Menü
Rövid URL

Dél-Afrika, az élménygyár

Img 0504

Dél-Afrika még tartja a frontot: 2017-ben a legnagyobb fehérboros élményeim zömét az Újvilág ezen szegletének köszönhettem. Erre könnyű rávágni, hogy még szép, ha egyszer innen vásárolok a legtöbbet – ez tény, de szeretném egy kicsit árnyalni ezt a kérdést. Olyan magasan van az átlagos színvonal, hogy nem fordulok el csalódások miatt, illetve elég őszinték és mértéktartóak ahhoz a borok, hogy nehéz legyen megunni őket. Ne felejtsem el megemlíteni a megfizethető árakat...

Két élmény az év végéről. Ataraxia Chardonnay 2015: talán még jobb, mint a majd három éve megírt 2013-as volt, pedig már azt is nagyon szerettem. Nagyjából megismételhetném az akkori leírást: hűvösebb, Chablis felé kacsingató stílus, főszerepben a vibráló frissesség, na és az elegancia. Ez a kiadás még csiszoltabbnak tűnik. A kesudió, citrom, grépfrút vonalon mozog, testes, de inkább magas szerkezetű, mint öblös, egyszerre erőlködésmentes és sokrétű. Egészen hosszú íz, kimagasló utóíz. 1er cru burgundi szint, chardonnay-etalon. 15 pont (92/100) és 24-25 euró német webshopokban. Vennék még szívesen, de bizonyos adminisztrációs változások miatt nem tudom, lehetséges-e ez Németorszából, a bevált forrás, a Vinexus például jelenleg nem szállít Magyarországra. A vineshop24.de talán.

FRAM Chenin Blanc 2015, Swartland, 22 eurós bor, öt csillagos a helyi borkalauzban, a Platter's Guide-ban. Igazán jellegzetes: buja, nyilvánvalóan napfényes klíma szülötte, viszont túlérettségmentes. A kézműves irányba sorolnám, de nem olyan karamelles-oxidatív, mint például az agyonsztárolt Alheit borok, és ez előnyére válik. Sok, szép citrom, krémes-finomseprős jegyek az illatban. Érintésnyi almahéj – már meg is van a chenin. Nehezen belőhető felhangok, egy-egy villanás erejéig friss birs, menta, meg retek. Elegáns közepes test, kerekítő, nem direkt édesség, integrált, nem harsány savak. Megkapó kombinációja mediterrán érettségnek és frissességnek. Amilyen gazdag, meglepően jól csúszik, szuperfinom. Utóízben sem akármilyen. Gyönyörű bor, 15 pont (92/100), best buy (wein-deko.de).

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.