, amiket én még simán elbírok, te már túlzónak találod. Egy 2016-os sor ennek alapján nem a legszerencsésebb választás volt a Tokaj-kóstolóhoz. :)
Ezzel együtt is egyet tudok érteni azzal, hogy (főleg) a furmint képes markáns, éles savakat produkálni, főleg Tokajból, értelemszerűen elsősorban hűvös évjáratból (2011-ből, 2012-ből nem sok bántó savú tokajival találkoztam, cserébe farnehezek és alkoholosak voltak). 2016 pont ezért nekem sem kedvencem, számos borban tényleg nyers a sav (sokan bevállalták a korai szüretet egy nagy esőzés előtt, az almasavbontást viszont a legtöbben már kerülik).
A házasításon szerencsére egyre több borász elgondolkozik, én az utóbbi pár év alapján arra jutottam, hogy talán jobb eredményt produkálna a két fő fajta együtt, bár nyilván nincs általánosan alkalmazható recept.
A DZ nekem is tetszett, nála bevallottan a jól iható bor lett a cél, ez ennél a bornál működik is. A Homonnát viszont a helyedben visszavittem volna, az illat alapján nem lehetett tökéletes a palack.

dagadtos

Már a Laposa-bor kapcsán be akartam írni, hogy már hosszú ideje úgy érzem, hadjáratot folytatsz Tokaj ellen. (Egy ideig csak a furminttal volt gond, aztán hirtelen szép lett a fajta, csak ne Tokajból jöjjön.) 2016 kifejezetten gyenge évjárat Tokajban, kár ezt tagadni, rohadt a borvidék nagy része (a Kikelet azért pl. szerintem jobb bor ennél), na de hogy vegye komolyan az ember az illat visszafogottságát, az aromaintenzitás hiányát a raklapnyi olaszrizling-himnusz után? Egyébként sem lehet könnyű a tokaji szárazak élete, hiszen nem olyan régen még egy kifejezetten jó bor kamaszos szertelensége, túlzott intenzitása miatt kapott viszonylag alacsony pontszámot, ha emlékezetem nem csal. (Gizella Barát hárs)

loading

Van, aki szebben képes leírni, hogy miért távolodok Tokajtól és a furminttól is, mint saját magam.
@furmintfan, @dagadtos: szerintem kesergő-védekező hivatkozás az, hogy gyenge volt ott a 2016-os évjárat. Mégis forgalomba kerültek borok és nekem úgy tűnik, hogy olyan áron kerültek forgalomba a borok, amely nem tükrözi ezt a gyengeséget.
A savak mennyisége régi vesszőparipám, ebben egészen gyenge vagyok, de úgy érzem az elmúlt 2-3 évben pláne belehúztak a savtartalom növelésébe, sajnos nemcsak a tokaji termelők. Egyik oldalon nyertek, talán frissességet, viszont több mindent vesztettek. Nekem legutóbb a Gizella alap 2016-os furmintja volt a fentebb leírtak szerinti: savak és üresség, nagyon kevés íz.

furmintfan

@loading: Az árak miatt a borászoknál kell reklamálni, de ameddig ennyiért, aligha fognak árat csökkenteni. Ami nem tetszik, annyiért, amennyiért adják, abból nem veszek, ennyire egyszerű. Egyébként meglehetősen kevés magyar borász van aki ugyanazt a bort az évjárat minősége szerint árazza fel/le, ehhez nem kell Tokajba menni.
Ami a savak mennyiségét illeti, a gyakran farnehéz és alkoholos 2011-es, 2012-es tokaji furmintok után mindenki korábban kezdett szüretelni és 2015 kivételével egyébként is hűvösebb évjáratok jöttek. 2013, 2014, 2016-ban valóban magasabb volt a sav, a 2013-as borok szerintem többnyire elbírták a borok, de az utóbbi 2 évjáratból én sem nagyon vásároltam be. A 2015-ösökkel nekem nem volt bajom sav-téren és 2017-ben is bízok. A többi borvidékünkön szinte kivétel nélkül alacsonyabb savat produkál a fajta, cserébe nekem - Somlót leszámítva - általában kevesebb izgalmat is.
Ezzel együtt úgy tűnik, egyszerűen nagyon más az ízlésünk, mert Dagadtos felvetésével annyiban mindenképpen egyetértek, hogy alföldi merlot-nak láthatóan igen kevés tokaji száraz tetszik, többnyire a savak miatt, míg meglehetősen sok - nekem nem túl izgalmas - olaszrizling vagy más fehér - legalábbis számomra - érthetetlen magasságokban szárnyal.

