Menü
Rövid URL

Egy aszú mindenek felett

Szepsyaszu2009

Önök milyen elvárásokkal nyitnak ki egy hat puttonyos Disznókő aszút? Egy Dobogót, egy Szepsyt? Felteszem, ugyanazokkal, mint mi. Hozza le a csillagokat is az égről. Robbanjon. A mustrára összegyűlt csapat – a Borrajongós Akov, az ex-Művalkeszes Dagadtos, illetve Sweetsole és jómagam – általános szkeptikusságát talán nem szükséges bizonygatni, ám azt még mi is fenntartás nélkül elhisszük: ha létezik magyar bor, ami nemzetközi mércével is csúcsszínvonal, akkor az az aszú. Sokat várunk el egy szóló palacktól is, ennek megfelelni nem egyszerű, de ha van körülmény, ami valóban a csalódásnak kedvez, akkor az a kíméletlen vakkóstolás. Éppen, amire mi is készültünk. És a borok közé csapva az első megjegyzésekből ("többet várnék"), majd néhány későbbiből ("hol van már valami nagy durranás?", "gyökérnap van?") már kezdtek is kibontakozni egy elégedetlenkedő konklúzió körvonalai, amikor is... de ne szaladjunk ennyire előre.

Mit is keresünk tulajdonképpen az aszúban? Utólagosan nekiszegeztem a kérdést a tesztelőknek:

Akov:

"Az én aszúm sem nem oldszkúl, sem nem modern. Nem túl cukros, nem is túl savas. Legyen gazdag és testes, robbanjon, az aszú ettől az, ami. Különösen fontos a botritiszes karakter jellege és annak a borász általi hangsúlyozása. Az aszú készítésében lényeges szerep jut a levegőnek, nem véletlen a kisfahordós érlelés előírása. A nagyon reduktív típusú alanyokat – bár könnyen lehet megnyerő egy ilyen bor – nehezen tudom aszúként értelmezni, húsz évet pedig keveseknek van ideje egy borra várni. A legjobb aszúk nem csak komplexek és egyensúlyosak, de a botritisz tiszta és szép aromáit mutatják, amelyek mindig finoman tükrözik az évjáratot."

Dagadtos:

"A hat puttonyos aszú számomra a gazdagságról szól, inkább a hedonizmus bora, mint az eleganciáé. (Arra ott a szamorodni vagy az öt puttonyos aszú.) Nem kérem számon rajta a sauternes-iek borszerűségét vagy az édes német rieslingek vibrálását; aszút azért iszom, amiben utolérhetetlen: a korty intenzitása és koncentrációja, az ízek-aromák valószínűtlen robbanása, az utóíz kivételes hossza és a lendület miatt, hogy ez a nagy bőség mégsem fáraszt, mégsem émelyít. De bármilyen fontos is ez a lendület, nem kérem számon a száraz bort sem az édesen, az aszúnak nem bűne a cukor, a szakmában elterjedt savfetisiszta kóstolási módszertant – miszerint minél több a sav, annál jobb a bor – nem sikerült magamévá tennem. A szikár, 12 gramm fölötti savval rendelkező száraz aszúk, mint néhány a szubkultúrában ikonná emelt 2010-es, nekem inkább érdekes kóstolási élményt jelentenek, mint etalont."

Octopus:

"Stílust illetően ma már egészen nyitott vagyok. A botritisz mértéke bármilyen lehet, csak ne uralkodjon a boron; bár talán még mindig jobban kedvelem azokat az aszúkat, amelyek kevésbé építenek rá. Látszólag kihalóban van az iskola, de bevallom, még a mértékkel használt újhordózás sincs ellenemre. Intenzitás és mélység: a kettő ütős kombinációjára vágyom (az egyik kisebb hiányosságát képes ellensúlyozni a másik) – a mindennapok aszújára nem vagyok kíváncsi. Parádés, ünnepi bort várok."

