Menü
Rövid URL

Carpe Diem

Carpediem
Középen Tar Ferenc, balra takarásban Li JiaLei (fotó: www.facebook.com/carpediemborbar)

Tar Ferenc 2012 novemberében vette át a riesling.hu üzemeltetését, mely kiváló német termelők tételeit forgalmazza, gyakran a külföldi webshopoknál is kedvezőbb áron. Időközben a kínálat bővült, elindult a FineWines is piemonti, rhone-i, burgundiai és osztrák borokkal, illetve egyre bővülő champagne-kínálattal.

Mivel Tar Ferenc fáradhatatlanul szervezi a különböző tematikájú kóstolókat, így nem árul zsákbamacskát, az érdeklődőknek módjukban áll vásárlás előtt próbára tenni a sokszor nem olcsó tételeket. Az újdonság az, hogy a jövőben kötetlen formában, poharazva is kóstolható lesz a kínálat, hiszen október közepén megnyílt a Carpe Diem borbár, Tar Ferenc és Li JiaLei közös vállalkozása. A korábban a kisSBende bisztrónak otthont adó hely körülbelül 20 fő befogadására alkalmas. A letisztult enteriőrt megtartva, néhol továbbgondolva, a Carpe Diem hangulatos körülményeket biztosít a borokban való elmélyedésre.

A negyedik születésnap alkalmából a borbárban négy riesling és négy komoly vörös volt kóstolható, kedvezményes áron.

Carpediem 2
Carpe Diem Borbár (fotó: www.facebook.com/carpediemborbar)

Leitz Berg Schlossberg 2013
Tavaly a Leitz vertikális kóstolón volt szerencsém több évjáratot egymás mellett kóstolni, akkor a leggyengébben teljesített a Schlossbergek sorában. Enyhe petrolosság, mely gyorsan kipörgethető, helyét átveszik a csonthéjas és trópusi gyümölcsök. A korty egyszerre öblös és citrusosan feszes, gyümölcsei szépen érettek, de sajnos a lecsengésbe pici kesernye rondít. 13 pont (89)

Heymann-Löwenstein Röttgen 2014 Magnum
Januárban ezt is kóstoltam a Heymann-Löwenstein boresten, igaz akkor nem magnum palackból. Azon a kóstolón szemet szúrt, hogy a pince nagyborai 2014-ben a megszokottól eltérő illatjegyekkel operálnak. A Röttgen esetében ez még nem derült ki, hozta a pincére jellemző egzotikus illatokat. A magnum palackból azonban úgy viselkedik, mint a nagy dűlős borok, tiszta, virágos, őszibarackos, szőlős, trópusi gyümölcsös, keleti fűszeres illatkavalkád. Remek szerkezet, gyönyörű sav-cukor egyensúly, rétegzett gyümölcsösség, kirobbanó frissesség. Színtiszta hedonizmus. 15 pont (92), de fog ez még feljebb kúszni.

Von Racknitz Riesling Rotenfels 2008
Érett illat, mélyről áradó petrolossággal, a gyümölcsei már haloványabbak, de az érett kajszibarack idővel így is felbukkan. A korty az illathoz képest meglepően friss, citrusok, barack és körte, érzetre csontszáraz, percekben mérhető lecsengéssel. Remek formában van. 14 pont (91)

Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2003
Törékeny illat fehér virágokkal, méhpempővel, szőlővel, zöldalmával, trópusi gyümölcsökkel, gyógynövényekkel és rozmaringgal, nehéz betelni vele. Ízben is hengerel, légiesen könnyed, hozza az illatban megtapasztalt sokrétű gyümölcsösséget. A 70 grammnyi maradékcukor elvész a savak tengerében. Gördülékeny, nehéz megállni egy pohárnál. 13 éve ellenére a kor meg sem érintette. 15 pont (93)

V%c3%b6r%c3%b6s sor
A vörös szekció

A fehér sor könnyedebb vonala után a vöröseket egyszerre kapom, így meg tudom nézni egymás mellett is őket. Mivel a hőfokok alacsonyról indulnak, van időm bőven szöszölni. Minden vörös egy napja nyitva volt, csak a dugó volt visszanyomva a palackba, a pohárban mégis hatalmasat fejlődtek. Valamit ez is előrevetít a borok potenciáljából.