dagadtos

@loading: igen, valóban gyenge vagy savak terén, túlérett, alkoholnehéz Szepsy-boroknál a túl sok savat reklamáltad, amivel nehéz mit kezdeni. És én nem védekezem, nincs érdekeltségem Tokajban, bőven van tere a kritikának, de az utóbbi évek olaszrizling sztárolása után egyszerűen visszás a dolog.

donito82

@alfoldimerlot Nem lehet az, hogy ezen agyonkritizált évjárat teszi meg az áttörést a hosszabban érlelhető száraz tokajiak felé és mondjuk 3év múlva a savak lecsillapodnak és remekül iható tételek szerepelnek? Mindig azt lehetett az ár mellett felróni ezen boroknak, hogy 2-3év múlva elfáradnak. Én tennék egy próbát velük...Vagy csak az üvegdugó az oka? Én a tokajiak körében kísérleteznék a parafával újra párhuzamosan a vinolok helyett.
Az árazással abszolút nem értek egyet, gyakorlatilag elszaladt a ló, már a múltkori FF-os bejegyzéskor is az amúgy nagyon szeretett Barta boroknál is megrökönyödtem, hogy a Teraszok 2016 milyen árcédulával bír. Kérdezem, hogy a "sima" Öreg Király Furmint mivel tud kevesebbet? Eddig hol volt ez a "parcellaszelektált" tétel? Nyilván nagyrészt csúcséttermek veszik meg ezen tételeket és némely gyűjtő, és nem is egy mikropincét kell példának felemlegetni, de mégis hiányolom az ezen posztban is szereplő (DZ) jól iható alapfurmintokat 3000-4000HUF-ig. Így nem fog Tokaj több fogyasztót elcsábítani Furmintfebruározás ide vagy oda. Sajnos.

hetfejutannin

Hej de messze furmintország,
ott terem furmintkenyér,
furmintablak furmintrácsán
furmintnótát ráz a szél.

Furminttéren, furmintréten
furminthősök küzdenek,
furmintszanatóriumban
sírnak furmintbetegek.

A lírai kezdet után nekem úgy tűnik, hogy itt a nyájas fogyasztók is sírnak. Tegnap én is sírtam, miután a Bortársaság egyik üzletébe betérve és egy klassz fehérbort keresve szinte csakis furmintba botlottam, illetve nem is botlás volt ez, inkább falnak csapódás, mert szekértáborokba tömörülve álltak a nagy (egyes számú hangsúly) száraz (kettes számú hangsúly) furmintok, mint anno Muhinál a magyar csapatok, csak nehogy olyan katasztrofális vég legyen itt is, mint volt, instálom alássan a borász hölgyeket és urakat!

Illetve annyit szeretnék még hozzátenni, hogy az első furmint törvényt felállítanám: az árazás egyenesen arányos a savtartalommal. Egészségünkre!

loading

@dagadtos: a savakat is. :) Nem gondoltam érdekeltségedre, inkább a kedvenc rendező/színész státuszra, akik ritkán tévedhetnek. És megvédendőek, ha mások nem értékelik eléggé őket. Azt gondolom, hogy AM-t Tokaj és furmint ellenességgel illetni nem lehet. Ugyanakkor ő is elfáradthatott, hogy utaljak a címre, az útkeresés elhúzódására (itt megállnék, mert nem szeretnék a "mit gondolt a költő" részbe belemenni).

