Menü
Rövid URL

Csúcskísérlet - Sauska Cuvée 7 Villány 2006

Sauska %c3%bczem
Impozáns látvány (fotó: sauska.hu)

A magyar vörösborok rendszerint túl fiatalon kerülnek forgalomba. A Sauska Cuvée 7 első évjárata sem volt kivétel, alig két évvel a szüret után debütált. Azt hiszem, nem lehet türelmetlenséggel vádolni: 10 év nem kis idő, még akkor sem, ha a Rohály-Mészáros Borkalauzban megadott fogyasztási ablak szerint a java még hátravan.

Hogy mi hajtott egykoron vásárlásra? Az egekben járt pontügyileg, bár, mint a bevezetőben kiderül, csak azért, hogy jobban szét legyen húzva a mezőny. Persze besöpört sok-sok elismerést, a pannon Bormustrától kezdve, a Pécsi Borozó 94 pontján át. Ha gondolatban összébb húzom AlbertGazda pontjait, az valószínűleg reálisabb, mivel a 9 pontos magyar veres szerintem még nem készült el. Lássuk, mennyit váltott be a nagy ígéretből!

Piacra kerüléskor vettem, és jó körülmények között tároltam. A dugó makulátlan volt, és a kóstolásra bőven szántunk időt.

Ha röviden kellene jellemeznem a bort, lelki szemeim előtt felsejlik egy útszéli gyümölcsös kofa fabódéja, déli napsütés, a madarak csiripelnek, a polcok roskadoznak a szebbnél-szebb gyümölcsöktől. Aztán az égből leesik egy, a bódénál kétszerte nagyobb fahordó. Mindent szétlapít. A madarak tovareppennek, a napot felhő árnyékolja. Mellesleg a hordó üres.

Prózaibb megközelítésben: sötét mag, de megjelenik egy kis barnuló karima. Nagyon zárkózott, szinte csak a hordó jegyei jönnek, dohány, pipafüst, avar, étcsokoládé. Később sem sokat változik a helyzet, minimálisan kis szilva és szeder előcsalogatható, de nagyon nem a gyümölcsökről szól. Ami nagyobb baj, hogy ízben sem áll össze, a tannin még mindig tapad, húz, a hordó az ízképre is ráül, a minimálisan kínált gyümölcsei túlérettek, már hidegen is befűt a szesz.

Bőven várakozáson alul teljesít. Az egykori nagyságot nem látom benne, fiatalon jobban tetszett. Az éréssel maximum a gyümölcsök koptak ki, a hordót képtelen volt integrálni. Mint bor 12 pont (88), mint örömforrás lényegesen kevesebb.

Ebben a borban 100 százalék volt az új hordó aránya. A most debütáló 2013-as évjáratban lényegesen csökkent az arány. Aki bátor, tegyen egy próbát, hátha ezt már képes lesz integrálni.

[sweetsole]

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

tannin

Nekem ugyanezt követte el egy 2009-es Pinot. Egy évvel ezelőtt mindene megvolt, mostanra a gyümölcsök eltűntek és a hordóról lehullt a lepel.

emoss

En a '11-est szantam vmelyik evben a karacsonyi asztalra es szinten nagy csalodas volt. Akkor az "elegans" jelzovel meguszta de azota tudom - es kostolva meg 1-2 7-est tapasztaltam is - hogy inkabb max. kozepes a bádi igy kozel nem azt hozza mint ahova pozicionaljak. Egy szep voros nem tobb, amit ev vegen ugyan ugy parban akcioznak mint a sorstarsait mert ennyiert bizony nem nagyon fogy...