Menü
Rövid URL

Dél-afrikai bozsolé - Radford Dale Thirst Gamay 2015

Radford

A pince egyik boráról esett már szó nálunk, és a borrajongón is megfordultak már.

A Beaujolais-ből ismert gamay nem éppen gyakori szőlőfajta Dél-Afrikában, 2013-ban mindössze 13,93 hektáron termett. A ritkaságon túl számomra vonzóan hangzott az ökológiai művelés, a beavatkozásmentes borkészítés, szénsavas maceráció és a semleges nagyhordóban való érlelés. Olyan ez, mint egy rock koncert, és ha tehetem inkább ezt választom egy fiúbanda steril stúdióalbuma helyett. Akkor is, ha olykor ráfizetek.

Silleresen világos, de vörösboros erényeket villant, melyhez nagyban hozzájárul, hogy szűretlen. Áradóan gyümölcsös, az eper mellé cseresznyés, szilvás jegyeket kínál, melyek finom fűszerességgel, a poharat pihentetve halványan pörkölési aromákkal egészülnek ki. Kellően tömör, simogató tanninja mellett is arányos, savai korát meghazudtolva még mindig frissek, csakúgy, mint gyümölcsei. Igazi szomjoltó, de el lehet merülni a részletekben. Elég széles hőmérséklettartományban fogyasztható, kicsit melegedve mutatja meg magát igazán. 11-12 pont. (Az évjárat kifutott ugyan, de az újat 7,95 euroért alkalomadtán újra megvenném.)

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Kaccca

Magam is kóstoltam ezt a bort egy borkóstolón, ahol természetes borokat próbáltunk. Az egyik legfinomabb tétel volt. Ugyan a bemutatott borok között akadt néhány, amelynek nehéz elfelejteni az 'ízét', a fentebb említett üdítöen finomvolt.