Menü
Rövid URL

DemiJohn a Drop Shopban

Hogy mi a közös a DemiJohn által képviselt pincékben? Mindegyik kicsi, organikus, kísérletező kedvű, és a képviseletnek hála a legmenőbb éttermekben is poharazzák a boraikat. A Drop Shopban rendhagyó módon összegyűlt kilenc pince temérdek újdonsága a hajtás után.

A bükki borvidékkel indítottam, konkrétabban a Gallay Pince fehéreivel. A Bisztronauta új tagja pinot blanc és zenit házasítás. Fele-fele arányban hordóban és tartályban erjedt. Virágos, barackos, szőlős az illat és íz, a korty arányos, némi maradékcukrot is sejtettem benne, de kiderült, hogy csontszáraz. Remek kezdés, alapbornak igen erős. A Blanc 2013 méltó folytatása az előző évjáratnak. Szintén pinot blanc és zenit; egy évet töltött új hordókban seprőfelkeveréssel, majd fél év tartályos egalizálás után palackban érett. Orrban főleg a hordó pörkölési aromáit hozza, fűszereket és fehérhúsú gyümölcsöket. A seprőfelkeverés krémes, vajas jelleget biztosít, melyet jól ellensúlyoznak az évjárat feszes savai, hosszú barackos, sós lecsengés mellett. Nagyon tetszett. A fehérek után a Bisztronauta Rozé 2015 következett. Spontán erjedt tiszta zweigelt, távol a szokványos tutti-frutti vonaltól, testesebb, krémesebb, mégis friss, és szép pirosbogyós gyümölcsökkel kényeztet. Jobb sillereket idéz, és nem kell attól tartani, hogy jövő nyárra szétesik. A vörösek sajnos kimaradtak, de még augusztus elején a Vino Pianoban tartott bemutatón ígéretes zweigelt mintát kóstoltam tőlük.

S%c3%a1ndor zsolt (facebook) 2 (1)
Sándor Zsolt Anna Luca

A másik bükki pince Sándor Zsolt 5 hektáros kisbirtoka (2 ha cserszegi fűszeres, 3 ha zweigelt). A szőlőt ökológia-gazdálkodással művelik, gyomirtók és rovarölők nélkül. Zúzás és bogyozást követően kíméletes préseléssel, szinte csak színlével dolgoznak. A tételek nagyrészt hordóban erjednek. A Sándorné 2015 felvásárolt szőlőből készült, egy éjszakát ázott héjon, majd 5 hónapot töltött hordóban finomseprőn, felkeveréssel. Friss, citrusos savak, krémes test, és jó arányok jellemzik, könnyed alapbor. A 2015-ös zweigelt rozé szintén eltér a hazai fősodortól, spontán, hordóban erjedt finomseprőn, ahol az almasav is lebomlott, majd tartályban érett. Behízelgően indít, gyönyörű pirosbogyósokat és fűszereket kínáló illattal, de ízben a könnyedségnek nyoma sincs, testesebb, sillereket megszégyenítő zamatos bor feszes savakkal. Szintén nem egynyári kalandot kínál, tetszett. A zweigeltből készült Siller 2015 alapanyagát egy nappal később szedték a rozénál, 1 éjszakát ázott héjon, 3/2 arányban érett tartályban és hordóban. Illatban nem olyan behízelgő, mint a rozé, testesebb és kevésbé harmonikus, a gyümölcsös lecsengést kis kesernyésség árnyékolja, ugyanakkor a paprikás ételek remek kísérője lehet. Zárásnak az Anna Luca 2015 névre keresztelt fehér csúcsbort kóstoltam, mely cserszegi fűszeresből készült. 4 napot ázott héjon, majd 8 hónapot töltött hordóban finomseprőn. Orrbamászó, intenzív narancsos, aszalt gyümölcsös, szőlős, élesztős összetett illat, testes, az elviselhető határon belüli enyhe cserességet is mutató korty, melyben barack és körte kompótos formában játsszák a főszerepet. Kísérletezőkedvűeknek kimondottan ajánlott, más megvilágításba helyezi a fajtát.