Sweetsole:

"Talán a legfontosabb a harmónia, amikor a szerkezet hibamentes, a maradékcukrot zökkenőmentesen tartják kordában a savak. Ez általában alacsonyabb cukortartalomnál jobban kivitelezhető, így ezek a tételek könnyebben befogadhatóak, viszont így ritkán lesznek hedonisztikusan gazdagok. Az igazi aszú élmény számomra az, amikor megvan az illat szétszálazhatatlan gazdagsága, mely visszaköszön a kortyban is, miközben az vibrál, lüktet, elvarázsol. Mostani kóstolónkon is egy ilyen hedonisztikus bor nyűgözött le, a Szepsy aszú."

Ahol a vélemények leghatározottabban átfednek, az a gazdagság – nem elbagatellizálva, de mégis megelőzve még az egyébként oly gyakran számon kért egyensúlyt is. Úgy tűnik, hogy aszút kóstolva önkéntelenül is hedonista üzemmódba kapcsolunk. Ennek azonban ára van, méghozzá borsos, amint az kiderült. A megmérettetésre visszakanyarodva: a sor végéhez közeledve egyre türelmetlenebbül vártuk, hogy valami végre igazán levegyen a lábunkról. Azt nem sejthettük, hogy a véletlen a két legdrágább tételt utolsókként sodorja elénk (a becsomagolt palackokat találomra vettük sorra), de amint ezekhez értünk, egycsapásra megváltozott a közhangulat. A két grandiózusan komplex bor csattanós választ adott a kérdésre, hogy meg lehet-e felelni elvárásainknak.

Az összesített eredmény:
Nemzetközi szinten is kimagasló, ritka minőség:
17,25 - Szepsy Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009, 32 000 Ft (Bortársaság)
Kiváló:
15,62 - Disznókő Kapi Tokaji Aszú 6 puttonyos 2011, 29 000 Ft (Veritas)
14,87 - Oremus Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007, 18 500 Ft (Bortársaság)
14,75 - Kikelet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013, 17 900 Ft (Borfalu Bortéka)
14,25 - Demeter Zoltán "Holdvölgy" Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007, 23 500 Ft (Bortársaság)
14,00 - Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008, 12 900 (Bortársaság)
Szép:
13,25 - Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008, 13 452 Ft (Zwack)
:
11,75 - Pajzos Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013, 11 900 Ft (Borfalu Bortéka)

A Szepsy nem csupán a legnagyszerűbb bor a mezőnyben, de jószerivel az egyetlen, ami kiegészítő figyelmeztetés nélkül is ajánlható. Drága, de ha itt szétnézünk, árértékben mégis a legjobbak között van. Ami még dicséretesen hibamentes, nem igényel bizonyos fokú toleranciát ilyen-olyan zavaró dolgokat illetően, azaz kockázatmentesebb választás, az Demeter Zoltán és a Kikelet pince aszúja. Egyik sem olcsó. Nagyon úgy néz ki, hogy a jó ünnepi borért mélyen a zsebbe kell nyúlnunk.

Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008

Nem nyűgözött le senkit, noha ahogy a pontszámok is mutatják, jó bornak tartjuk. A kérdés inkább az, hogy elég jó-e? Mi többet reméltünk. A kis kezdeti fülledtség távoztával egy tiszta, modernebb stílusú aszút kaptunk, ami inkább töppedt jellegű, mintsem különösebben botritiszes, jó arányú, szép savú, finom kidolgozású. Dagadtos szerette "aszalt kajszis-őszibarackos világát", én a sós karamellás, törökmézes jegyeit. A gyenge pontja az intenzitás: így akármilyen koncentrált is, nem jön át igazán.

Akov: 13 pont
Dagadtos: 13-14 pont
Octopus: 13-14 pont
Sweetsole: 13 pont

Demeter Zoltán "Holdvölgy" Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007

Gazdagabb, kényeztetőbb bor, többet ad. Rétegzett, többek szerint inkább narancsos, mint tipikusan kajszis, az aszalt gyümölcsök mellett szép fűszeres, gyógynövényes aromákkal. Édessége hangsúlyosabb, egészen buja, de Sweetsole például így is élettelibbnek találta, mint a Dobogót. A töménység mellett vonzóan könnyed is, a reméltnél valamivel halkabb finist ugyanakkor ketten is megemlítették – bár mást nem tudnánk felhánytorgatni neki, ezzel maradt le a nagy pontszámokról.

