Menü
Rövid URL

Egyszer élünk - Provence felülről

Provence ros%c3%a9
YOLO, ahogyan én elképzelem (fotó: Kutas István)

Néhány éve még sikítva menekültem volna egy színtiszta rozéteszttől, most pirosbetűs ünnep volt a naptárunkban. És a meteorológiai riasztásban is. A hőmérséklet éppen csak megengedte, hogy késő délután kimerészkedjünk a kert legárnyasabb szegletébe. Jégbehűtött rozéhoz eszményi időjárásnak tűnhet, de egy tényezőt kifelejtettünk a képletből: a provanszi rozé kétségtelenül üdít és frissít, kerek és csúszik, de alkoholban vörösekkel vetekedik, és a monumentális Zalto-kelyhekben nem két gyűszűnyi a kóstolómennyiség. A számítási hibát azonosítani és a tanulságot bevésni egy fájdalmasan hosszú másnap állt rendelkezésünkre. De aznap az év eddigi legjobb sorát élvezhettük.

Provence yolo 3
Kompozícióban van még mit tanulnom

Ez a poszt alig szól többről, mint hogy rozét inni jó. Mármint jó rozét, ami azért nagyon nem az a kategória, amihez szokva vagyunk. Árban sem. A Whispering Angelnél kezdődik, azaz 20 euró környékén. A jó hír, és ez tényleg jó hír - de néhány éve még a térdemet csapkodva röhögtem volna, ha valahol ezt olvasom -, hogy a legjobb rozék ennél alig drágábbak. Amennyiben a rózsaszínt a többi színnel egyenértékűnek tekintjük, akkor azonnal érthetővé válik, hogy 25 euróért az elit miért tűnik alkalmi vételnek. De nem csodálkoznék, ha olvasóink többsége már a puszta feltételezésért, hogy a rózsaszínt a fehérrel vagy a vörössel egy lapon lehet említeni, életfogytiglani rozéfogyasztásra ítélne.

Az augusztusi Decanter címlapján egy Domaine Ott Chateau Romassan virít. John Stimpfig, a magazin tartalomigazgatója azt írja vezércikkében, hogy amikor ő boros lett, a rozé jobbára még lőre volt. „Ma már egészen másként fest a helyzet, még a piac alsó szegmensében is. […] A leglátványosabb változások azonban az elit-rozék körében történtek. Immár több mint egy évtizede, hogy szemtanúi lehetünk egy teljesen új kategória, a valóban kiváló gasztronómiai rozék felemelkedésének, amelyekhez fine wine árak társulnak. A változások a rozé hazájából, Provence-ból indultak, de a hullámai messzire elértek. Ebben a stílusban jó bort készíteni nem könnyű. Befektetés, tapasztalat és tudás kell hozzá. […] Nem csoda hát, hogy e komolyabb borok legjobbjaiért fine wine árat kérnek. De ha engem kérdeznek, ezek a csúcskategóriás örömborok minden fillért megérnek.” Szerintünk is.

Ott de selle
A kupak véleményes, de a palack és a tartalom feldobja a hangulatot.

Domaines Ott BY.OTT Cotes de Provence Rose 2016

Otték vásárolt szőlőből készült, grenache-alapú, középkategóriás bora. A valamivel drágább Whispering Angel közvetlen riválisa. Hibátlanul hozza a provanszi figurát: halvány lazacrózsaszín, elegáns, visszafogott, kifinomult, tökéletes egyensúly. Illesztésmentes, friss, megnyerő bor, barackos, florális díszítő jegyekkel.

A Vinatisban 14 euró, 16 pont, best buy.

Domaines Ott Chateau de Selle Cotes de Provence Rose 2016

A birtok csúcsrozéi közül ez a grenache-domináns (57 százalék), mourvedre-szegény (5 százalék). A legjobb rozé, amit valaha kóstoltam, és valószínűleg egyben a legkifinomultabb bor is. A BY.OTT világát hozza, de egyszerre intenzívebb és éteribb. Cseresznye, barackvirág és barackmag. Elíziumi fuvallat.

