Menü
Rövid URL

Chardonnay-árvák

Villa tolnay chardonnay %c3%bcltetv%c3%a9ny
A Villa Tolnay chardonnay-ültetvénye (fotó: villatolnay.hu)

Lehet, hogy a magyar borászat szempontjából a chardonnay státusza a kolorádóbogár szintjéhez közelít, de ettől még nem szégyen, ha jó borok készülnek belőle. Nem nagy kockázat kijelenteni, hogy nem lesz belőlünk a Kelet Burgundiája, és Chablis-ja sem. A világot éppen annyira hidegen hagyja a magyar chardonnay, mint engem, mondjuk, az olasz. A globális érdektelenség azonban lehet lokális nyereség: adott egy kiváló fajta, amellyel tehetséges borászok dolgoznak, ám bármennyire sikeres a munkájuk prémium árat már nem lehet elkérni érte.

Én a pannon chardonnay-t Rácz Miklós Tamás 2012-ese miatt kezdtem újra komolyan venni. Mint oly sok minden a magyar borban, sajnos ez sem új korszak nyitánya volt, hanem téves riasztás. Nemhogy a 2013-as folytatás maradt el, de maga Rácz Miklós Tamás is lekopott a térképről. Várakozás közben még beszedtem egy gyomrost, azóta kerültem a magyar chardonnay-t.

Kali kovek szentbekkala chardonnay 2015
Mindenek dacára (fotó: bortarsasag.hu)

Szeptemberben azonban volt egy Kalifornia-kóstolónk, ahol a Hirsch, a Stonestreet és társaik előtt felvezetésként két pannon chardonnay-t bontottak. Semmi jóra nem számítottam, és kellemesen csalódtam: mindkettő üdítően energikusnak és karakteresnek bizonyult. A Rácz Miklós Tamás-féle pofonból tanulva, már nem próbálok felívelő hullámot belelátni a random pontokba, de ezek a szép anomáliák megérdemlik a figyelmet.

Káli Kövek Szentbékkálla Chardonnay 2015

Ez volt az egyik amuse-bouche a kaliforniaik előtt. Eredetileg nem állt szándékomban nagyobb figyelmet szentelni neki, mint amennyit a pH-beállítás eszköze megérdemel. Szabó Gyula borait úgy könyveltem el, hogy bár az alapok alapján jó szőlőből biztos kézzel dolgozik, a legjobb szőlőit elfásítja. Ezúttal is erre számítottam, de ez a chardonnay annyira frissnek és vonzónak bizonyult, hogy az összes bor közül ez fogyott el elsőként.

A genius locit kizárandó, itthon is próbára tettem. Nem az illat az erőssége - értsd: kissé fakó, kissé fás -, hanem az egyensúly. A frissesség, a kellemesen zöld vibrálás mellett kellőképpen nagyvonalú: a korty édes gyümölcs illúziója és a széles lecsengés kerekké teszi az élményt. Nekem most még sok a hordó, a nyilvánvaló cseresség, de a beépülése miatt nem aggódnék. Kulturált, nemes bor, ami talán jövő nyárra lendül csúcsformába.

13 pont3500 Ft

Villa tolnay stockinger
Hordó-armada - Villa Tolnay (fotó: villatolnay.hu)

Villa Tolnay Chardonnay 2015

Az elmúlt egy évben több olyan emberrel is beszélgettem, akiknek sejtelmük sem volt arról, hogy én vallottam már szerelmet Villa Tolnay rieslingnek, és arról kérdeztek, hogy ismerem-e a Villa Tolnay-borokat, mert szerintük ők most a legjobbak. Az én szerelmem éppen veszített a hevéből, de örömmel tápláltam a lekesedésüket.

Ha a Káli Kövek hordói miatt aggódtam, akkor a Villa Tolnay miatt rettegtem. Az elmúlt egy-két évben nem kóstoltam olyan prémium borukat, ahol ne azt gondoltam volna, hogy fele ennyi (vagy semennyi) fával jobb lehetne.

