Menü
Rövid URL

Egy dél-afrikai új-zélandi francia bora - Matassa Cuvée Romanissa 2014

Matassa
Nathalie Gauby és Tom Lubbe (fotó: bkwinephotography)

Tom Lubbe, a Domaine Matassa borászat tulajdonosa Új-Zélandon született, Dél-Afrikában nőtt fel, és Dél-Franciaországban, Rousillonban készít bort. Franciaországba három hónapos szüreti gyakorlatra érkezett, a legendás Domaine Gauby-nál akarta kitanulni a természetes borkészítést. A három hónapból három szüret lett, és beházasodott a Gauby-családba.

A családalapítást birtokalapítás követte: kivágásra ítélt, régi, vegyes ültetésű területeket vásároltak 80-120 éves tőkékkel. A fajták hagyományos katalán fajták: carignan, grenache, mourvedre, macabeu, grenache gris, muscat d'alexandrie és muscat de petits-grains. A művelés biodinamikus, alacsony hozammal, a borkészítésben mellőzik az adalékanyagokat, az érleléshez nagyhordókat alkalmaznak, a kénhasználat minimális. Akit további részletek is érdekelnek, azok kattintsanak ide.

A Cuvée Romanissa egy meredek, 450 méter magasan fekvő palás, márgás talajú, átlagosan 80 éves lladoner pelut ültetvény termése, melybe 10 százalék carignan keveredik. A lladoner pelut a katalán grenache - vastagabb héjú, kevésbé hajlamos a betegségekre, a borokat alacsonyabb színintenzitás, fűszeresebb, gyümölcsösebb aromavilág jellemzi. Az egész fürtöket lábbal tapossák, hogy meginduljon a természetes erjedés, majd 7 nap elteltével a még nem teljesen kierjedt szőlő kíméletes préselés után nagyhordókban fejezi be az erjedést. Az 5-10 mg/l ként az almasav lebomlását követően adják a borhoz, a palackozást megelőzően már nem kénezik, nem szűrik, nem derítik.

Img 20160716 210422

Már bontáskor elkápráztat, kimondottan bájos, kirobbanó gyümölcsös illat fogad, málnával, szamócával, szilvával, csipkebogyóval, majd a levegő hatására, földes, avaros, bőrös, húsos jegyek is felbukkannak. Minél több levegőt kap, annál szélesebbre nyílik a spektrum, fűszerek, fekete olíva, ibolya és rózsa keveredik az egyre szálazhatatlanabbá váló elegybe. Határozottan felismerhető naturalista irány, főleg ízben. Az alacsony kénszint miatt vasas, fémes ízekkel egészül ki az egyébként szép gyümölcsösség. A forró éghajlatú borvidék ellenére az alkohol csak 11%, a savak még sincsenek előtérben, arányos, könnyed test, szinte tanninmentes, a lecsengés pazar. Megosztó bor, de nálam 14 pont (92)

Nem olcsó (24 €), de megvenném újra.

[sweetsole]

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.