Krutzler Perwolff Blaufränkisch 2012
Nagy bor benyomását keltő illat, minőségi hordó intenzív vaníliás, fűszeres jegyeivel, de kellő időt hagyva megjelenik az ibolya és a gyümölcsök is, feketemeggy, szilva, szeder és áfonya formájában. Öblös korty, arányos szerkezettel, a finomszemcsés tannin ugyan még szárít, de mély, feketés gyümölcsöket is lelhetünk benne. Korai nyitni, csikó még, ígéretes jövővel. 14 pont (91)

M & S Ogier L'Âme Sœur Syrah de Seyssuel 2012
Elegáns és visszafogottabb hordó, mely kevésbé takarja a gyümölcsöket. Akad itt szamóca, szeder és áfonya, hordófűszerek, bors és rózsa, folyamatosan nyílik. A test könnyedebb, a kékfrankoshoz képest feszesebb savakkal, jobban integrált tanninnal, remek gyümölcsös lecsengéssel. A vörösek közül ez állt legjobban készen a fogyasztásra, de ebben is van bőven tartalék. 15 pont (92)

Château de Saint-Cosme Gigondas Hominis Fides 2012
Kezdetben nagyon zárkózott, ennek kell a legtöbb idő a pohárban, hogy mutasson magából valamit, de akkor is csak zöldfűszerek, zsálya, ibolya és bőrösség jelenik meg a mesterien adagolt hordó mellett. A hatalmas testet remekül foglalja keretbe a markáns tannin és a savak elegye, koncentrált, tömör anyag, letaglózó mélységgel. A gyümölcsei érettek és sötétebb vonalon mozognak, de mintha ízében is zárkózottabb lenne két évvel ezelőtti formájához képest.

Egy héttel később ismét A Carpe Diemben kötöttem ki, és egy hasonlóan veretes sor végén újra kóstolhattam az akkor már egy hete nyitva lévő palackból. Teljes metamorfózison ment át. De nem hogy szétesett volna, inkább kinyílt, rózsás, virágos illatokat is kínálva. A tannin szelídebb lett, valahogy simábbnak, egységesebbnek éreztem a bort. Az első kóstolás alapján 14 pont (91), második nekifutásra még ennél is jobban tetszett.

Baudana Barolo Baudana 2010
Szédítő illat, remek gyümölcsösség, málnával, cseresznyével és szilvával, mellette zöld dió, keleti fűszerek, rózsavíz, és egy kis kátrány is akad. Meglepően könnyen adja magát, a tannin enyhén szárít, de simább, mint a kékfrankosban vagy a grenache-ban. Gyümölcsössége komplexebb az előzőeknél, egyaránt kínál a piros és sötétbogyósokat. Hosszú, vibráló, élő, végtelen. 15 pont (93)

Nem minden nap lehet ilyen kaliberű borokkal találkozni, érdemes lesz folyamatosan figyelni a Carpe Diem facebook oldalát. Minimum hat champagne, öt fehér és öt vörösbor kóstolható, valamint egy minőségi alapanyagokból összeállított vegyes sajt és sonkatál. Az általam kóstolt Lardo di Collonata valósággal szétomlik a szájban, a fűszerek és a tengeri só kirobbanóan ízessé teszik.

[sweetsole]

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

kereklaszlo

Újbor,Bozsolé???
van egy olyan érzésem,hogy kis hazánkban más értelmezést nyert az új bor fogalma.Sokkal inkább mást várnak az emberek az új bortól.
Konkrétabban: Ittak egy jó borász jó borát valaha,s most azt várják,hogy az idei szüret eredménye ugyanaz legyen mint idősebb elődjének.
Segítsetek!!! Egyedül vagyok a véleményemmel?