Akov: 14 pont
Dagadtos: 14 pont
Octopus: 15 pont
Sweetsole: 14 pont

Pajzos Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Egészen meglepő karakter, körtepálinka illatot áraszt – hívhatnánk egzotikusnak is, de valószínűleg a túlzó illóval vannak problémái. A gyümölcsei egyébiránt nagyon szépek, egészen fiatalos még. "Műfajon felüli édesség" (Akov), szinte ragacsosan tömény, kifejezetten hedonista. Igazán gazdag, lehengerlő bor, a zavaró aromák miatt viszont bajban voltunk a pontozással, ki-ki szájíze szerint vont.

Akov: 12 pont
Dagadtos: 12 pont
Octopus: 12 pont
Sweetsole: 11 pont

Aszuk2017dec (1)

Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008

Ez a tétel némileg megosztotta a társaságot. Elintézhetnénk annyival, hogy markánsan botritiszes és kissé már korosodónak hat, de már-már bizarr módon vegetális. Aki gyümölcsöket keres aszúban, az ne ezt válassza; fekete tea, föld, avar, ezek köszönnek vissza a jegyzeteinkben. Sweetsole igazán aszúsnak, gazdagnak, egyensúlyosnak és izgalmasnak találta, Dagadtos viszont nem tudott igazán megbarátkozni a kesernyés-gyökérzöldséges jelleggel. A remek sav-cukor arányt szinte mindenki kiemelte, a szerkezet a sor egyik legjobbja, elegánsabb, nem ragacsos és a sav felé sem billen. No meg hosszú is. Csak azoknak ajánlanánk, akik értékelik az érett aszúkat, vagy a régebbi iskolát.

Akov: 14 pont
Dagadtos: 13 pont
Octopus: 14 pont
Sweetsole: 15 pont

Kikelet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Mintha kakukktojás került volna a sorba. Szuperfriss, hangsúlyosan citrusos aszú, aromatikája gyakorlatilag száraz borosnak hat a mezőnyben. Minden szempontból azonosan értékeltük, idézhetnék bárkitől: "vidám, játékos, a legjobb szerkezetű bor" (Dagadtos), "a savak kimondottan vibrálóak" (Sweetsole). Nagyon szerettük, bár vélhetően a fiatalos stílusból fakad, hogy komplexitásban ugyanakkor elmarad a sorátlagtól, ahogy Akov fogalmazott: "hibátlan, nagyon jól iható, de egyelőre aszúként súlytalan". Sweetsole szépen összegezte helyettünk: "nagyon szívesen fogyasztanám, annak ellenére, hogy jelenleg nem sok komplexitást mutat. Én imádom ezt a frissességet egy aszúban."

Akov: 14 pont
Dagadtos: 15 pont
Octopus: 15 pont
Sweetsole: 15 pont

Oremus Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007

"Gazdag, komplex és mély bor, egyben szép érési jegyeket mutat. Jó sav-cukor arány, nem inog meg, de nem is robban nagyot. Egyszerűen csak profi" – írja Akov. Kissé fülledten nyit, és ez később sem távozik teljesen, ez a gyógyszeres árnyalat nem tetszik benne Sweetsole-nak, sem Dagadtosnak, ellenben én speciel sauternes-i, borosabb karakterként értelmeztem mindezt, kedveltem is (nálam inkább gomba és narancslekvár a meghatározó jegyek). Hogy ízben komoly játékos, abban nem volt vita: "a szerkezetbe és az ízekbe viszont nem lehet belekötni, a koncentráltásga, gazdag krémessége mellett megvan a kellő vibrálás" (Sweetsole), "utóízben más dimenzió, mint a sor eddigi borai" (Dagadtos).

