Menü
Rövid URL

Chablis-dublőr - Pievalta Verdicchio dei Castelli di Jesi 2016

Pievalta
Felül a tavasz alkimista szimbóluma

Amióta beleszerettem az alig-olasz dél-tiroli fehérekbe, kíváncsi lettem a teljesen olaszokra is. Sajnos eddig hiába kopogtattam a megfelelőnek látszó helyeken a fehér olasz ikonok listámmal mindig felsültem: vagy csak dél-tiroliakat találtam, vagy a 30 eurónál drágábbakat. István barátom azonban ezúttal is a segítségemre sietett és a marchei nyaralásából hazamentett készletből megajándékozott egy verdicchióval. Ő azt mondta, hogy ne várjak tőle túl sokat. Én azonban titokban azt reméltem, hogy Ian d'Agatának van igaza, aki a Native Wine Grapes of Italy című alapvetésében azt írja, hogy "a verdicchio valószínűleg Olaszország legkiválóbb őshonos fehér fajtája". A Gambero Rosso is osztja ezt a nézetet: a 2015-ös kiadásban 11 verdicchiónak jutott tre bicchieri, felülmúlva minden más fehér olasz fajtát.

A Pievalta a Verdicchio dei Castelli di Jesi eredetvédelmi körzet egyik vezető pincéje. A borvidék fontosabb szereplői nagy vagy még nagyobb szövetkezetek, így a Pievalta aprónak számít a maga 25 hektárjával. 2002-ben a Barone Pizzini csoport egyik tulajdonosa és egyben főborásza alapította. 2008 óta Demeter-minősítéssel rendelkező biodinamikus birtok. Ez a boruk az abszolút alapszint és általában 7-10 euró között árulják Olaszországban.

Img 20171111 104059
Asztalnál feltámad

Hát, a világot nem fogja megváltani. Az benne a legjobb, hogy nem rossz. Amikor utólag elkezdtem bogarászni a verdicchio-szakirodalomban, akkor sok mindent bólogatva olvastam: neutrális fajta, magas savval, citrusos aromával, mandulával, gyakori a hosszabb seprőntartás. Ez a példány például csak acéltartályt látott, én mégis megesküdtem volna, hogy járt hordóban is (vagy tévedek, vagy a seprőntartás tréfál meg, vagy a gyári leírásban nem bontották ki az igazság minden részletét). Mindenféle savak kavarognak benne: alma és cser is, javára legyen mondva, egyik sem teng túl. Az első napon a semleges aromatika - mogyoró, gyurma és lime halványan -, az enyhe savhangsúly, a közepes test, a szolid cseresség ha valamit, hát chardonnay-t juttatott eszembe, azon belül is chablis-t. A második napra szépen kisimult, a savhangsúly halkult, és kiderült, hogy érdemes kissé melegebben és főleg étel mellé fogyasztani, mert így némi gyümölcs is előkerül (a citromos pite-ananász vonalon), márpedig ez sokat dob rajta. Mire elfogyott, megszerettem.

12-13 pont, chablis-ként közelítve nagyon is élvezhető és persze bitang olcsó.

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

MatyasE

Verdicchio nagyon keveseknek lesz szerelem elso látásra , de ne is baj eleg ha csak felkelti az ember kíváncsiságat... majd minnel jobban megismered annál jobban beleszeretsz..
A Jesi változat szerintem is ételhez kötött , pl a karácsonyi rántott hal tökéletes párosítás , viszont a Matelicai lágyabb változat nem annyira ker ételt maga melle.. különben a verdicchionak a titka minnel többet kóstolni (persze ez igaz minden fajtára, de nálam például nagyon nagy szerelem a verdicchio jesi).
Pince tipp : Cantina bucci vagy Saltarelli ( buborékos változat metodo martinotti.

alfoldimerlot

@MatyasE: Sajnos még a Cantina Buccihoz és a Saltarellihez sem volt szerencsém, de a belinkelt 'ikonok' között mindkét borászat szerepel egy-egy borral.

MatyasE

Ha Olaszországbam jarsz szívesen elkalauzollak néhány pincészetbe. Hozd Octopust is ! :)

alfoldimerlot

Köszönöm a kedves ajánlatot. (Bár vinni engem szoktak, és ezt a feleségem teszi, mivel nincs jogosítványom.)