Menü
Rövid URL

Divatos a magyar pezsgőket lehúzni - Kovács András (borrajongo.blog.hu)

Bodegas barbadillo
Sherry-katedrális - Bodegas Barbadillo (fotó: depaseoconlacamara.blogspot.hu)

Az utóbbi években mely borvidék, ország vagy stílus volt a divat változásainak legnagyobb vesztese?

Édes borok, erősített borok úgy általában, de ez egy régen dolgozó folyamat.

Mi lesz a következő nagydobás?

Nem tudom, mondanak sok mindent az argentín cabernet franc-tól a tokaji furmintig, de én nem látom a valódi matchmakert.

Mit tart az utóbbi évek legbosszantóbb fejleményének a borvilágban?

Több dolgot is. Magyar viszonylatban: mindenki "pezsgőszakértő" lett egy pár év alatt. Divatos a magyar pezsgőket lehúzni, és gúnyorosan kacsintani, hogy "ez azért messze van Champagne-tól", miközben nem hiszem, hogy Champagne-t akarnák (tudnák) utánozni. Az igazság az, hogy a pezsgők egy része sokat javult az utóbbi években, ugyanakkor a termelők is megtesznek mindent azért, hogy a pezsgők egyenetlenül teljesítsenek (pl. pár napos degorzsálásokat hoznak forgalomba). Szintén bosszant a pózolás Champagne-nyal a Facebookon, ami egyrészt nagyon Kelet-európai és balkáni, másrészt jól mutatja szegénységünket, ízléstelenségünket.

Általában/külföldön "a természetes nyomás". A fogyasztó részéről egyre erősebb a nyomás, hogy a bor organikus/biodinamikus legyen, minden, amit a borhoz adnak, még ha nem is káros, csúnya adalékanyagozásnak, cuccozásnak tűnik (tűntetik) fel (pl. nekünk újságíroknak is nagy a felelősségünk ebben). Ez odáig ment, hogy a borászok semmit nem mernek mondani a technológiáról és hazugságok lánca épült fel, a borásznak nagyon kell vigyáznia, mit mond. Azt hiszem ez nem jó, és változtatni kellene rajta.

Mi a véleménye a parafadugóról és az alternatív zárási módokról?

Ártól függetlenül nem jelent nálam gondot egyik zárási mód sem, tehát egészen drága bornál is tolerálok egy csavarzárat. A DIAM-mal kapcsolatban jó tapasztalatom van, nagyon jó kompromisszum (mint termelő is mondom, a saját boromat is DIAM-mal palackoztattam). A Vinolok számomra fekete ló, általában azt tapasztalom, nem érnek jól alatta a borok, de ez lehet termelő-függő is. A "nagy bor csavarzár alatt" témához talán még annyit, hogy a csavarzár miatt a borok máshogy érnek, sokkal lassabban és sokkal tovább tartják a gyümölcseiket, ami jó, viszont egységesebbek, talán unalmasabbak is lesznek.

Van-e titkos kedvence? (Azaz olyan borvidék, fajta vagy stílus, amely iránti rajongását mások nem osztják.)

Nagyon szeretem a jerezi erősített borokat.

Az utóbbi néhány évben mi volt a legfontosabb változás a borfogyasztási szokásokban?

Egyértelmű a palackos erjesztésű pezsgő előretörése, az utóbbi két évben itthon is "begyűrűzött" az, ami a nyugati vagy újvilági országokban már régebben elindult. Ez még mindig csak egy kisebb réteget érint sajnos, de látszik az előretörés és a kereslet növekedése is.

Ha kereskedő lenne Magyarországon, akkor a kínálat mely kategóriájának erősítésében látná a kitörési pontot 2017-ben?

A magyar kisker borpiac rendkívül túltelített, még az utóbbi években is egyre másra nyíltak a szerelem-borkereskedések, amit én nagyon kockázatosnak gondolok. Van néhány nehezen megingatható nagy szereplő, akivel nehéz versenyezni (ld. marketing-pénzek). A bor minden területe szinte le van fedve (prémium belföldi, külföldi, természet-közeli, kézműves, stb.). A kamatkörnyezet miatt kicsit több pénz van a piacon, aminek egy "szakmaitlan", tapasztalatlan befektető elég gyorsan a végére tud nézni. Továbbra is nagy nehézség, hogy a magyar borpiacon gyenge a fizetőképes kereslet, egy szűk rétegnek van pénze és a helyzet nem nagyon javul.

Borszerető külföldi ismerősének milyen magyar bort vinne ajándékba (maximum 2 bor)?

Talán mutatnék egy tokaji szárazat, amolyan kötelességből, meg mutatnék neki egy Szentesi vörösbort, pl. Csókaszőlőt vagy Tihanyi Kéket.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.