Akov: 15 pont
Dagadtos: 14-15 pont
Octopus: 15 pont
Sweetsole: 15 pont

Disznókő Kapi Tokaji Aszú 6 puttonyos 2011

Szintet lépünk. Grandiózus anyag, a sor legstrukturáltabbja, amit mindenki kiemelt: "kategóriával magasabb minőség szájban, mint eddig bármi, komoly koncentráció, intenzitás és hossz" (Dagadtos), "szépen rétegzett bor, passito-jellegű karamelles zárással, nagyot futó lecsengéssel" (Akov), "kataklizmatikus robbanás" (Sweetsole). Hanem az aromatikájával nem voltunk teljesen elégedettek, a többiek a vélhetően a hordó számlájára írható kakaós, vaníliás és rumos jegyeket találták szokatlannak, én meg gyakori vesszőparipámat, a száraz tokajikból ismerős agyagos-viaszos bizonytalanságot, amit az itt reprezentált mértékben még képes vagyok tolerálni, de már így sem rajongok a borért. Viszont az íze... etalon is lehetne.

Akov: 15-16 pont
Dagadtos: 16 pont
Octopus: 15 pont
Sweetsole: 16 pont

Szepsy Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009

Már a Kapinál felélénkült a társaság, de amint a Szepsy a poharakba került, mindenki elalélt. A bor, amire vártunk. "Szédítő gazdagság, rozmaringos egyediség. Szinte felrobban. Emlékezetes!" – lelkendezik Akov. Dagadtos rákontráz: "meg sem szorítja semmi. Ilyen hömpölygő gazdagsággal és hosszal még édes boroknál is ritkán találkozni. Kicsit több lendülettel, tökéletes sav-cukor aránnyal ez 20 pont lenne, így 18". Hatalmas az illata, igazi gyümölcsözön, Sweetsole a trüffelt és narancslekvárt emelte ki, én a birsalmasajtot és a mentolt. Egyensúlya minimálisan az édesség felé hajlik, de egyszerűen lehengerlő. Szenzációs bor.

Akov: 16 pont
Dagadtos: 18 pont
Octopus: 18 pont
Sweetsole: 17 pont

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

emoss

"Szédítő gazdagság, rozmaringos egyediség. Szinte felrobban. Emlékezetes!" – lelkendezik Akov. - 16p (?)
Nyilván szándékosan hagytátok ki mégis itt indokoltnak tartottam volna ha megjelenítitek a cukor mennyiségeket.
Tetszett, sárgulok...

hetfejutannin

A Dobogót én is kóstoltam, tényleg lehetne intenzívebb, hosszabb. A Pajzos 2013-as ötputtonyosát kóstoltam: azon túl, hogy az is meglepően illós, még aszúként is nehéz volt értelmezni... inkább hajazott egy kései szüretre.

Viszont megfizethető (már amennyire annak számít az ára alapján) alternatívaként a Basilicus 2013-as hatputtonyosát ajánlom; vibrálás és hossz nálam rendben van, talán nem hat olyan intenzívnek (idővel biztosan mélyül majd), de kárpótolt az eleganciája - amit pedig korábban nem kerestem egy aszúban... Engem minden esetre levett a lábamról, a karácsonyi bor tuti megvan.

koryfamoso

Köszönöm a szép tesztet! Élmény volt olvasni.

Lehetne esetleg egyszer a másodvonalbeli aszúkról is egy teszt?
Nagyáruházi polcokon előfordulókból, hogy azok közül mi ajánlható és mi nem.

octopus

@koryfamoso: az bizony minket is érdekelne, de ebben a szezonban már aligha jön össze. Talán jövőre...

Justin7

Én örültem volna annak, ha már új évjárat a Szepsytől, hogy a Demetertől is a 2009 legyen. Illetve ha már nagyágyú, akkor egy 2013 Balassa, 2013 Bott, 2013 Barta, 2013 Royal dűlős stb.-vel szemben lennék kíváncsi, hogyan állja meg a helyét.

sweetsole

@Justin7: Amikor a borokat vettük, a Demeter 2009-es még nem volt kapható, az utána lévő héten került ki a polcokra. A másik négy felsoroltból a Royal kivételével kóstoltam mindhármat másnap, 15-16 pont fölé egyik sem rugaszkodott, nagyjából a Kikelet szintjén vannak, és karakterben is arra hasonlítottak leginkább, nincs még meg az aszús jellegük, én mindenképpen várnék még 2-3 évet a fogyasztásukkal.