Keleten maradva Tokajban folytattam a Karádi-Berger pincénél, ahol a nyári látogatáson nem kóstolt 2015-ös Furmint-Hárslevelűvel kezdtem a sort. A birtokbornak is elkönyvelhető házasítást 2 rész furmint és 1 rész hárslevelű alkotja, tartályban erjedt és érett, májusban került palackba. Tiszta illatában barack és körte, fehér virágok, a kortyban jó arányok, lendület és zamatos gyümölcsök bontakoznak ki, sós lecsengéssel. Behízelgő és ízletes, alapbornak erős, tetszett. A két évvel korábbi évjárat Furmint–Hárslevelű kevesebb gyümölcsöt, visszafogottabb illatjegyeket kínál, a korty citrusosabb, feszes, a savak felé tolódó hangsúllyal, szikár, sós lecsengéssel. A frissebb évjárat könnyedsége, egyensúlyossága most jobban tetszett. A Narancsi Furmint 2015 hordóban erjedt és érett, szintén májusi palackozás. Az évjáratazonos furmint-hárslevelűhöz képest kevésbé kecses illat, körtével, birsalmával, a hárs játékossága nélkül. Szájban szikárabb, ásványosabb, de savai és arányai szebbek, mint az alapbornak, lecsengése is hosszabb, összetettebb. Ígéretes, nagyon tetszett. A 2015-ös tételek várhatóan októberben kerülnek forgalomba. A szamorodni technológiával készült Selectio 2013 a nyár eleji látogatáshoz képest nem változott, az ízes aszalt gyümölcsökre, kényeztető lecsengésre nehéz nemet mondani.

A Fekete Szőlőbirtok két 2015-ös olaszrizlinggel érkezett, a Birtokfekete virágos, barackos fűszeres tiszta illattal nyit, egyensúlyos korty, kis mandulával, enyhe sóssággal. Az Öt soros a szép alapborhoz képest sziporkázott. Tiszta, precíz illat, levendulával, kakukkfűvel, barackos, mandulás ízek, gyönyörű arányok, sós lecsengéssel. Én nem rajongok különösebben a fajtáért, de ez nagyon tetszett.

A Tagyon Birtok fiatal szereplő a Balaton felvidéken, a szortimentet eddig egy Pitypang névre keresztelt házasítás és egy rizlingszilváni képviselte, mely most egy 2015-ös szürkebaráttal egészült ki. Illata így könnyed, fehérhúsú gyümölcsöket kínál, szépen adagolt fával, a szerkezete egyensúlyos, krémesebb testű, melyet citrusos savak vezetnek.

Váli Péter 2015-ös fehérborai többnyire már palackban várják a megjelenést. A zeusz, hárslevelű, sárgamuskotály és kéknyelű alkotta Vince bora illatában és ízében a muskotály dominál, virágos, szőlős behízelgő illat, könnyed gyümölcsösség, jó egyensúly, frissesség jellemzik. Az Olaszrizling Válogatás már egy komolyabb tétel, mely többlépcsős szürettel, vegyesen hordós és tartályos iskolázással készült. Jó egyensúlyú, citrusos savakkal, barackkal, kis mandulával és sós lecsengéssel. Ismét egy remek olaszrizling. A Tabula Rasa rajnai rizling és olaszrizling házasítása, illatában fehér virágok, szőlő és barack, jó arányok, citrusos savak, egy kis vibrálás hiányzik a klasszis szinthez. A Kéknyelűben megvan a szükséges plusz, hiába a neutrális illat, ízben mégis többet mutat. Remek egyensúly, játékos savak, szép gyümölcsök, hosszú sós, ásványos lecsengés. A fajta évről-évre remekel a pincénél. Zárásnak a rozé színbe hajló Szürkebarát maradt, mely színét az egy napos áztatásnak köszönheti. Illatában virágok és vérnarancs, teste krémesebb, de savai is sziporkáznak, így egy komoly, férfias bort kapunk, de a cseresség szóba sem jöhet. A gasztronómiában igazi gyöngyszem lehet, de nekem a pincétől most a kéknyelű aranyozta be a napot.