@furmintfan: a régi kereskedői mondás: minden hülye terméknek megvan a maga hülye vásárlója. Azaz biztosan elkelnek a borok, csak idő kérdése. Ha jól emlékszem, a pincék többsége inkább néhány száz, max. 2000palackot készít egy-egy borból. Alapvetően ez nem számít nagy mennyiségnek.
Az árakat a gyenge évjárat indokod miatt hoztam elő: gyenge évjárat ellenére a borászok úgy gondolják jó borokat készítettek, mert semmi olyan extrát (ebbe értve az árcsökkentést is) nem adnak a borok mellé, amellyel kompenzálnák a gyengeséget. Így az ezzel ellentétes fogyasztói vélemények, miszerint mégsem olyan jók ezek a borok, mégiscsak előhoznák a kompenzációt.
Persze az is lehet, hogy ezentúl a kevésbé sikerült borok beállnak erre a szintre és a jobbak még magasabb áron kerülnek forgalomba. Már-már elérve Burgundia szintjét: 30 EUR/palack alatt ne is kóstolj, mert nagyrészt csalódás.
Az olaszrizling az nagy kérdés. MIndenképpen ízléskülönbséget jelent a furminthoz képest. Nekem több pozitív élményem volt olaszrizlinggel, mint furminttal. De, visszautalnék magamra, e téren is érezhető a minél nagyobb savak felé törekvés, bővítve még a frissesség = enyhe szénsavasság mára már szinte borász axiómával. Az eredmény, az általam kóstolt 2016-os olaszrizlingekben (nem reprezentatív): instant fröccs-szerű, kissé üres borok.

dagadtos

@loading: Nem túl nagy csoda, hogy igyekeznek több savat csiholni a fajtából, mivel ez az egyik (egyébként köztudott) gyengéje. A másik, hogy nem nagyon van íze neki. Ne aggódj értem, több jó bort ittam annál életemben, hogy kamaszos rajongást érezzek a valóban (ráadásul irányítottan, kereskedői háttérrel) túlárazott száraz tokajik iránt, de amilyen pontszámokat mostanában balatoni borok és olaszrizlingek kapnak, méltatlannak érzem ezt.

alfoldimerlot

@furmintfan: 2016-ot lehet most kapni, ezt tudtuk most tesztelni. Nekem nem feltétlenül a savak mennyiségével, hanem minőségével van problémám. Illetve nem csak nekem, hiszen a tesztben még rajtam kívül heten vettek részt, és olyan síri volt a hangulat, hogy a mezőny közepénél, szabadkozni kényszerültem. A Homonna nem volt dugós, egy percre sem merült föl bennem, hogy vissza kellene vinnem a kereskedőhöz.

syntaxerror

@dagadtos : Az éremnek két oldala van és szerintem ez valóban egy ízlésbeli különbség amin kár rugózni. Tény hogy az olaszrizlingből sokkal könnyebb kihozni egy elfogadható de semmilyen alapbort, emiatt végtelen számú ilyesmibe lehet botlani, de amikor jól sikerül akkor tud ugyanannyira nagyszerű lenni mint egy száraz furmint (csak másként). Emellett amikor nem sikerül jól, akkor is elmegy, ráadásul általában nem drága -- és itt viszont a furmintok hátrányból indulnak. Kár azon méltatlankodni hogy egyes balatoni borok jobban ízlenek a bloggernek, vagyunk páran fogyasztók akiknek szintén jobban ízlenek hidd el.

alfoldimerlot

@dagadtos: természetesen nem folytatok semmilyen kampányt, elég nagy baj volt nekem, hogy az a nyolc fős társaság, aki ezeket a borokat velem együtt kóstolta, mindössze két bornak tudott igazán örülni (Kikelet és DZ). Nyilván szerencsésebb lenne, ha az olaszrizling értékeléseimre az olaszrizling értékeléseim alatt reagálnál, de tudom, hogy ez nem kívánságműsor, így is megtisztelő, hogy elolvasod, amit írok, és hosszan reagálsz rá.
Én nagyon szépnek találtam a Laposa Furmintot, ha te a fenti tokajiak közül valamelyiket szebbnek gondolod, akkor erősen eltér az ízlésünk. Feltételezem, hogy amit én ajánlok jó borként, az számodra használhatatlan tipp, és valószínű, hogy ez fordítva is így működik. Biztosan vannak még sokan, akik többre tartanak egy neves tokaji furmintot vagy hárslevelűt, mint egy 2016-os Sabar Olaszrizlinget vagy egy 2016-os Szent Donát Szent Donátot, de én az ő nevükben nem tudok kritikát írni.
Sajnos, nem tudom fölidézni, hogy a Gizella Barát Hárslevelűt miért marasztaltam el korábban, ha tudsz segíteni, légy szíves, másold be ide a linket. Köszönöm.

