Menü
Rövid URL

Csernyik Pince Turán 2012

Csizmazia
Csizmazia-Darab József, a turán egyik atyja (Teszár Ákos fotója: borigo.hu)

Festőszőlőt önállóan palackozni hasonlóan jó ötletnek tűnik, mint kalapáccsal cimbalmozni. A turán mégis sokakat visz kísértésbe, főként Egerben és a Mátrában. Eddigi kóstolásaim alapján nem láttam benne többet dadaista tréfánál: a szín malbecet ígér, az illat és savak fehérbort, amire fájdalmas slusszpoénként érkezik a súlyos tannin. Egy magamfajta laikusnak a családfa is erősen szürreális: apja Gárdonyi Géza, anyja bikavér 8 (a nagyszülők: kadarka, medoc noir, csabagyöngye és teinturier).

A Csernyik-féle majdnem primőr turánt ezek után csak baráti unszolásra mertem megkóstolni. Az illat intenzív és megkapóan izgalmas - málnadzsemes, narancsvirágos, kakaós. Kóstolva könnyed, friss, alapvetően gyümölcsös, cseresznyés savakkal és egy egzotikus, rózsavizes ízárnyalattal. A tannin bársonyos és súlyos, de egyáltalán nem szárít. Az egyediségen túl feltűnő volt, hogy mennyire magabiztos, jól elkészített, tiszta ízű és illatú bor. Ha ezt az élményt egy bakművelt sosemhallott szicíliai fajta produkálná, ami csakis az Etna oldalában terem, bölcsen mosolyognék magam elé, hogy mennyi csodát rejt még a bor világa, és mekkora mázlista vagyok, hogy olyan korban élek, ami ezt elérhetővé teszi számomra. 12 pont, 1990 Ft és best buy (Radovin).

(Érdemes elolvasni az interjút a nemesítővel, Csizmazia-Darab Józseffel, aki szerint "a szőlő az egy szellemi termék, a borkészítés pedig csak egy ipari tevékenység".)

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

loading

Kevés jobb vörösbor van ezen az áron és környékén. Mondjuk a Turán megosztó: vagy szereti valaki vagy nem. Középút nincs az eddigi tapasztalataim alapján.
Turánból egy jobb van a 2012-es évjáratból: Losonci Turán. Mondjuk x2 az ára.
Remélem a gyakori pozitív visszajelzések előreviszik a termelőt és aki helyén tudja kezelni azokat (pl. az árazásban mértékletesség).
További javaslat boraiból: olaszrizling és a lédig kékfrankos (még hordóból/tartályból - nem emlékszem -kóstolva, kissé szerénynek hatott, hogy nem palackozza le, pedig sok versenyzőt lekörözne).