Menü
Rövid URL

Egy 7 Villány - Gere Kopar 2011

Gere attila
Csillagok: Gere Attila, Buday Péter és Maksa Zoltán (fotó: mostabuday.hu)

A Kopár már biztosan nem úgy fogalom, mint régen. Egy évtizeddel ezelőtt a mi borbaráti körünknek még esemény volt az aktuális Kopár első kóstolása, és nem múlt el év, hogy legalább egy vakteszten ne bukkant volna föl valamelyik korábbi évjárata. (Természetesen mindig visszalépésnek gondoltuk az aktuálisat az előző évjárathoz képest.) Ha mára veszített is a jelentőségéből, nem hiszem, hogy ismertségben bármi a nyomába érne.

2006-ban gyakorlatilag kigolyózták belőle a cabernet sauvignont, és elvették az ékezetét. De arról az évjáratról még pozitív emlékeim vannak, és egyúttal az volt az utolsó Kopar, ami baráti kóstolón felbukkant. A 2007-es már egyáltalán nem tetszett, a 2008-asból gyűszűnyit kóstoltam, a 2009-esből annyit sem. A legfrissebb Kopár-élményem viszont überpozitív: a nyáron vendégségben egy 2003-as ittunk, és meghajoltunk Gere Attila nagysága előtt – élénk, vonzó, kiegyensúlyozott, még mindig gyümölcsös bor (első és egyetlen szupertesztünk győztese).

Erről a 2011-esről az jutott eszembe, amiről az öregmotoros róni kritikusok, illetve brunellisták szoktak dörmögni, vagyishogy mennyire utálják a special cuvée-k/riservák divatját, merthogy ez mindig azt jelenti, hogy a birtokbor egyik fontos és talán legszebb összetevőjét kivonják belőle. Nem tudom, hogy a Koparból az Attila (a Solus?) kiszipkázta-e a termés javát és/vagy a palackszám expanzió hígitotta fel, de a döntő benyomásom az volt, hogy nem az elkészítés módja okozhatja a hiányérzetet, hanem a felhasznált szőlőben egyszerűen nincs több.

Nem lekváros, nem túlérett. Gyümölcsös és hordós egy kis alkoholédességgel. Összetettség, egyediség nincs benne. És nem is különösebben koncentrált. Díszítő jegyeit szinte teljes egészében a hordó adja. Tagolatlan. Lágy, nincs igazán tartása, dinamikája. Szalonbor, az ártalmatlan, arctalan közös nevező. Középszer magas színvonalon. Egy vakteszten esélyem sem lenne fölismerni. A Kopárok általában szépen érnek, és idővel ez a bor is rám cáfolhat. De nem látok erre esélyt.

Egy fokkal a Sauska Cuvée 11 fölött, eggyel (legalább) a Kiss Gábor Code alatt. Az pontosan 12-13 pont. 8000 forint.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

rszabi

"középszer magas színvonalon. " Szerintem tökéletesen megfogtad ezzel a három szóval a lényeget. Ez a bor már évek óta ilyen, bármilyen nemzetközi 25 euró körüli bordói blend sorba beilleszthető. Nagyon nem fog kilógni se le, se felfelé. Valakinek ez erény, valakinek hiányosság. Az sem volt normális amikor a világ egyik legjobb borának tartották, de az még kevésbé, hogy orrba szájba pocskondiázták.

lazaridi

Köszönöm, ez hasznos írás volt, akkor hamarosan kinyitom otthon a 2003-as Kopárt (sajnos már csak egy van). Ez volt az utolsó évjárat, amiből vásároltam...