Menü
Rövid URL

Clonakilla Hilltops Shiraz 2015

Clonakillahilltopsshiraz2015
Fotó: differentdrop.com

Szuper, szuper vörösbor. Felső liga. Decens emlékeztető az ausztrál változatosságról, hogy mekkora hiba egyetlen összefüggő, monstrum borvidékként tekinteni egy európányi kontinensre. Új-Dél-Walesben járunk, Sydney-től nyugatra, a Hilltops név a borvidéket takarja.

Mentolos, de ezzel ki is merül a hasonlóság a nálunk ismertebb dél-ausztrál shirazokkal. Friss, nyilvánvalóan hűvösklímás, eszményien érett alapanyagból. Nincs híján intenzitásnak, kényeztetően gazdag gyümölcsösségnek (áfonya és fekete ribizli), de ami leginkább árad belőle, az a szofisztikáltság, a túlzások kerülése. Már-már kecses; a syrah-ra otthonában is jellemző egyfajta kátrányos monolitikusság (részben ennek fellazítását szolgálja a viognier hozzáadásának gyakorlata, lásd cote-rotie), ennek itt nyoma nincs; orrban törékenyebb, szájban szellősebb a vártnál. Puhább, játékosabb a korty a rhone-iaknál, az élek tökéletesen eldolgozva - csiszolt, lágy a tannin, harmonikusak a savak. Csupa finomság és báj, no meg zamat. Élmény.

Verdikt: klasszis, kiváló bor, 91 pont.
Ár: 22,5 font + szállítás (winedirect.co.uk), időnként a szomszédban, a Wein Und Co-nál is elérhető, emlékeim szerint 25 euróért.
Vétel: Angliából rendelni automatikusan előnytelen árazást eredményez, másrészről ez már éppen az a kategória, ahol az egyediség, mint tényező jelentősen befolyásolja az árérték fogalmát. Nem bántam meg, hogy kipróbáltam, és a Wein und Co-s áron újra megvenném, alkalomadtán.
Zárás: csavarzár.
Alkoholtartalom: 14,5%.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.