Menü
Rövid URL

Egy mintaszerű chardonnay – Stonier 2013

Stonierchard13

Stonier Chardonnay 2013, Mornington Peninsula, Ausztrália

Az ausztrál chardonnay-ról mi itt nem sokat tudunk. Más nemigen jut el ide, mint néhány változat az iparosabbjából, de végtére is nem vagyunk felvevő piac. Pedig a műfaj érdekesebb lehet, mint azt gondolnánk.

Néhány évvel ezelőtt a Decanter kolumnistája, Andrew Jefford a következővel állt elő hosszasabb kiküldetése után: "az elmúlt 18 hónapban megkóstolt néhány ezer ausztrál bor után nincs kétségem afelől, hogy Ausztrália konzisztensen legsikeresebb fajtája a chardonnay, nem pedig a shiraz vagy a cabernet. [...] a legkiválóbb példák a szőlőfajta, termőhely és az intellektuális megértés tökéletes szintéziséi".

A fenti sorok derengtek fel az emlékezetemben, mikor ezt a bort megkóstoltam. Ez ugyan nem egy elsővonalas chardonnay, de ha így muzsikál a 15 eurós, akkor én nem kételkedem Jefford megállapításában. Hogy ez itt nem izomra gyúr, az enyhe kifejezés.

A borvidék a kontinens egyik fő pinot noir - chardonnay körzete, a Melbourne-től délre fekvő Mornington-félsziget, a termelő pedig az egyik helyi úttörő, az 1978-ban alapított Stonier. Ez az alapbor; 80%-ban teljes fürtös préseléssel készül, 10% erjed acélban, 10% új-, a maradék használt hordóban, és 40% esik át almasavbomláson.

Hangsúlyos fajtajellegű, feltűnően tiszta, nagyon precíz bor. Roppant friss, hűvös karakterű, citrusos, éretlen ananászos és sárgadinnyés, a hordó ügyes és szép. A nagy mutatványt szájban produkálja: mérhetetlenül elegáns és erőlködésmentes; nem hangoskodik, hanem rendületlenül, hosszan, nagyon hosszan tartja kifinomult arányait és ízeit. A leghosszabb utóízű bor, amivel idén találkoztam. Szinte érthetetlen, hogy képes erre, ami ennyire szellős és törékeny. Finom kezek műve. 14 pont, kiváló vétel (91/100, 14,9 euró, cb-weinhandel.de)

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

silvousplait

Hat emberek, hogyan is allunk akkor a meregdraga, idoben-erlelesben verszegeny, csillog-villog (de jaj !, a melyben bujo uresseget meg ne bolygassuk), vilagvero es patetikus szaraz tokaji furmintukkal ?? Lehet a mellenyt nehannyal kisebbre cserelni, es utanozni a fenti peldat !