Itt sem spóroltak a hordóval, de mással sem: volumen, botritisz, alkohol, maradékcukor, savak – mindenből átlagon felül kapott. Harsány, kissé teátrális bor. Más megközelítésben: organoleptikus tűzijáték. Az én ízlésemnek sok a calvados benne, de az biztos, hogy nem lehet unatkozni mellette.

12 pont nálam, de biztos vagyok benne, hogy sokak számára jóval többet ér – 3750 Ft.

Hilltop Neszmély Chardonnay 2015

Durva best buy. Hál’ istennek én nem érzem a szorítást, hogy 1000 forint körüli borokat vásároljak, de ha ennyiért adják, nem tiltakozom. Ez lehet a repülősó, ha valahol egy étterem borlapjától sokkot kapunk. Az illat kissé rezeg, de kóstolva meghökkentően jó egyensúlyt mutat, sőt, a lecsengés is hosszú és tartalmas. A savak pedig kimondottan osztályonfelüliek. Profi munka, és messze nem ipari termék.

11 pont – 1200 Ft, de per pillanat csak 850.

Kamocsay Prémium Chardonnay 2015

Zavarbaejtően olcsó. A hiperláncok rendszeresen akciózzák, és ilyenkor 1400 forint körül adják. Bár a burgundi palack némi tekintélyt kölcsönöz neki, a címke mindent visszavesz. Szerencsére a tartalommal nincs gond - egy pannon chardonnay-vakteszten komoly meglepetést okozhatna. Kevesebb kockázatot vállal, mint a Villa Tolnay, de a korty hasonlóan koncentrált, súlyos, olajos. Az illatban nincs semmi késői szüretes trükközés, az aromák a mandarin-körte-lime vonalon mozognak. Az egyensúly jónak mondható, bár az alkohol a végén kissé fűt. Fajsúlyos anyag és ez is best buy.

12 pont1800 Ft

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

Ha hazai chardonnayt veszek valahogy mindig a Veresföld '13 kerül a kosárba, nagyon guszta, 6+, cserébe nem olcsó.:)

hegyljai

Várnám a terroár hívők álláspontját, hogy a termőhely megjelenítésére miért jobb a chardonnay mint az olaszrizling vagy a furmint. :)

Sub

Egy valamit igazán nem értek. Hogy van az, hogy a magyar határtól pár kilométerre a Fertő-tó partján nemzetközi szinten is magasan jegyzett Chardonnayt képesek készíteni (lásd pl. Velich Tiglat)? Az világos hogy idős ültetvény, több évtized tapasztalat, tehetősebb piacra termelés stb. De mégis, rövidebb távon mi lehet a sikeres pannon Chardonnay receptje? Ezen feltételek mindegyike egyszerre kell hogy teljesüljön? Hogy van az hogy itthon többnyire nem futja többre? Ráadásul kiváló feltételekkel termeszthető nálunk is a fajta a legtöbb borvidékünkön. Az elcsépelt Burgundia-Eger párhuzamba most bele sem mennék...

alfoldimerlot

@Sub: Én már semmit sem értek. Amikor az egyik legjobb magyar olaszrizling villányi (Wassmann), amikor az egyik legjobb magyar fehér szintén villányi volt egy forró évből (RMT Chardonnay 2012), amikor burgundi mércével is mérhető pinot készül 2012-ben (Csobánci Bormanufaktúra Várkút-dűlő), de senki nem tud róla, amikor Luka Enikő mesés cabernet-t készít 2012-ben a Fertő-tónál szintén visszhang nélkül, hogy csak néhány (pozitív) példát emeljek ki, akkor újra gyereknek érzem magam, akinek minden új és alig valami előrelátható. Talán az egyetlen általánosító kijelentésem, amit ma nyugodt szívvel vállalok, hogy a legizgalmasabb "régiónk" most a Balaton északi partja.