furmintfan

@alfoldimerlot: Világos, pusztán arra utaltam, hogy nem hiszem, hogy valakit a 2016-os évjárat fog beszippantani, és - donito82 felvetésére reagálva - azt sem hiszem, hogy idővel sokkal szebbek lesznek ezek a borok, még ha a savérzet csillapodik is. 2017-tel talán több szerencséje lesz mindenkinek.
A Homonna bornál bennem azért merült fel a gyanú, hogy talán hibás lehetett a palack, mert amikor én kóstoltam - igaz, csak egyszer -, akkor dohosságnak nem volt nyoma benne, még ha valóban nem is egy illatbomba.

dagadtos

@alfoldimerlot: http://gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/vakon-mas-csopaki-kodex-2015 Nem megyek bele a kiragadott példákba, a Szent Donát Szent Donát nekem az egyik legjobb olasznak tűnt, amit kóstoltam, de csak két korty alapján mondom (és emlékeim szerint soha nem adtam olaszrizlingre 10-es skálán 8 pontot még, vagy nagyon régen. Egyszer azt hittem, de a vakkóstoló végén akkor is kiderült, hogy egy 2002-es Ranolder kapta a pontot, ami 50%-ban furmint.) Ettől függetlenül a sima Csopak magasabb pontszámát már nehéz hova raknom a Lónyai 16-hoz képest. Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, a társaságomból én eleve nem bírnék 8 embert összeszedni, hogy kóstoljunk olaszrizlingeket.

badarka

„Ki kell végre mondjam! Mert nem hagy nyugton. A furmint nem egyszerűen egy szőlőfajta. A furmint igazodási pont. Összetartó erő. Túlmutat önmagán. Szekértáborok felett áll. Hiába köt bele néhány gyökértelen, önjelölt félpróféta. Leránthatatlan a bozótharcba. A furmint új irány mutat. Átlép törésvonalakon, betemet árkokat.

Szereti a löszt, a zeolitot, az andezitet, a riolitot a minél kövesebb, nehezebb életet. Dacosan áll a kihívás elé. Él és túlél. A furmint rubosztusan elegáns és megrendítően mély. Hol száraz, hol istenesen édes. Megkerülhetetlen karakter. Már nem csupán egy régió ügye. Régen elemelkedett a talajtól, a tájtól. Ki kell mondanom: a furmint nemzeti ügy. Így egyszerűen és nagyszerűen. A furmint kapocs. A furmint lelki üzenet. "
TALLIÁN HEDVIG iMád 2017. február 3.

Tehát, ki meri megkérdőjelezni a furmintot? :)

egri_leanyka

Egy 2016-os Szepsy Hasznos Furmintot vettem első kóstolásnak, ezeket olvasva már nem tudom hogy jól tettem-e. Az is kétségeket ébreszt bennem, hogy alig találtam valamit a 13-asról is, nem még az ideiről. Lassan nem merem felbontani sem..
Valaki kóstolta már?

osi

'16-os Szepsy Hasznos messze a legjobbnak tűnt a Bortársaság kóstolóján a Birtok, Hasznos, Szent Tamás hármasból... Nálam 14-15 pont. Rég találkoztam ilyen elegáns Szepsy borral.

sweetsole

@egri_leanyka: Én is osztottam Osi véleményét, tegnap estig. Sajnos az esti kóstolónkon nem szerepelt túl jól a bor. Azok a 16-os savak bizony nagyon nyersek. Ha van lehetőséged megfelelő körülmények közt érlelni a bort, várj a bontásával, de nem mernék jósolni, hogy idővel pillangó lesz-e a bábból.

osi

Igen, a tegnapi vakkóstolón már inkább 10 pont környékének tűnt.
Míg a '16-os tokajiakat sorjázó Bortársaság kóstolón elegánsnak hatott az ottani mezőnyben, addig tegnap egy vegyes sorban már bántóak voltak a savai és a hordója sem tűnt annyira kiemelkedőnek.