A Vinatisban 25 euró, 18 pont és best buy.

Domaines Ott Chateau Romassan Cotes de Provence Rose 2016

A birtok legismertebb bora. Ez a mourvedre-domináns (60 százalék), grenache-szegény (11 százalék). Sokak szerint a világ legjobb rozéja, a 2015-ösre a Decanterben 96 pontot adtak. A három Ott közül ez a legerőteljesebb, legsötétebb, legtanninosabb. Nem éri el a de Selle kifinomultságának szintjét, nem annyira éteri és selymes. Viszont húsosabb, komplexebb. Fogalmunk sincs, hogy milyen fejlődési ívet írnak majd le, de jelen állapotukban mindannyian a de Selle-t tartottuk a krém krémjének.

A Vinatisban 25 euró, 17 pont és best buy.

Chateau d’Esclans Whispering Angel 2016

Megszenvedte, hogy a csúcsok után váltottunk vissza. Kiderült, hogy a kortyközép nem olyan sűrűszövésű, mint a többieknél, és a sav is vulgárisabb. De azért duzzogva ezzel is beérnénk. A korábbi leírás változatlanul illik rá, ugyanakkor a BY.OTT szerintem igényesebb bor, jobb vétel.

5950 Ft, 14-15 pont és best buy. (Néhány héttel ezelőtt kóstoltam egy 2014-est és tökéletes állapotban volt.)

Chateau d’Esclans Rock Angel 2016

Kedvenc rozém. A Romassanhoz hasonlóan ez is erőteljesebb, súlyosabb, komplexebb - más vonal, mint a de Selle. A Romassanhoz képest pluszt jelentett, hogy van benne egy izgalmas fűszeres árnyalat. Nagyon életerős, a figyelmet magához vonzó bor. Kóstoltuk a 2015-öst is, ami ugyanez a minőség, kissé erőteljesebb hordóhatással.

8350 Ft, 17 pont és best buy. A Decanter szerint 95 pont és DWWA aranyérmes.

Ha valaki fejest akarna ugrani a provanszi rozé szubkultúrába, akkor az a Gris Blanc-nal tegyen elsőként próbát. Ha van kedve továbblépni, akkor vegyen mély levegőt, és egy ünnepnapon nézze meg a Rock Angelt. Aki pedig külföldi rendelésre is hajlandó vállalkozni, annak a BY.OTT és a de Selle az ideális választás.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

HattoriHanzo

Na jó...értem én, hogy ezek a rozék csúcsai, de hogy mindenre best buy? Lehet, hogy rosszul, de kicsit túltoltnak érzem.

alfoldimerlot

@HattoriHanzo: megértelek. Egyrészt, visszatérő dilemma, hogy lehet-e "best buy" egy 3000 Ft fölötti bor. Szerintem igen. Másrészt, ez az "elit rozé" dolog rétegízlés és rétegigény. Én hiszek benne, és eddig minden újabb találkozás megerősített abban, hogy ilyen egyensúllyal és eleganciával más műfajokban csak elvétve lehet találkozni. Kóstoltam már 17-18 pontos burgundiakat, észak-rhone-i syrah-kat, kaliforniai cabernet-ket, ribera del duerókat, de azok mind 100 euró fölött kezdődtek.

HattoriHanzo

@alfoldimerlot: igen, nagyjából ezt a gondolatmenetet sejtettem a kiosztott értékelés mögött, köszi, hogy kifejtetted. Valóban a best buy értelmezése az, ami félreértéseket okozhat. Nálam leginkább az fér bele, ami mondjuk valóban megér 8000Ft-ot, annyiba is kerül, de sikerül mondjuk 5000Ft-ért hozzájutni. Vagy mondjuk egy príma bor, ami nem felkapott borvidék felkapott pincéjéből jön. Legutóbb pl a Grál Maestro-val (2015) voltam így.