Barnab%c3%a1s pince (facebook) 3 (1)
Barnabás Pince

Bencze István friss kínálatából csak a fehéreket kóstoltam. A Pinot Blanc visszafogottabb arcát mutatta, de ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, a tisztaság jutna eszembe róla. Friss barack, fehér virágok, precíz egyensúly, játékos savak, ha ezt tekintjük a pince alapborának, akkor magasra tették a lécet. Az alap Rajnai rizling levett a lábamról. Metsző tisztaság, barack, zöldalma és fehér virágok áradnak a pohárból, ízben is rendkívül gazdag, friss, lendületes, káprázatos egyensúllyal. A legjobb német rieslingeket idézi, ritkán találkozni itthon ennyire fajtajelleges tiszta rajnaival. A szeptemberben palackozott Aries válogatás István szerint még erre is rátesz majd egy lapáttal. Érdekességkép egy Fehér Pinot Noir is készült a pincénél 2014-ben, fahordós erjesztéssel. A hordó kicsit rajta is ül a boron, illatában pezsgős hangulat, kenyérhéjjal, élesztővel, a korty vajas, krémes jellegű, gyümölcsei visszafogottak. Sajnos a Piros Bakator Narancsbor és a már lepalackozott 2013-as Cabernet Sauvignon kimaradt a sorból.

A somlói Barnabás Pince két bort mutatott be. A mindössze 0,6 hektáros birtok déli fekvésű területein hárslevelű és furmint osztozik. Korábban a Vinum Somlaicum társaság (Spiegelberg, Kolonics, Laposa) címkéje alatt jelentek meg a borok, de 7 évi tagság után a 2011-es évjárat borai már önállóan Barnabás Pince néven kerültek forgalomba 2013-ban. A szőlőművelés ökoszerekkel, többek között narancsolajjal és algakivonattal történik. A borkészítés természetes úton zajlik, 3-4 órás áztatást, majd kíméletes préselést követően a borok spontán, hordóban erjednek és érnek 10-20 hónapot, majd 3-5 hónapos palackos pihentetés után kerülnek forgalomba. A Hárslevelű 2013 illatában a hordó fűszerei dominálnak, vanília, hársvirág és hűvös ásványosság, egyensúlyos, alkoholja mindössze 11,5%, a savak nem olyan karcosak, mint sok azonos évjáratú fehérben, de a hordó az ízképre is ráül kicsit. Az évjáratazonos Furmint hasonló hordós jegyeket hoz elsőre, de felülírja a köves ásványosság, idővel pedig körte és virágok is megjelennek. Krémes test, szép egyensúly, a hasonlóan alacsony alkohol mellett érett, besimuló savak, gyümölcsnek körte és barack, a lecsengésben előbukkanós sóssággal kísérve. Mindkét bor szép, a furmint egy hangyányit jobban tetszett, de értékelésükhöz szükségeltetik némi hordótolerancia.

Az estet a Grál Pincénél zártam. A Gyönki látogatáson már kóstolt Pinot Gris 2015 most is hozta remek formáját, a hordó csak keretez, nem telepszik rá a borra, hagyja érvényesülni a gyümölcsöket. Enyhén krémes test, melyet remekül ellenpontoznak savai, tetszetős barackos lecsengés. A hazai szürkebarát élmezőnyben a helye. A 15-ös Pelzberg kékfrankos mintájáról lecsúsztam, de a Maestróból még jutott. 2015-ben közel tiszta cabernet franc, melyet 5 százalék merlot színez. Szedres, áfonyás gyümölcseit elegáns hordófűszerek díszítik, gyümölcsei ízben is visszaköszönnek, egyensúlya pazar, egy pillanatra sem válik nehézkesé. Valahol a szép emlékű Bakonyi Makár vonalon helyezném el. Várhatóan év végén kerül palackba, jövő áprilisban pedig forgalomba, nagyon tetszett. A pince egy kishordónyi kadarkája időközben már el is fogyott, a szerencsések még elcsíphetik, a Drop Shopban poharazzák éppen.

A borok többsége csak év vége fele fog megjelenni a polcokon, de egy részük már most is fogható, így például Sándor Zsolt tételei a DemiJohn mellett megtalálhatók Kovács Antalnál pinceáron is.

[sweetsole]

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.