Menü
Rövid URL

Csúcsprimőr – Pierre-Marie Chermette Les Griottes 2015

Chermettelesgriottes2015

A kedvenc primőröm. Újbornak sokkolóan jó, de hát nem is igazán az, inkább egy korán kihozott beaujolais cru. Remek volt a tavalyi, és nem kevésbé remek az idei.

Mindent tud, amit szeretek a műfajban. Nagyon gyümölcsös, de mind aromatikailag, mind ízében teljesen édességmentes (nem telít, nehéz ráunni). A textúra kivételesen finom, selymes és élmentes (ez minden bizonnyal a szénsavas maceráció érdeme, nem véletlenül alkalmazzák ezt korai fogyasztásra szánt vörösboroknál), egyensúlya tanítani való. Éterien tiszta, definiált és majd kicsattan a frissességtől.

Hogy ez a bor annyit érne, mint egy ezerpárszáz forintos reduktív fehér? Azokkal kiválóan lehet szemléltetni az érzékelés relativitását: kontextus nélkül sikeresebben állják meg a helyüket, mint összehasonlításban. Nem kell a csúcsokig elmenni, hogy tusfürdő illatú játékboroknak tűnjenek a kihívó mellett. A Les Griottes-t én nem egy drágább vörös társaságában iszogattam, és egyik sem volt képes elhalványítani. Komplexitásban ugyan hátrányban van, de intenzitásban, vitalitásban és csiszoltságban, és végső soron élvezhetőségben feladja a leckét. (Más is járt már így.)

Még ennyi ajnározás után sem ajánlom annak, aki idegenkedik a stílustól. Annál inkább mindenki másnak – ez egy végtelenül szofisztikált és hibátlan bisztróbor. Sok primőrt nem iszom évente, de visszamentem még egy palackot venni – ezzel talán le is írtam, hogy szerintem megéri-e az árát. Szép (12/20, 87/100, 2950 Ft, Bortársaság)

Ui.: információim szerint néhány száz palack maradt mindössze a forgalmazónál, jobb, ha siet, aki meg szeretné kóstolni.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

valopapa

Először vettem ilyen "újbozsolét". Mást vártam, de nem csalódtam. Nem tűnt primőrnek, tartalmas, friss és mégis elegáns, nincs ilyen Mo.-on. Más kérdés, hogy ennyi pénzért ez elvárható volt tőle.